Őszi könyvhullás

 Itt van az ősz, itt van végre, jött vele egy kis elviselhetőbb időjárás, és hamarosan ismét Könyvfesztivál! Ugye várjátok már? Nekem sokkal jobban tetszik ez az őszi, mint a hagyományos tavaszi, persze, tudom, a frankfurti könyvvásár miatt nem akarták/tudták eddig ősszel tartani, ami Európa legnagyobb és legrangosabb könyves eseménye. Hoztam is mindjárt 10 könyvet, ami a könyvfesztiválra jelenik meg, és nagyon várom. 



A könyvek címére kattintva elérhetőek a kiadók oldalán, ahol kedvezményesen elő lehet rendelni. :)



Petra Rautiainen: Hamuba rajzolt föld

Petra Rautiainen a vadregényes lappföldi tájon játszódó, a krimik és a naplók elemeit ötvöző első regénye őszintén néz szembe Finnország háború alatti nácibarát történelmének és a számik asszimilációjának terhes örökségével, letehetetlen és izgalmas társadalmi dráma.

Inari, 1944. Väinö Remes egy német vezetésű fogolytáborban dolgozik, ahol a foglyokhoz hasonlóan az őröknek is meg kell küzdeniük emberségük megőrzéséért. Miközben a frontvonal egyre közelebb húzódik, Väinö egyre többet tud meg a táborok rejtélyes titkáról, és egy idő után döntésre kényszerül.

Enontekiö, 1947. Inkeri Lindqvist újságíró északra költözik, hogy egy riportsorozatot írjon a háborúból kilábaló Lappföldről, és közben megpróbálja kideríteni, mi lett a sorsa a háború alatt eltűnt férjének. Itt ismerkedik meg a számi rénpásztorral, Pierával, a fiatal számi kislánnyal, Bigga-Marjával, és a különös bérlővel, Olvavival. A férje után nyomozó Inkeri számára egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy a helybeliek valamit mélyen elhallgatnak, és hogy a megújuló modern Finnország éppen a háború árnyékában épül.

James Patterson, J.D. Barker: A zaj

Az oregoni Mount Hood közelében egy ismeretlen eredetű, pusztító erejű hanghullám söpör végig egy kis településen. A katasztrófában mindenki életét veszti, leszámítva egy testvérpárt, akik még időben elérték az egyik óvóhelyet. A jelenség hamarosan több helyen megismétlődik, és további megmagyarázhatatlan események is történnek. Egyesek szerint a kínaiak vagy az oroszok vetettek be egy új titkos fegyvert. Mások isteni eredetű megtorlásban hisznek.

A kormány a helyszínre küld egy csapatot, hogy kivizsgálja az esetet, de a csapat tagjai egymással ellentétes feladatokat kapnak. Dr. Martha Chan pszichológusnak, aki egészségügyi vészhelyzetekre szakosodott, tanulmányoznia kell a túlélőket. Alexander Fraser főhadnagynak, aki egész életében katonai pályára készült, és nem bízik a civilekben, el kell különítenie őket. Kisvártatva azonban teljesen eluralkodik a káosz, és mindenki kénytelen lesz összefogni, hogy megoldást találjanak az őrjítő zaj eredetére, ami senkit és semmit nem kímél.

James Patterson és J.D. Barker második közös regényében a rettegés eddig ismeretlen hangon szólal meg, és ez a hang a két méltán népszerű szerző képzeletvilágának legsötétebb zugaiból származik.

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a szavakat téren és időn átmentő lenyűgöző találmány, a könyv világába. Bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig.

A Papirusz – A könyvek története az ókori világban elvezet Nagy Sándor csatáinak helyszíneire, bebocsátást enged Kleopátra palotáiba és a fortyogó Vezúv lábánál fekvő Papiruszok villájába, megmutatja az első ismert könyvkereskedéseket és kéziratmásoló műhelyeket, de bejárja Oxford földalatti könyvlabirintusát és a leégett szarajevói könyvtárat is. Aktuális témákhoz nyúlva köti össze a klasszikusokat rohanó világunkkal: Arisztophanész a perbe fogott humoristák elődje, Szapphó a kortárs női íróké, Titus Liviusnak voltak elsőként rajongói, Seneca pedig a post-truth úttörője.

E mesés kalandnak azonban mindenek felett a könyveket évezredeken át óvó ezrek a főszereplői: tűzhely mellett mesélő asszonyok, tanárnők, bölcsek, könyvtárosok, írnokok, szerzetesnők, rabszolgák, fordítók és nyomdászok. Azok, akik hegyvidéki házukban vagy tengerparti otthonukban olvasnak; azok, akik energiától felrobbanó metropoliszokban adják át magukat a könyvek varázsának, és azok, akik békés külvárosokban merülnek bele olvasmányaikba. Egyszerű emberek, akiknek van, hogy fel sem jegyzi a nevét a történelem.

A spanyol Irene Vallejo műve az elmúlt évek egyik legnagyobb európai tényirodalmi sikerkönyve. Már a megjelenése évében, 2019-ben két díjat kapott hazájában, 2020-ban pedig elnyerte a legjobb spanyol nyelvű esszének járó nemzeti díjat, valamint a spanyol könyvesboltok legjobb ismeretterjesztő könyvnek adományozott éves kitüntetését. Mostanra több mint harminc országban jelent meg világszerte.

Lev Tolsztoj: Háború és béke

1805, csillogó moszkvai és szentpétervári bálok, ifjonti szerelmek, boldogtalan házasságok. 1812, Napóleon hadserege betör Oroszországba. Tolsztoj regénye a világirodalom három legismertebb alakjának sorsát követi: Pjotr Bezuhov egy gróf törvénytelen gyermeke, akinek meg kell küzdenie az örökségéért, miközben a spirituális teljességre áhítozik. Andrej Bolkonszkij herceg hátrahagyja a családját, hogy harcoljon Napóleon ellen. Natasa Rosztova egy orosz arisztokrata szép, fiatal lánya, aki mindkét férfinak felkelti az érdeklődését.

Miközben a francia hadsereg előrenyomul, Tolsztoj egészen különböző származású és hátterű figurák sorát mutatja be: parasztokat és nemeseket, civileket és katonákat. Mindannyiukban közös, hogy a korszakra, a történelmükre és kultúrájukra jellemző problémákkal szembesülnek. A regény előrehaladtával ezek a személyek túllépnek a bennük rejlő egyedi vonásokon, hogy ezáltal a világirodalom legemberibb és leginkább megindító jellemeivé válhassanak.

A 21. Század Kiadó Gy. Horváth László vadonatúj, korszerű fordításában adja közre Tolsztoj nagyszabású regényét.

Stanley Tucci: Életem az ételeken át

Stanley Tucci magával ragadó memoárjában minden történet a konyhából indul, vagy ott ér véget. A Golden Globe- és Emmy díjas színész-rendező, akit olyan filmekben láthattunk, mint Az ördög Pradát visel és a Komfortos mennyország, egy olasz bevándorlócsalád gyermekeként gyakran töltötte az estéit a konyhaasztalnál New York állambeli otthonukban. Az édesanyja finomabbnál finomabb vacsoráin keresztül a család gasztrokulturális hagyományait és az egyes fogások elkészítésének művészetét is magába szívta.

Kedvenc receptjeivel fűszerezett, humoros vagy olykor épp megható visszaemlékezésében képet kapunk élete gazdag érzelem- és ízvilágáról. Mesél a családjáról, felnőtté válásáról, házasságairól, példaképeiről, betegségéről és gyógyulásáról, felejthetetlen filmes utazásairól, kulisszatitkokról, az Olasz módra vagy a Julie & Julia – Két nő, egy recept forgatásáról, és persze az ételekhez fűződő töretlen rajongásáról.




Fredrik Backman: Győztesek

„A hokival és az élettel is az a probléma, hogy alig akad bennük egyszerű pillanat. A többi pedig küzdelem.” Két és fél év telt el a zord erdők közepén megbúvó Björnstadban az óta az esemény óta, amit mindenki igyekszik elfelejteni. Csakhogy a bánat és az erőszak beleivódik az emberekbe. Szeretjük a boldogan végződő meséket, de a lelkünk mélyén tudjuk, hogy nem mindegyik lehet az. Ezúttal egy hatalmas viharral kezdődik minden. Valaki, aki már régóta távol volt, hazatér. Valakit eltemetnek. Valaki szerelmes lesz. Valaki az NHL-ről álmodik, valaki pedig bosszúról. Valaki igyekszik rendbe hozni a házasságát, valaki pedig megpróbálja megmenteni a gyermekeit. Valaki gyűlöl, valaki küzd, valaki fegyvert fog. És nem minden szerettünk éri meg az öregkort. Mit jelent a család? Mit jelent egy hokiklub? Mit jelent egy város? És mit vagyunk készek feláldozni azért, hogy mindezt megóvjuk? Erről mesél Fredrik Backman a Björnstad-trilógia befejező kötetében.

Jón Kalman Stefánsson: Csillagok sercegése

Egy kisfiúnak, aki nemrégiben veszítette el az édesanyját, mostohája lesz, egy fiatalember Csehszlovákiáig is elmenne a szerelemért, a századelő Izlandján egy bohém lelkületű ingatlanügynök beleszeret egy kamaszlányba. Jón Kalman Stefánsson a tőle megszokott fanyar humorral átszőtt, szívmelengető, az emberi lélek legmélyéig hatoló, lírai prózában meséli el egy izlandi család három generációjának az emlékek és álmok elmosódott határvidékén játszódó történetét. Mi végre a szerelem? Az egymással töltött unalmas és viharos hétköznapok ellenére mégis, mi láncolja egymáshoz az embereket? Miféle véletleneken múlik egy ember élete? Érdemes-e tanyára költözni, aztán gyertyát tenni az ablakba? Milyen íze lehet a fókauszonynak és milyen a színe a halálnak? Mit jelent az, hogy fostalicska? És mit szólnak mindehhez az ólomkatonák?

Paul Hollywood: Piték és felfújtak

A sütőben sülő húsos, sörös pite illatával semmi sem vetélkedhet, s talán nincs is jobb az első falat sós karamellás, kávés eklerfánknál... A népszerű brit pék, a Kenyér és a Süssünk együtt! szerzőjének új könyve két ínycsiklandó finomságról, a hazájában rajongásig imádott pitékről és felfújtakról szól.

Paul Hollywood nem fél hozzányúlni az angol klasszikusokhoz, s olvasóit olyan könnyen követhető, bombabiztos, csábító receptekkel örvendezteti meg, mint a húsos, burgonyás vagy a sertéshúsos, almás, cideres pite, a bárányhúsos-rozmaringos vesepuding, a kolbászos fonat és a pazar halas pite. De megmutatja azt is, hogyan készítsünk csirkés, chorizós empanadát, kalapos csilis babot vagy éppen tejszínes gombával töltött puffancsot. És ha ez nem lenne elég, akkor ott van még a pudingok királynője és a fűszeres, szilvás pizza, a csokivulkán meg az almás, sajtos pite... Sőt Nagy-Britannia egyes régióit is "megízlelhetjük", ha kipróbáljuk a yorkshire-i túrótortát vagy a Bedfordshire clanger nevű különleges, főételnek és desszertnek is beillő finomságot. Az egyes piték alapjául szolgáló tészták - a gazdag omlós fajtájútól az égetett típusúig - elkészítését pedig részletes útmutatók segítik.

Paul Hollywood Piték és felfújtak című könyve egyszerűen kihagyhatatlan. Akár az édes, akár a sós ízeket kedveljük, legyünk kezdők vagy profik a konyhában: itt az ideje bekapcsolni a sütőt, és elkápráztatni a családot vagy a barátokat egy finom pitével vagy felfújttal.


A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz szerzőjének legújabb sikerkönyve

Valaki eltűnt.
Senki sem beszél.
De MINDENKI figyel...
Pip Fitz-Amobi felhagyott a nyomozással. A tavaly megoldott gyilkossági ügyet feldolgozó bűnügyi podcast óriási népszerűségre tett szert. Pip mégis váltig állítja, hogy nyomozó napjainak vége.

Amikor azonban eltűnik egy közeli barátja, a rendőrség a kisujját se mozdítja, így kénytelen újra akcióba lendülni. Ha a zsaruk nem nyomoznak, megteszi Pip; ám a kisváros minden sötét titka újabb kérdéseket vet fel. Vajon Pip megtalálja a válaszokat, mielőtt kifut az időből?

Holly Jackson már fiatalon elkezdett történeteket írni, első (elég gyatra) regénykísérlete tizenöt évesen született. Angol szakon diplomázott (MA) a nottinghami egyetemen, ahol irodalmi lingvisztikát és kreatív írást is tanult. Londonban él. Az olvasás és az írás mellett szeret videójátékokkal játszani, és szívesen néz megtörtént bűnesetekről szóló dokumentumfilmeket, mert ilyenkor azt képzeli, hogy ő a nyomozó. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz az első regénye. Hollyt a Twitteren és az Instagramon is követheted: @HoJay92

Anthony Ryan: A pária (Szentek és zsiványok 1.)

Alwyn, a zsivány Albermaine viszály sújtotta királyságába született. Az éles eszű és a pengével is ügyesen bánó Alwyn nem is vágyik másra, csakis a szabadságra, amit az erdő nyújt neki tolvaj cimborái társaságában. Azonban elárulják, ezzel új mederbe terelik életét – egy vérrel és bosszúval kövezett útra, ami végül egészen a király seregéig vezeti őt.
Evadine Courlaine úrnőt démoni, az apokalipszisról szóló látomások kínozzák, ő pedig fegyvert ragad, hogy megküzdjön a fenyegetéssel. A harcos úrhölgy parancsnoksága alatt Alwynnak nem csak a háborút, hanem a nemesek veszedelmes intrikáit is túl kell élnie, ha be akarja teljesíteni bosszúját azokon, akik vétettek ellene. Azonban ahogy egyre csak gyülekeznek mind az evilági, mind a túlvilági sötét erők, hogy elejét vegyék Evadine felemelkedésének, Alwyn válaszút elé kerül: vajon válhat-e belőle harcos, vagy az a sorsa, hogy mindörökre egyszerű zsivány maradjon?
Anthony Ryan a Hollóárnyék-trilógiával egyszeriben belopta magát a fantasy-olvasók szívébe. Vadonatúj, ármánnyal és viszállyal teli, sorozatnyitó történetével ismét tanúbizonyságot tesz mesteri történetmesélő tehetségéről.



És te milyen könyveket vársz? :)

Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes