A Jane Austen küldetés

Jane Austenhez - az idők folyamán számos feldolgozásban szerepelő híres íróhoz - a távoli jövőből érkezik két ember, hogy bizonyosságot szerezzen egy számukra fontos tényről: a szerző befejezte-e A Watson család történetét, vagy sem. Menetközben azért nincs egyszerű dolguk, nem zavarhatják össze a tér-idő kontinuumot, és az sem lenne felemelő számukra, ha végleg 1815-ben ragadnának.

Könyvajánló - Kathleen A. Flynn: A Jane Austen küldetés

A távoli jövőből két kutató érkezik a múltba, hogy szerezzék meg Jane Austentől a máig befejezetlen regényét, A Watson család történetét - mert szerintük a szerző igenis, befejezte! És mi lehet az oka az író korai halálának? Kérem tisztelettel, már a fülszöveg megvett kilóra, annyi helyzetkomikum és lehetőség rejlik benne, hogy azonnal KELL kategóriának állítottam be a művet.

1815. szeptember 5-én járunk, és bele is csapunk a közepébe: Rachel Latzman és Liam Finucane megérkezik a jövőből Jane Austen korába. A helyszínen azonban mindennek színe és szaga lett, így már nem is annyira vonzó a tanteremben pontosan eltervezetthez képest a valóság - amire annyira vágytak, hogy ott legyenek Jane Austen korában - a helyszínen már csaknem börtönbüntetésnek tűnik: bármikor elgázolhatta őket egy elszabadult szekér, kolerát kaphattak, elveszíthették vagyonukat egy fogadásban, magyarul silány higiénia, végtelen tettetés, számos fizikai veszély - ezekről azért ilyen részleteséggel nem volt szó a tervezéskor.

Rachel orvosként, Liam színészként került bele ebbe az expedícióba, amelynek az a feladata hogy Jane Austen közelébe férkőzzenek és megszerezzék tőle a Watson család története című kéziratot - amelyről azt feltételezik, hogy a szerző befejezte, de bizonyos okok miatt meg akarja semmisíteni. Jane Austen azonban gyógyíthatatlan betegséggel küzd, így kétségeik támadnak afelől, hogy jogukban áll-e megváltoztatni a múltat. A küldetés izgalmas kalandnak tűnik, még akkor is, ha helyenként rettenetesen körülményes elérni céljaikat és iszonyú sokba is kerül.

A jövőbeli élet, ahonnan jöttek hőseink, egészen más, mint az 1815-ös: túl vannak egy nagy kihaláson, akármit jelentsen is ez, nem esznek húst és alig vannak természetes növények a világukban, viszont szinte vallásosan rajonganak Jane Austen történeteiért.

Hasonló stílusú Jane Austen regényeihez, ergo, nem árt ismerni és szeretni a szerző regényeit, hogy Kathleen A. Flynn művéhez azzal az érzékenységgel nyúljon az olvasó, amit megérdemel, és ami élvezetessé teszi számára ezt a regényt is: nem szabad elfelejteni a 19. századi viszonyok és párbeszédek óhatatlan körülményességét, ami a tájékozatlan interpretálót visszavetheti a regény valós értékeinek felfedezésében. A mű külön pikantériája az állandó tudat, hogy a jövőből érkeztek hőseink, akik csetlése, botladozása sok humoros helyzetet teremt az olvasás során. A felépített karakterek árnyaltak, remekül visszaadják a szereplők mozgatórugóit, tulajdonságait, akár a jövőből érkezettekre, akár Jane Austenra és környezetében élőkre vonatkoztatom. Ha ezekhez hozzáveszem, hogy a jövő sem makulátlan, és a két időutazónak is megvannak a maguk titkai és gátlásai, akkor valóban letehetetlen művet tart kezében az olvasó.

Szóval: olvassátok!


Fülszöveg

A távoli jövőből azzal a megbízással küldenek két kutatót a múltba, hogy férkőzzenek Jane Austen, az akkor már híres írónő közelébe, és szerezzék meg tőle A Watson család története című kéziratát, amelyről azt feltételezik, hogy az írónő befejezte, de bizonyos okok miatt meg akarta semmisíteni.
Rachel Katzman és Liam Finucane a jövőből érkezik 1815-be, Angliába. Magukat vagyonos ültetvényesnek kiadva próbálják megtalálni a módját, hogyan ismerkedhetnének meg Jane Austennel. Rachel és Liam az írónő egyik testvérén, Henryn keresztül próbál Jane közelébe férkőzni. Ám amikor szembesülnek a korabeli viszonyokkal és Jane gyógyíthatatlan betegségével, azzal az etikai problémával állnak szemben, hogy van-e joguk megváltoztatni a múltat.

Kathleen A. Flynn (a képen) jelenleg Brooklynban él, a The New York Timesnál dolgozik, mint szerkesztő a The Upshot rovatnál. A Jane Austen küldetés az első regénye, de már dolgozik egy másikon is, amelyben Bronte nővérek is szereplők lesznek.

Fordító: Hojcsi Zsuzsa

Köszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

A képek az Athenaeum Kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: A Jane Austen-küldetés
Eredeti cím: The Jane Austen-project
Szerző: Kathleen A. Flynn
Fordító: Hojcsi Zsuzsa
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalak száma: 464
Megjelenés: 2022. július 26.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635431953
Méret: 200 mm x 125 mm


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes