Terra - a tippelős kvízjáték

Társajáték - Terra

Te tudod hol találták meg Földünk legrégebbi társasjátékát? És azt tudod, hogy hány méter magas a Golden Gate?


Sok-sok évvel ezelőtt már megjelent nálunk a Terra és a Fauna, mindkettő nagyon szuper családi társasjáték, aztán elfogyogatott a boltok polcairól. Tavaly a Reflexshop azonban úgy döntött, ismét elhozza magyarul, új külsővel, és új kártyákkal. 

A játék alapvetően egy kvízjáték, de nem feltétlen kell pontosan tudni a választ, elég, ha jól tippelünk. Összesen 150 kétoldalú kártya van a játékban, minden egyes kérdés kapcsán három adatra kell válaszolni: hogy hol helyezkedik el a térképen, hogy mikor (épült, fedezték fel, volt, stb.), és a magasságára vagy egyéb számra vonatkozó adatát kell megtippelni. 


Minden játékos 6-6 kis jelzőkockát kap, amiből egy a pálya szélén elhelyezkedő pontozósávra kerül, a maradék ötből gazdálkodhat. Minden kérdést más játékos tesz fel, és mindig más a kezdőjátékos is, aki így előnybe kerülhet, ugyanis a térkép régiókra van osztva, a többi adatot pedig számegyeneseken jelölhetjük, viszont ugyanarra a mezőre nem kerülhet két kis kocka. 

Vannak persze olyan dolgok, amelyek több régiót is érintenek, vagy több szakaszt a számegyenesen. Ha megfelelő, a kártyán is szereplő régióra vagy szakaszra került a kocka, 7 pontot ér, ha azzal szomszédosra, 3 pontot. A teljesen rossz helyre kerülő kockákat elveszítjük, de kör kezdetén mindig minimum 3 kockával kezdünk. Sorban haladva lerakhatunk akár a térképre, akár az egyenesekre is több kockát, de nem muszáj mindenhová. A játék 6-10 körön át tart, játékosszámtól függően, a végén az nyer, akinek több pontja van.

A kártyák négy nehézségi szintbe sorolhatóak, ebből kettőn van egy apró segítség, egy tájoló, ami megmondja, hogy a térkép melyik negyedén helyezkedik el az adott dolog. A kártyák alján találhatóak a megoldások és némi magyarázat, ezért egy kis dobozkába kell tenni őket, és nem szabad a kör végéig kivenni, hogy ne lássuk a megfejtéseket. Vannak kérdések a leghosszabb folyóról, a legmagasabb épületről, a 2019-es Dakar raliról, a legerősebb atomerőműről, a Golf-áramlatról, erdőkről, gejzírekről, barlangokról, bányákról, hegyekről, ismert emberek születéséről, felfedezésekről, stb. Nem kell pontosan tudni az évszámokat, elég, ha jól el tudod helyezni a számegyenesen a kis kockádat. A kártyák nagyjából felének az egyik oldalát már lejátszottuk, tehát kb. a negyedét, és eddig két olyan adatba futottam, amiről tudom, hogy hibásan szerepel a kártyákon, szóval érdemes kisebb fenntartásokkal kezelni azért az ott szereplő adatokat, de ez minden kvízjátékra igaz. 

Gyors, 30-60 perces játékmenet, és jó kikapcsolódás az egész családnak, mi szeretjük a kvízjátékokat a kicsit csavart kvízeket is, mint amilyen ez. :) A család másik tagja, a Fauna nagyon hasonló, csak ott állatok élőhelyeit, testméreteit meg hasonlókat kell megtippelni. Érdemes mindkettőt kipróbálni, a Reflexshop oldalán elérhetőek. 

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes