Parti ház kiadó


Két traumáktól gyötört nő barátsága és egy tengerparti nyár, amely mindkettőjük életében változást hoz. Kérdés, tudnak-e, mernek-e, akarnak-e bármit is kezdeni a pár hónap alatt levont konzekvenciákkal...  Mary Alice Monroe Ház a parton című sorozatának megjelent a negyedik darabja, Parti ház kiadó címmel, a General Press Kiadó gondozásában.

Könyvajánló - Mary Alice Monroe: Parti ház kiadó

Primrose Cottage - a kivételes fekvésű óceáni telek óriási értékkel bír. Az ingatlan Cara Rutledge anyai öröksége, amelyhez gyengéd szálak és ezernyi emlék fűzi. Testvére, Palmer, mindenféleképpen el szeretné adatni a nővérével, mert ez az egyetlen olyan természetvédelmi minősítésű telek, amely a parton legalább 1 millió dollárt ér a ház nélkül is, de az asszony nem engedi. Cara dühös és rettenetes frusztrációk gyötrik házassága gyermektelensége és megrekedt karrierje miatt. Bár övé a legszexibb férj közel s távol, mégis úgy érzi, ez nem elég. Végül akár hajlana is a telek eladására, de fogalma sincs, hogy mihez kezdjen magával utána. Amikor Palmer egy gazdag bankár ajánlatát megragadva, egész nyárra elintézi a testvérének, hogy legyen nagybetűs Vendég a tengerparti házban, egy szintén traumáktól gyötört fiatal lány érkezik meg a helyszínre. Cara fellélegzik: van egy nyara, hogy kitalálja, mi lehet a helyes megoldás életének ezen útkereszteződésében - amikor beüt a krach, és eddig élete romokba omlik.

Heather Wyatt 26 éves, érzékeny művész, visszahúzódó, pánikrohamoktól, szociális fóbiától szenvedő ember, önbizalomhiányos, egészen elveszett és sebezhető. A helyzetet súlyosbítja az édesanyja halála, amelyben valamennyire részesnek érzi magát, valamint az édesapja újranősülése. Egyszerűen képtelen elfogadni, hogy az anyja 8 éve történt halála után bárki is betöltse apja mellett a feleség szerepét. Úgy érzi, kiszorították a szülői házból, bár az apja ezzel kapcsolatos higgadt megjegyzése meghökkenti, miszerint egy tengerparti gyönyörű villában eltölteni egy nyarat nem az a kifejezett kirúgásszagú nyomorgás, de ha még az is lenne, igenis, 26 évesen itt az ideje, hogy legalább megpróbáljon kirepülni a fészekből. Amíg a parton festeget, kerülgetni kezdi őt a szerelem is, amit el sem akar hinni...

A két traumákról gyötört főhős, Cara és Heather, végül egymást támogatva igyekszik kikerülni a csávából az életüket derékba törő változások feldolgozásával. A szerző finoman árnyalt humorral, remekül alkalmazott dramaturgiával tárja az olvasó elé az agora- és szociofiában szenvedő fiatal lány első, valóban felnőtt lépéseinek kibontakozását és az 50 éves Cara küzdelmét a harmadszori újrakezdés érdekében.

Nincs mese, az olvasó bevonódik a történetbe, pláne, ha valaki özvegyült már meg vagy kínlódott pánikrohamoktól. Szentül meg vagyok győződve, hogy ennek a kötetnek van előzménye is, amelyet nemrégen egészen biztosan olvastam (a teknősök mentése miatt gondolom elsősorban*). Ebben a kötetben nem történnek igazi nagy dolgok, nincsenek látványos akciók, világszerte ünnepelhető események, itt egészen egyszerűen kicsi, de nagyon fontos örömökről van szó, olyasmikről, amikor teljesen hétköznapi emberek életük fordulópontjaihoz érnek, és miután elgyászolják azt, ami elveszett, aminek az elvesztését sem megakadályozni, sem elősegíteni nem lehetett, akkor hogyan dolgozzák fel azt, ami történt, mi az, ami kiragadhatja őket a letargiából, hogyan kerülhetnek minél közelebb önmagukhoz, milyen apró örömök azok, amelyek hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz, a harmóniához, a jó hangulatukhoz. A szerző azt sugallja, hogy a természethez fordulva a gyászban, sok erő és vigasztalás meríthető belőle.

* Bingó! Utánanéztem - tényleg olvastam a művet, Mary Alice Monroe Tengerparti emlékek című történetéről van szó, amely a Ház a parton sorozat harmadik része (ez pedig a sorozat negyedik darabja). 

Mindenki érkezhet és érkezik is keresztúthoz az életében, amikor el kell döntenie, kockáztat és járatlan úton halad tovább, vagy dagonyázik még egy keveset (vagy sokat) a langyos vízzel teli lavorban. Mind a kettő kockázatokkal jár, az egyikben félelmeinkkel küzdünk (mert mi van, ha rosszul döntünk - amúgy nagyon semmi, megfizetjük az árát és új döntést hozunk), a másikban mulasztásaink ütnek lyukat életünk szövedékében. Bízni rettenetesen nehéz, még akkor is, ha jószándékú ismerősök vagy ismeretlenek vesznek körbe bennünket. Igazi életszagú ez a kötet, amely az olvasó elé tárja, hogy a világot megmenteni csak kicsiben lehetséges és mindenkinek ott kell elkezdeni, ahol él éppen. Olyan egyszerű ez, nem?

Olvassátok! (Nekem két éjszakám bánta ebben a hőségben, és cseppet sem akaródzott letenni.)


Fülszöveg

Ki ne örülne annak, hogy az egész nyarat egy tengerre néző házban töltheti? A huszonhat éves, visszahúzódó Heather mégis szorong a gondolattól, hogy kilépjen a komfortzónájából, és elhagyja a szülői házat. Pedig csak pár hónapról van szó, amíg elkészül a munkájával, és megfesti a postai bélyegekre kerülő parti madarakat. A varázslatos táj, a bájos égi vándorok és nem utolsósorban egy jóképű – a szabadidejében állatokat mentő – férfi lassan kicsalogatják a csigaházából, és egyre jobban megnyílik a világ, az emberek, sőt talán a szerelem felé.

„Regény az egyszerű örömökről, életünk átértékeléséről és önmagunk megismerésének a hatalmáról.”
Booklist

„Egy történet arról, hogy a természet ereje meggyógyítja a lelket.”
Library Journal

Mary Alice Monroe (a képen) több mint húsz regény, számos ismeretterjesztő mű és gyerekkönyv szerzője. Aktív környezetvédő, írásaiban a nők életének finom ábrázolása mellett megmutatkozik a természetvédelem iránti elkötelezettsége is. Igyekszik felhívni a figyelmet a veszélyeztetett állatfajok megmentésére, valamint az emberiség és a természet közti kapcsolatra. Könyvei rendszeresen szerepelnek a New York Times bestsellerlistáján, és számos díjat is elnyertek, köztük az International Book Awardot.

maryalicemonroe.com

Photo © Anne Rhett Photography

Fordította: Frei-Kovács Judit


Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Parti ház kiadó
Szerző: Mary Alice Monroe
Fordító: Frei-Kovács Judit
Kiadó: General Press Kiadó
Sorozat: Írisz-könyvek
Oldalak száma: 392
Megjelenés: 2022. június 16.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634526162

Méret: 189 mm x 125 mm


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes