A mennyeien boldog agy

 Könyvajánló - Dawson Church: A mennyeien boldog agy

A meditáció mindent átalakító hatásának tudományos magyarázata - Dawson Church szerint.




„Az ​agy átalakításának tudománya a rezilienciáért, a kreativitásért és az örömért!”
A tudomány évtizedek óta tudja, hogy a tudat képes megváltoztatni az agyat. Eddig azonban még soha nem állt rendelkezésünkre ilyen közérthető gyakorlati útmutató ahhoz, hogy ezt az ismeretet felhasználjuk.

Dawson Church, Az elmétől az anyagig című sikerkönyv szerzője új kötetében számos tudományterület kutatási eredményeit integrálja és fordítja le hétköznapi nyelvre, hogy bemutassa, miként változik meg az agyunk a tetteink hatására. Joe Dispenza jó barátja megosztja velünk saját életének tragikus eseményét és az onnan való kivezető utat.
Új ismereteink birtokában képessé válunk arra, hogy pozitivitásra hangoljuk az agyunkat.
Ez biztosítja, hogy az érzelmeink, gondolataink, szokásaink és viselkedésünk által kiváltott strukturális változások egy hosszú és boldog élet felé segítsenek minket.

A mennyeien boldog agy olyan technikákra koncentrál, amelyek feloldják a krónikus stresszt, és felszabadítanak a múlthoz kapcsolódó negatív érzelmeink alól. Módszere percek alatt mély meditatív állapotba juttat; a megfelelő technikát alkalmazva 8 heti, napi 12 perces gyakorlás már mérhető változásokat eredményez az agyban. Mindezek hatására növekszik a stresszel szembeni ellenálló képességünk, csökken a belső sérülékenységünk, nyugodtabbak, boldogabbak leszünk.

Dawson Church, az energia pszichológia kutatója elméletileg a meditáció jótékony hatásainak bemutatásának szenteli ezt a könyvet. Tény, hogy a meditatív élmények, a megnyugvás nagyon fontos (lenne) az életünkben, hiszen napjainkra a stressz "népbetegség", és felerősíthet bizonyos betegségeket is. 

A kötetben olvashatunk függőségről, elvonulásról, tűzvészről, a különféle pszichedelikus szerek hatásairól, PTSD-ről, rengeteg ember személyes történetéről és ezeken keresztül az agy felépítéséről is. Rendkívül sokáig tartott elolvasni ezt a könyvet, részint azért, mert a szerző rögtön az elején antipatikus lett számomra, és azért is, mert állandóan utánaolvastam mindennek bővebben. 

Tény, hogy a neurális háló már születésünk előtt alakul, aztán folyamatosan fejlődik. Egy négyéves gyereknek két-háromszor annyi szinapszissal rendelkezik, mint egy felnőtt ember, de ezek közül csak az marad meg, amit ténylegesen használ is. Hogy mit és mennyit használ, az pedig a környezettől függ, attól, hogy mit tapasztal, miket tanul. Ezért fontos, hogy sokat foglalkozzunk egy kisgyerekkel, hogy mindig érjék új élmények, hogy kipróbálhasson dolgokat, mert minél több szinapszis marad meg, annál könnyebben tanul majd, annál jobban boldogul az életben és nem utolsó sorban annál boldogabb lesz.



Dawson Church azt állítja, hogy megfelelő meditációs gyakorlatokkal ezeket a szinapszisokat újra "mozgásba" lehet hozni, hogy át lehet huzalozni az agyat, mindezt a boldogság érdekében. Tény, hogy a mondandójának bőven van alapja, és hogy az általa kutatott dolgok nagy részének van létjogosultsága. Ugyanakkor A mennyeien boldog agy leginkább egy önsegítő könyvnek mondható, azokat pedig én nem igazán szeretem, mert hajlamosan létező problémákra egyszerűsített, instant megoldásokat ígérő válaszokat adni. Church sajnos elég sokat foglalkozik a kötetben a mindenféle szemináriumokon, konferenciákon való felszólalásaival és egyéb könyvei reklámozásával, emellett mindig akadnak jópáran, akik saját valós vagy nem valós "fejlődéstörténetüket" osztják meg, amit Church módszereivel értek el. Ez túlságosan emlékeztet az MLM-felépítésű semmit nem érő csodaszeres kampánycégek működésére, és a gazdagmami meg a szabópéter-féle kuruzslókra. 

Mindazonáltal meditációs gyakorlatok is vannak a kötetben, ezek pedig kétégkívül hasznosak lehetnek. Meg fogják oldani minden gondodat? Nem. Át fogják huzalozni az agyadat? Minden bizonnyal nem. De megnyugvást adhatnak a rohanós, stresszel teli hétköznapokban, ami nagyon fontos. Érdekes olvasmány volt ez a kötet, bár elég ambivalens érzéseim vannak vele kapcsolatban egyelőre. 

Köszönöm a lehetőséget a Bioenergetic Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes