Új idők

Kakaóbab, családi ármánykodás, üzlet és magánélet, nők a 19. században, szerelem társadalmi elfogadottság nélkül, Afrika misztikus világa - címszavakban ez Ellin Carsta A Hansen család története című sorozat újabb részének, Az Új idők című regényének tartalma. A mű a Central Könyvek kiadásában jelent meg a közelmúltban.

Könyvajánló - Ellin Carsta: Új idők

Emlékszünk még ugye a Hansen család történetének első részére, a Távoli remény című kötet tartalmára? 1888-ban, amikor Peter Hansen öngyilkosságba menekül a fenyegető csőd elől, fiai, Robert, Karl, és Georg az, akikre vár a nagy múltú, de végtelenül eladósodott kávékereskedés megmentése. Sikerül Kamerunban vásárolni egy kakaóföldet, és átállítani a kávékereskedést kakaóbab importálásra, ám, ami az egyiküknek-másikuknak hatalmas kaland, az a család többi tagjának igazi rémálom. Robert az, aki családjával Afrikába indul, az ő lánya Luise, aki egyből remekül érzi magát a forró égövi földrészen, és szerelembe is esik egy afrikai fiatalemberrel, ami az akkori konvenciók szerint elképzelhetetlen, sőt, megbocsáthatatlan. Georg Hamburgban marad, de tönkremegy a házassága, Karl pedig Bécsben feloldhatatlan ellentétbe kerül önmagával és a társadalommal. Itt tartunk az első rész végén, amikor az addig összetartó család széthullani látszik, és Luisenak is el kell hagynia Afrikát.

Luise a második részre kitartó fiatal nő, okos, talpraesett, bedolgozta magát a kakaóbab piacon, naprakész mindenben, ami a családi vállalkozást illeti. Ismeri a vevőket, fejben tartja, mennyi kávét és kakaót szoktak venni, és képes szinte hibátlanul megsaccolni, mikor jelentkeznek majd újabb szállítmányért. A 19 éves lány ezen ismeretek birtokában könnyedén megtudja tervezni, hogy mikorra, mekkora mennyiségű árut kell felhalmozni ahhoz, hogy az árukészlet mindig teljes legyen. Azonban nemét tekintve lány, és ahhoz, hogy továbbra is bele tudjon szólni a gazdasági társaság ügyeibe, vagy férjhez kell mennie, vagy hagyni, hogy alkalmatlan unokatestvére irányítsa tovább a céget. Egyik sem igazán jó megoldás, pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy Luise még mindig szerelmes a sötét bőrszínű, Afrikában hagyott szerelmébe, Hamzába. A problémákat csak gyarapítja az a tény, hogy a házasságtörésért családjából kitagadott Elisabeth (Luise anyja) nem nyugszik, első perctől bosszút forral, nem érdekli, ha ármánykodásának következményei saját gyerekein csattannak is. 

Hamburg a 19. század végén

A nagy sikerű családregény-sorozat kitér Afrika német gyarmatosítás alatti problémáira és a gyakorlati élet valóságára, ahol a mindennapokat lázadások tarkítják. A korrajzban helyet kap az is, milyen egy 19. századvégi fiatal nő élete, hogyan tud érvényesülni, miről kell lemondania ahhoz, hogy mind a magánéletében, mind az üzleti életben sikereket érhessen el. Nagyon nehéz dolga van, hogy ne kerüljön az egyik függő helyzetből a másikba. Dühös és rettenetesen csalódott a kor társadalmilag elfogadott rendjén, ahol egy nőnek fontos dolgokban kuss a neve. Annyi a szerencséje, hogy a makacs düh nem megtöri, hanem acélkeménységű eltökéltség lép a frusztráció helyébe: ő Hansennek született, ezért sohasem adhatja fel, akármit is mér rá az élet.

Igazi családregény hangulata van a regénynek, olyan, ami olvastatja magát. Ármány, intrika, szerelem, mindennapi küzdelmek, üzlet, családi bonyodalmak, bosszú és megbocsátás, van itt minden! 

Olvassátok!

Fülszöveg

Hamburg, ​1893. A viharos évek után a Hansen család anyagi helyzete végre stabillá vált. Újra hatalommal, hírnévvel és befolyással bírnak, ami mindenekelőtt az afrikai kakaóültetvény gazdag termésének köszönhető.
Luise talpraesett, önálló ifjú hölggyé serdült, és minden erejével és figyelmével a családi vállalkozást segíti. De egyszer csak döntenie kell: vagy férjhez megy, vagy az egyetemről eltanácsolt, léha unokatestvére irányítja tovább a céget. A lány szíve azonban még mindig Kamerunért, illetve egykori szerelméért, Hamzáért dobog.
Mindeközben édesanyja, Elisabeth – akit a család házasságtörés miatt kitagadott – úgy dönt, lerombol mindent, amit egykor a Hansenek felépítettek, és bosszút áll volt férjén, sőt ha kell, a saját gyermekein is. Vajon sikerül véghez vinnie alattomos tervét?
Ellin Carsta nagy sikerű családregény-sorozatának második részében arra keresi a választ, hogy mit kell megtennie és miről kell lemondania egy fiatal nőnek a 19. század végén ahhoz, hogy a világ értékelje a tehetségét.

Petra  Mattfeld (a képen) német írónő, aki férjével és három gyerekével Bréma közelében él, Ellin Carston álnéven írja a regényeit. A távoli remény című bestsellerének rajongói a kötettel betekintést nyerhetnek a Hansen család történetének második részébe. A szerzőről további információk a www.petramattfeld.de honlapon találhatók.

Forrás: Central Könyvek




Köszönöm a lehetőséget a Central Könyveknek!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Új idők
Szerző: Ellin Carsta
Fordító: Kalapos Éva Veronika
Kiadó: Central Könyvek
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2022. február 07.
Kötés: Kartonált

ISBN: 9789633249482
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes