Dal a sötétben

 Könyvajánló - Johanna Mo: Dal a sötétben

Hogyan illeszkedhetsz be ismét a szülővárosodba, ha te csupán egy gyilkos lánya vagy? Hogy birkózol meg a magánéletbeli és szakmai nehézségekkel, ha a felettesed csukatta le apádat? Egy lehetőséged van: ha szakmailag feddhetetlen és sikeres vagy. Hanna Duncker nyomozónak pedig éppen ez a célja.



Hanna Duncker nyomozó több mint másfél évtized elteltével visszatér Ölandra, hogy apja halála után felszámolja egykori otthonát, és arra a felismerésre jut, hogy a szigeten akar maradni.

Egy tengerparti házikóban rendezkedik be, és a helyi rendőrségnél kezd dolgozni. Csakhogy nem mindenki örül annak, hogy visszatért a városba, ugyanis apját tizenhat évvel ezelőtt letartóztatták emberölésért, és sokak számára Hanna nem más, mint a gyilkos Duncker lánya. A beilleszkedést az sem segíti, hogy új főnöke éppen az a rendőr, aki az apját rács mögé juttatta.

Mindjárt első munkanapján Hannát egy nyugtalanító bűntény helyszínére hívják: egy tizenöt éves fiút holtan találtak a sziget déli részén, a Kőpusztán. Amikor az áldozatról kiderül, hogy Hanna gyerekkori legjobb barátjának a fia, az igazság utáni hajsza számvetéssé válik a múlttal és azokkal az emberekkel, akiket a nő egykor cserben hagyott.

Mint minden skandináv krimi, ez a kötet is jóval több egyszerű kriminél. Sőt, maga a bűntény csupán egy alapot, egy díszletet szolgáltat mindahhoz, amit a svéd szerző, Johanna Mo el akar nekünk mesélni. Egyrészt alaposan és nagyon jó érzékkel mutatja be a gyönyörű Ölandi tájat, amely hátteréül szolgál emberi tragédiák, kisebb és nagyobb bűnök, cserbenhagyások tömkelegének. A kötet ugyanis ezekre koncentrál leginkább: milyen egy gyilkos lányának? Már ha tényleg ő a gyilkos persze. Milyen érzés úgy felnőni és rendőrnek menni, hogy az apánk kioltotta valakinek az életét? Nem csoda, hogy a lány elmenekült a szigetről: ki ne tenné? 

Visszatérése után eldöntötte, hogy csak az ügyeivel foglalkozik, kizárja a külvilágot, akik nem nagyon akarják visszafogadni. De mindez már rögtön az első napján felborul, amikor egy 15 éves fiút találnak holtan, és ő kapja az ügyet, majd kiderült, hogy a fiú a gyerekkori legjobb barátjának a fia. 

A kötet nem váltja meg a világot, de ami a legfontosabb, az bőven megvan benne: a hangulat. A szorongást, a félelmet, minden elfojtott érzést tökéletesen tud érzékeltetni és átadni, még ha maga a nyomozati szál nem is túl erős vagy hangsúlyos: nem is kell feltétlenül annak lennie. Sokkal inkább egy tragédiákkal tűzdelt emberi drámáról van szó, mint véres krimiről, és az érzelmek mellett a nyomozás is csak másodrangú szereplő. Egészen elképesztő hitelességgel tudta átadni a gyermekét elvesztő anya érzéseit, és Hanna ellentmondásos érzelmeit, küzdelmeit. 

Johanna Mo 1976-ban született Svédországban, ez a legelső kötete, annak pedig kifejezetten ígéretes. Remélem, a folytatásban többet megtudunk Hanna múltjáról és az édesapjáról is. A könyv Annus Ildikó fordításában, az Animus Kiadó gondozásában került kiadásra.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes