A nagy grillkönyv - Parázs és füst


Ne kezdjen senki felelőtlenül grillezéshez, mert nagy bukta lehet a vége. Nem azért, mintha atomfizika lenne, hanem azért, mert ennek is megvan az alaposan körbejárható tudománya. Stiller Tamás Parázs és füst című könyve nagyon fontos gyakorlati és elméleti tudást tartalmazó kiadvány a Central Könyvektől, amely a konyhám gasztronómiai tárgyú köteteinél feltétlenül helyet kér magának: alapdarab.




Könyvajánló - Stiller Tamás: Parázs és füst - A nagy grillkönyv

Itt a nyár, ebben a kánikulában, aki csak teheti, nem süt, főz benn a házban, lakásban, ha akad egy tenyérnyi, erre alkalmas terasza, vagy árnyékos kertrészlete, csak felállít egy gyárilag tervezett vagy maradékanyagokból tákolt grillt, és ott űzi az ipart, egyrészt kímélve élettere hőmérsékletét, másrészt élvezve a társaságot, amit összerántott valamit megünnepelni. Grillezni ezer jó oka lehet bárkinek, élvezni az ízeket, a pörkanyagokból felszabadult aromát, bíbelődni hússal, zöldséggel, forgatni, figyelni, közben beszélgetni, bontani egy sört, egy könnyű fehér bort, most, hogy írom ezeket a sorokat, magam is rákívántam valami hidegre, habzóra, egy szelet bármivel - a hőség legalábbis adott hozzá (a cikk írásakor július 22-e van, kinn 40 átkozott fok).

Bizton állítom, hogy a legtöbb belefogni szándékozott tevékenységhez nem árt érteni is valamicskét - ha felkészületlenül grillezésre adjuk a fejünket, igen csúnyán meg tudnak tréfálni bennünket a gondolom formán mímelt gyakorlati tennivalók. Nem azt mondom, hogy grillezni kvantumfizika vagy elméleti matematika, de azt feltétlenül, hogy érdemes utána nézni, mi hogyan is adja magát ebben a témában. Ahogy Stiller Tamás fogalmazott: >>Nagyon, de nagyon sok faszenet kell elhasználni és nagyon, de nagyon sok húst megsütni ahhoz, hogy valaki elmondhassa: "én már tízből nyolcszor jól sütöm meg a steaket."<<

Ehhez jelent nagy segítséget Stiller Tamás Parázs és füst című munkája, amely alcíme szerint A nagy grillkönyv, és valóban az. Itt tematika szerint kerülnek kibontásra ától-zéig a grillezés alapjai, az eszköz- és módszertanról itt minden egy helyen, rendszerezve találhatók meg. A kötet durván egy ötöde a grillezés alapjaival foglalkozik (részletesen és behatóan), olyan kérdésekre adva feleletet, mint:

- grillválasztás ismérvei (Számít-e a méret? Értékeled-e a minőséget? Fa-gáz-elektromos legyen-e? Hányszor használod évente?),
- grilleszközök (grillcsipesz, begyújtókémény, csepptálcák, és
egyéb, komolyabb eszközök),
- a grillezés alapjai (pácolás, alapanyagválasztás szempontjai),
- elérni a kívánt hőfokot hogyan éred el a készülékben,
- grillezési aranyszabályok,
- karbantartás.


A 45. oldal után következik a szó szerint vett receptkönyv, ahol kolbászokat, grill szendvicseket, tartine-okokat alternatív köreteket, burgereket, grillezett szárnyasokat, marha- és sertés húsokat, halakat és tenger gyümölcseit, valamint (igen!) desszerteket és sós finomságokat találhatunk részletes elkészítési leírásokkal. Sőt, a könyv szerzője kitér ilyesmikre, mint harcsa- és pulykakolbász, a házi füstölés alapjai, steakimádó szendvics, kovászos kenyérlángos, lazacburger, sült cékla, párolt kelbimbó, kapros fokhagymás sült burgonya, csirkeszárny mézes szójás mázzal, marhaquesadila, házi majonéz, sertés oldalas grillen sütésének többoldalas fortélya, grillezett zöldségek, petrezselymes-vajas garnéla spagettivel, epres forrócsoki, parasztkenyér öntöttvas wokban, sajtos-magos, vendégváró almás leveles - igen, javarészt ezek mind grillen elkészítve! Nem kevesebbet ígér a kötet, minthogy a könyv részletes és hozzáértőn aprólékos leírásai alapján te magad, otthon, az erkélyen vagy a kialakított kerthelyiségben simán meg fogod tudni csinálni mindezeket. Igaz, ahogy feljebb is említettem vagy inkább idéztem Stiller Tamástól, nem árt néhány főpróbát tartani, mielőtt magabízóan vendégeket is hívsz hozzá. 

A Parázs és füst című grillkönyv igényes kiadású, komoly gasztrofotókkal ellátott és még inkább sok praktikummal megfűszerezett kötet a témában érdeklődők számára. Nem nagyolja, nem maszatolja el azokat az apróságokat a receptekben, "amiket úgyis mindenki tud", mert honnan tudnák, ezek a leírások, praktikák nagyon fontosak a gyakorlati kivitelezéshez és ahhoz, hogy valóban ízletes, átsült vagy megfelelő állagúra sült ételt adjon ki kezéből a grillrács kezelője. Alapos és átfogó tudást ad át az olvasóknak a grillfajták, a tűz kezelése, a különféle szükséges eszközök felsorolásával és a grillkészülékek karbantartásával kapcsolatban, ami már önmagában fél siker a zamatos étkekhez - ezt pedig tovább fokozza a receptek elkészítési módjának aprólékos ecsetelésével. A nyálcsorgató, professzionálisan elkészített fotók Busák Attila szakértelmét dicsérik.

A Parázs és füst című kiadvány mindenképpen bebetonozott helyet kap gasztrokönyveim polcán, ez biztos. Hasznos, alapos, hazánkban is beszerezhető alapanyagok mind eszköz, mind ételek hozzávalói frontján, igényes kivitelben, zsizsegő "azonnal meg akarom csinálni ezt (vagy azt) a receptet" érzéssel, ízléses szakmai fotókkal - KELL kategória a konyhámban.


Szóval olvassátok!

Fülszöveg

Az ​emberiség és a tűz kapcsolata közel nyolcszázezer éves múltra tekint vissza, némi túlzással állíthatjuk, hogy a tűz felett elkészített ennivaló, azaz a grillezés technikája az egyik legősibb ételkészítési módszer. Mégis, mindannyian belefutottunk már kiszárított csirkehúsba, keményre sütött steakekbe vagy elégetett zöldségekbe, a legnagyobb igyekezetünk ellenére is.
Stiller Tamás könyve olyan átfogó, étvágygerjesztő fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány, melynek segítségével kezdők és haladók egyaránt elsajátíthatják az alaptechnikákat, illetve fejleszthetik grill- és barbecue-fogásaikat, legyen szó házilag készített szendvicsről, emeletes hamburgerről, zamatos szárnyassültről, ínycsiklandó halételről vagy komoly marhasteakről. Hétköznapi gyors vacsorák, hétvégi lakomák, vegetáriánus ételek, igazi partikaják, valamint a több időt igénylő, lassan készített komolyabb húsfélék receptjeit is megtaláljuk a könyvben. A közel 70 recept mellett számtalan eszköztippet és praktikát tartalmazó kötet elméleti és gyakorlati tanácsokkal vezet be minket a grill&barbecue világába. A siker rövid és hosszú távon is garantált!

Stiller Tamás (a képen) kreatív séf és online marketing tanácsadó gasztronómiai vállalkozások számára. A Chef a családban elnevezésű weblapja (chef.hu) 2009-ben indult útjára azzal a céllal, hogy egyéneket tanítson meg önálló recept írásra.
A szerző megtalálható több más, akár országos jelentőségű programban is, marketing tanácsadóként komoly vállalkozásokat mondhat ügyfeleinek, és a YouTube-on is szerepet vállal az ismeretterjesztésben. (Bővebb információk munkásságáról: Kezdőlap - Stiller Tamás (stillertamas.hu)


Köszönöm a lehetőséget a Central Könyveknek!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

  • Central Könyvek
  • 220 oldal
  • Kötés: kemény táblakötés
  • ISBN: 9789633249888
  • Nyelv: Magyar
  • Megjelenés éve: 2022












Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes