Egy botrány természetrajza

 Könyvajánló - Sarah Vaughan: Egy botrány természetrajza

Egy sikeres politikus. Egy megcsalt feleség. Egy nő, aki erőszakkal vádolja a férfit. Mi történik egy emberrel a nagypolitikában és azon kívül, ha ilyen vád éri?




Sophie ​férjét, a szerető családapát, a karizmatikus és sikeres közszereplőt szörnyű bűncselekménnyel gyanúsítják. Az asszony kétségbeesetten próbálja megvédeni a családját, szilárd meggyőződése ugyanis, hogy James ártatlan. Sophie egykor feladta az egyéni karrierterveit a közös céljaikért, és pontosan tudja, mennyire sérülékeny a sokak által irigyelt boldogságuk. Annak idején Oxfordban, a kapcsolatuk elején is egyik pillanatról a másikra következett be a tragédia… A vád képviselője, Kate tapasztalt ügyész, akinek egyetlen célja, hogy kiderítse az igazságot. Biztos az államtitkár bűnösségében, és mindent megtesz azért, hogy elítéljék a férfit. A bizonyítás azonban nem egyszerű, hiszen két volt szerető legintimebb pillanatának a részleteit kell tisztázniuk.
Sarah Vaughan első regénye pergő cselekményű bírósági és megindító családi dráma, amelyben a szereplőknek a legféltettebb titkaikról is vallaniuk kell. A saját múltjukkal való szembenézés során pedig kiderül, kik a történet valódi áldozatai.

James Whitehouse, a brit kormány egyik intelligens, megnyerő, jóképű és karizmatikus minisztere egy nap rossz hírt kap. Egykori kollégája, beosztottja egyrészt kitálalt a médiának arról, hogy hónapokon át viszonyuk volt, másrészt beperli a férfit szexuális erőszakért. Sophie, a feleség, aki a férje kedvéért adta fel a céljait, bár nagyon nem boldog a megcsalás tényétől, de szilárdan kiáll a férje mellett a nyilvánosság előtt, és nem hiszi, hogy ilyet tett volna a férfi.

A másik szálon megismerjük a sikeres és karrierközpontú ügyész, Kate Woodcroft történetét, aki tökéletesen biztos abban, hogy a férfi bűnös, és szeretné kideríteni az igazságot. Hogy miért ennyire biztos a dolgában, annak a magyarázata a múltba nyúlik, egészen 1993-ig...

Egyik oldalon a csalódott, megbántott, de szerető feleség, aki feladta az életét a közös életükért, és bármit megtenne, hogy ezt megóvja, a másik oldalon a kitartó és igazságkereső ügyész, akinek talán ez eddigi élete egyik legfontosabb ügye. Ez a regény elsősorban róluk szól, ők a főszereplők, a csalfa, és talán súlyos bűnt is elkövető férfi és az egész botrányra éhes, de mégis elnéző társadalom csupán a hátteret szolgáltatják. Bár thrillerként hivatkoznak rá, ez a könyv elsősorban egy dráma, méghozzá egy tárgyalótermi dráma, a jobb fajtából. 

Egy kis időbe került, hogy megszokjam Sarah Vaughan stílusát, de onnantól kezdve vitt magával a sztori, ami bár kitalált, akár valóságos is lehetne. Hogy valóban bűnös-e a megnyerő politikus, vagy sem, és hogy végül hogy dönt az esküdtszék, ez igazából már csupán részletkérdés a történetben, miután megismerjük a múlt eseményeit és tragédiáit, és a jelen küzdelmeit. Szerettem volna még többet megtudni a főszereplőkről, a helyzetükről, gondolataikról, főleg a két nőről: a feleségről és az ügyészről. Nem véletlen, hogy ők kerültek a középpontba, talán az ő történetük fedi leginkább egy mai nő életét és a lehetőségeit, az elvárásokat, amelyeket a társadalom támaszt. Tanulságos volt számomra az, amit eddig is tudtam: hogy mennyit számít a karizma. Hogy mennyire egyszerű megvezetni bárkit. Hogy mennyire álszent és botrányra éhes, ugyanakkor részrehajló és befolyásolható a közvélemény.

Mennyi hazugságot találunk ki, csak hogy megkönnyítsük, elviselhetőbbé tegyük az életünket! 

 

Sarah Vaughan álnév mögött Sarah Hall áll, egy sikeres brit újságíró, aki 2008-ig a The Guardian egyik vezető riportere volt. Ez az első regénye, amely Anatomy of a Scandal címen jelent meg 2014-ben. Ugyanezen a címen (Egy botrány anatómiája) a Netflix hatrészes minisorozatot forgatott a történetből Sienna Miller, Michelle Dockery és Rupert Friend főszereplésével.


Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes