Egy jó kis humoros, romantikus fantasy vámpírokkal, sárkányokkal, boszorkányokkal

Könyvajánló - Tracy Wolff: Sóvárgás

Egy rendkívül olvasmányos, humoros, romantikus fantasy a világtól elzárt alaszkai vadonban vámpírokkal, sárkányokkal, farkasokkal és boszorkányokkal. De mi történik, ha a szörnyek közé dobsz egy embert, akinek ráadásul halvány lila gőze sincs róla, hogy ezek a lények egyáltalán léteznek?

2134e23b1e81c0fd31de46fe6490a04d.jpeg

A világtól elzárva az alaszkai vadonban megbújik egy különleges iskola, a Katmere Akadémia. Egy gyönyörű kastély a hófödte táj szívében, ahol nem az északi fény cikázása a legkülönlegesebb látnivaló. Ebben a bentlakásos iskolában ugyanis természetfeletti lények tanulnak. Vámpírok, alakváltó sárkányok és farkasok, boszorkányok és varázslók. Egy ilyen helyen az élet pedig sosem unalmas és pláne nem veszélytelen.

A történet főszereplője egy tinédzser, Grace, akinek néhány hónappal ezelőtt darabjaira hullott az élete, amikor szüleit elvesztette egy szörnyű autóbalesetben. Egyetlen élő rokonai, akik magukhoz vették az árván maradt lány, apja testvére és lánya, akikkel tíz év után találkozott újra. Nagybátyja a Katmere Akadémia igazgatója és úgy döntenek Grace-t magukhoz költöztetik.

Egy új iskola sosem könnyű váltás, főleg amikor még a gyásszal is meg kell küzdenie, ám az hamar szemet szúr neki, hogy itt minden kicsit furcsa, de a hely rögtön lenyűgözi. Már maga az impozáns épület, mely egy mesébe illő kastély vízköpőkkel, hatalmas termekkel, gyönyörű freskókkal, csillárokkal. De, amikor egy véletlen folytán eljut a könyvtárba az nyűgözi csak le igazán. Több tízezer könyv, mennyezetről lógó kristályok és színes szalagok, a soroknál pedig hatalmas kőszörnyek utalnak a műfajra. Például a horrorszekciónál "egy ádáz kinézetű lény denevérszárnyakkal és dühös vicsorral".

Sorban különös impulzusok érik, először egy extrémszexis srác figyelmezteti, hogy veszélyben van, később ugyanez a srác megmenti, amikor ketten ki akarják hajítani a fagyos udvarra, de itt még nem ér véget a furcsaságok sora. Amikor már úgy érzi, hogy kezd beilleszkedni, az unokatestvérén, Macy-n kívül is kezd barátokat szerezni sorban különös balesetek érik. Először hócsata közben, amikor egy fáról dobálja a hógolyókat és különös szélvihar tör ki, alatta pedig letörik az ág, később egy földrengés során betört ablak darabjai kaszabolják meg kicsit, majd egy csillár üti hajszál híján agyon a menzán. Vajon ezek mind csak a véletlen összjátékai vagy tényleg féltenie kell az életét?

Végignézzük Grace első hetét, ahogy próbál beilleszkedni, miközben az ösztönei valamiért folyton azt jelzik számára, hogy rettenetes veszélyben van. Közben pedig fülig beleszeret az iskola legfélelmetesebb, de legdögösebb srácába, Jaxonba és kiderül, hogy a srác sem közömbös iránta, de tartani akarja a két lépést a lánytól. Persze az érzelmeknek nem olyan könnyű parancsolni, főleg, ha egy romantikus fantasyról beszélünk...

Tracy Wolff nagyon jó mesélő. Részletes képet ad erről a különleges akadémiáról, az épületről, a folyósokról, a titkos átjárókról, ahol emberi csontokból készült csillár fogadja az arra járót. Ennél a résznél egyből a Csehországban található Sedleci Osszárium jutott eszembe, így szinte láttam magam előtt ezt a kissé bizarr, ijesztő helyszínt, mely később fontos szerepet fog betölteni a regény során.

Tetszett, hogy végig ott motoszkált Grace fejében, hogy valami nem stimmel, és a furcsaságokat például azzal akarta magyarázni, hogy a diákok között földönkívüliek mászkálnak. Az olvasók már a fülszövegből értesülnek róla, hogy az akadémia természetfeletti lényeknek ad otthon, ehhez képest a szerző szegény főszereplőt többszáz oldalon keresztül tartja vakon. Közben pedig számos izgalmas mellékszereplővel ismertet meg minket.

Kifejezetten élveztem, fejben szinte veszekedtem Grace-szel egy-egy helyzet alatt, hogy gondolkodjon már, nyissa ki a szemét vagy épp arról próbáltam meggyőzni, hogy fusson. Közben pedig próbáltam kitalálni, hogy a felbukkanó szereplők melyik természetfeletti klikkhez tartoznak. Az elején kicsit lassabban haladtam, néha már türelmetlen voltam, hogy mikor lepleződik már le a világ e különleges szegletének titka, és a történet igazán akkor is kezd beindulni, amikor Grace előtt minden világossá válik. De bőven érnek minket is meglepetések. Barátságok, szerelmek, gyász, félelmek, veszélyek, árulások és néhány izgalmas csavar, amivel engem is meg tudott lepni a szerző.

A romantikus irodalom nem épp a kedvencem, ezért a számomra nagyon csöpögős részek nálam nem nyertek, szerencsémre alig volt belőlük, inkább a karakterek, a természetfeletti lények között kialakult hierarchia, a személyes kapcsolatok, a múlt árnyai és azok hatása a jelenre voltak fajsúlyban. Grace is abszolút szerethető figura. Kicsit esetlen, imádja a béna favicceket, közben pedig pont annyira szarkasztikus, hogy kellően humoros legyen és, ami a legfontosabb, hogy nagyon is hétköznapi, emberi. Jót nevettem például akkor, amikor már érzi, hogy bele fog szeretni Jaxonba és az elcsépelt pillangók helyett a gyomrában repdeső pterodaktiluszok kifejezést használta.

Természetes Jaxon megtestesíti a tipikus nagyon szexi rosszfiút, aki a lelke mélyén egy igazi plüssmackó is tud lenni. Persze azért nem árt vele jóban lenni, mert képes egy másodperc alatt kitépni a torkod, ha okot adsz rá. Lehetetlen nem szeretni. Ugyanilyen szerethető figura Flint is, bár ő az elsőre imádod és a barátja akarsz lenni típusú fickó, aki ráadásul az első naptól legyeskedik Grace körül. Nyilván a lánynak nem a jófej arc kell, hanem az, aki az első nap is kellően tuskó volt vele... Tipikus. Azért Flinttel kapcsolatban szép kis csattanókat kapunk a szerzőtől a regény vége felé.

Összességében szerinte jól sikerült a kötet. Olvastatja magát. A könyv háromnegyedénél, ahonnan igazán felpörögtek az események, például úgy beszippantott, hogy éjfélkor csak pár oldalt akartam olvasni, aztán észre sem vettem és elreppent másfél óra. Aki szívesen merül el egy természetfeletti lényekkel teli, egy csipetnyi romantikával meghintett kalandos fantasyban, annak ez a könyv tökéletes választás. Hollywoodot is levette a lábáról a szerző a kötettel, a Universal Pictures meg is vette a filmjogokat a kötethez. 

A regény erős cliffhangerrel zárul, plusz a szerző is tartogatott egy kis meglepetést a végére: miután a teljes regény során Grace volt a narrátorunk, néhány helyzetet megnézhetünk Jaxon szemszögéből is. A könyvsorozat második része is érkezik lassan magyar nyelven. Előrendelhető a kiadónál Vonzódás címen.

sovargas_b1.jpegKöszönjük, Cartaphilus Könyvkiadó!

Fordító: Lukács Andrea

A borítókra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Boszorkányos disztópia egy alternatív Földön, ahol tombol a nőgyűlölet

Az utolsó szerelmes levél

Az érzelmek óceánján Jojo Moyes-szal

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes