Alkony motel - Ahol a félelmeid valóra válnak

 Könyvajánló - Simone St. James: Alkony Motel

Egy lepukkant, útszéli, kisvárosi motel, amelyet mintha elfelejtett volna az idő - hol máshol játszódhatna egy vérbeli misztikus horror, mint egy ilyen helyen, az Alkony Motelben?


New York állam északi része, 1982: Viv Delaney New Yorkba készül, és hogy megkeresse a pénzt az útra, elvállal egy éjszakai recepciós állást a Fell kisvárosában található Alkony Motelben. A hely azonban nagyon furcsa hangulatot áraszt magából, ráadásul hamarosan kísérteties és ijesztő dolgok történnek.

New York állam északi része, 2017: Carly Kirk sosem volt képes elfelejteni a nagynénje, Viv történetét, akinek titokzatos módon nyoma veszett az Alkony Motelben, még mielőtt ő megszületett volna. Úgy dönt, hogy Fellbe költözik és felkeresi a motelt. Megérkezve gyorsan rájön, hogy nem sok változott 1982 óta… és nemsokára őt is hatalmába keríti a rejtély, ami egykor Viv végzete lett.

A történet két szálon, két idősíkban fut: az egyikben megismerjük Vivian - Viv - Delaney-t 1982-ben, húszéves, lázadó alkat, aki lelépett iowai otthonából, magához vette csekély megtakarításait, és New York felé indult, hogy teljesítse az álmát: színésznő legyen. Útközben, hogy spóroljon, busz helyett stoppol, ám az egyik "úriember", aki megígérte neki, hogy elviszi New Yorkba, egész más irányba, észak felé, a kanadai határ felé tart. Viv pánikba esik, és egy kisváros, Fell útszéli kis moteljénél kéri, hogy tegye itt ki. Némi alkudozás és némi ijedtség után megszabadul a pasitól, és összesen 20 dollárja marad, amivel betér az Alkony motelbe. A motel irodájában a tulajdonos ül, aki végül felajánlja a lánynak, hogy kap egy szobát, ahol pihenhet és letusolhat, ha vállalja az éjszakai műszakot. Viv elfogadja az ajánlatot, és 1982 augusztusában ott is ragad, az álmos, elfeledett kisváros lepukkant motelje - ez lesz az ő új otthona. Persze valami nem kerek ebben a motelben - valaki jár ott, valaki, akinek nem kéne, és akinek nyomán emberek tűnnek el és halnak meg. Novemberben Viv is eltűnik nyom nélkül.

A szél csapdosta a nyakamat, és a motel cégére különös, zümmögő hangot hallatott a fejem fölött. Arrébb léptem, és a parkoló felé indultam, miközben a szemem a motelt pásztázta.

Eközben, Viv történetével párhuzamosan megismerjük a húszéves Carlyt, aki az édesanyja halála után kissé megszállottjává válik a nagynénje, Viv történetének, akiről nem sokat tud, csak annyit, hogy az anyukája nővére volt, aki húszéves korában egy New York állambeli kisvárosban, Fellben élt, és a városszéli Alkony motelben dolgozott éjszakai portásként, majd egy napon nyom nélkül eltűnt. Egy darabig cikkeztek róla a helyi újságok, egy darabig kereste a rendőrség, de az országos média figyelmét nem keltette fel az eset. Vajon mi történt Fellben? Carly rájön az igazságra?

Az, aki képes igazán egyedül lenni, összezárva a saját gondolataival-erősebb bárkinél. Az készen áll. Jöhet bármi.

Amikor Carly odaér, a hely mit sem változott, és a hely atmoszférája ugyanolyan ijesztő, mint 35 évvel korábban volt. Éppúgy magával rántja a sötét, misztikus titok Carlyt, ahogy anno a nagynénjét is - és ez majdnem a fiatal lány életébe kerül. De mi történik Fellben? Mi az, ami - vagy aki - az Alkony motel falai közt jár éjjelente, és veszélyezteti az embereket?

– Szóval nincs internet? Egyáltalán?
A kérdésemre csupán egy megvető grimasz volt a válasz.
– Gondolom, ez hatalmas problémát okoz egy korodbeli fiatalnak, ugye? Lefogadom, hogy legszívesebben egész éjjel ébren maradnál, és a barátaidnak írogatnál,
és még fizetést is kérnél érte.
Rávillantottam a legjobb pókerarcomat.
– Igen – feleltem. – Az az álmom, hogy minimálbérért dolgozhassak egy motel recepcióján, és közben netezhessek. Annyira, de annyira szeretném! És ha a
csúcsra akarok törni, akkor még facebookozom is.

Egy sötét. misztikus, paranormális elemeket is felvonultató történet, amely rögtön az első fejezettel megalapozza a további hangulatot. A sztori itt-ott kicsit ellaposodik ugyan, de a két főszereplő lány karaktere és a rejtély fenntartja az érdeklődést. Furcsa, megmagyarázhatatlan esetek sora, eltűnő lányok, megtalált holttestek... vajon Viv megpróbált mindennek véget vetni, és elbukott? Carly megtudja az igazságot, mielőtt túl késő? Egyikük E/1-ben, másikuk E/3-ban mesél, de mindkettejük "hangja" felismerhető. Kifejezetten jó élmény volt olvasni a könyvet, ügyesen megírt misztikus thriller, ami talán egy picit lehetne rövidebb, feszesebb, de így is jó kikapcsolódás volt. 

Simone St. James kanadai író, a képen a könyv eredeti borítjával. Ez az első magyarul is megjelent regénye, de több jelölt vagy díjnyertes alkotása is van a műfajban, a misztikus, paranormális elemekkel tarkított horror-thriller az ő világa leginkább. Az Alkony motel Kéri Andrea fordításában az Agave Könyvek csapatának jóvoltából került a magyar olvasók asztalára.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyvek csapatásnak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. Vagy térjetek be az Agave Könyvek és Kávézóba (Budapest, Nagymező u. 14., 1065), ahol nem csak a könyvet vásárolhatjátok meg, de egy finom kávé és süti társaságában el is kezdhetitek olvasni. :)




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes