Inspektor Szinbád

Amikor a szépirodalom kart öltve táncol a krimivel, és abból valami fantasztikus olvasnivaló kerekedik - röviden így jellemezhető Csabai László Inspektor Szinbád című alkotása, amely a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Igényesen megírt cselekmény, jól felépített karakterekkel vonzza az olvasót, aki díjazza a lapokon a hitelesen, életszagúan viselkedő fő és mellékszereplőket. NSZK-ban vagyunk 1961-ben, amikor egy szerencsétlen nyomorult menekült meggyilkolása és kifosztása kerül középpontba, miközben képet kapunk az ottani élet nagyobb összefüggéseiről: mit gondol a német állampolgár a közelmúlt eseményeiről, úgy mint II. világháború, holokauszt, nácizmus, kommunizmus, de a jelenben lassan megjelenő hidegháborúról és vendégmunkás kultuszról is.

Könyvajánló - Csabai László: Inspektor Szinbád

NSZK - Német Szövetségi Köztársaság: mond ez még valakinek valamit a mai huszon-harmincéveseknél? Igen, volt egy kor, amikor a mai Berlin és Németország ketté volt szakítva, amelyek fölött egy NDK és egy NSZK uralkodott, két ellentétes ideológiával, és ennek megfelelő paranoiával. Ebben a miliőben történik egy gyilkosság, ahol egy végtelenül szegény senkit, egy menekültet fosztanak ki és gyilkolnak meg. Főhősünk, Szinbád - akinek a világon semmi köze Krúdy Szinbádjához -, öregszik, lelassul, ami a cselekményen is érződik. Amíg az előző részek - Szinbád, a detektív, Szinbád Szibériában, Szinbád, a forradalmár - a történelem nagy kataklizmáiban játszódtak, Horthy-éra, szibériai gulág, 1956, addig jelenleg a helyszín egy jellegtelen NSZK kisvároska, Aspenau, ahol éppen a jóléti állam megteremtése és élvezete a legfontosabb momentum. Valljuk be őszintén, ebben túl nagy küzdelmet nem kell keresni, mint az előző részekben, ahol Szinbádunk nemcsak a környezeti elemekkel (pl. Szibériában), hanem a történelemmel sem kerül összetűzésbe, és ez a feszültségteremtés színvonalán meg is látszik. Lássuk be, a jól élünk, kocsit veszünk, étteremben vacsorázunk élethelyzetekben nehéz drámai vonalat találni, még úgy is, ha a hidegháború kellős közepén vagyunk időben.

Egy kis kóstoló a Magvető Kiadó ajánlójából

https://www.facebook.com/magveto/videos/229589999167849

Az előző részek novellás történetei, kisebb-nagyobb bűntények sorozatos feldolgozása helyett ez a regény egy üggyel foglalkozik, miközben a szövetségi állam mindennapjait idézteti fel a szerző különféle szereplőivel. Talán kicsit lassúbb a cselekményvezetés, miközben Szinbád a menekült halála miatt folytat nyomozást. Főhősünk Magyarországról menekülve már elismert főfelügyelő - ez több, mint érdekes, ismerve az európai  rendvédelmi szervek általános paranoiáját a soraikba való felvételt illetően, dehát istenem, azért regény egy regény, hogy az ilyen apróságokat nagyvonalúan kezelje.

Tehát jólét, színes kirakatok, árubőség - mindez nem jelenti azt, hogy a bűn és annak üldözése megtorpanna, az ember jólétben, nyomorban is képes hozni formáját, legfeljebb az elkövetett bűncselekmények mibenléte változik valamennyire. Csabai László a krimi műfaját keretként használja ahhoz, hogy kifejthesse a 61 éves nyomozó és a különféle mellékszereplők karakterein keresztül, hogy adott történelmi korban milyen lehetőségek adódnak önkifejezésre, szabadságra, milyen hatással van a környezet az egyénre. A szépirodalom tehát ölelkezik a krimi műfajával, és kifejezetten igényes tartalom bontakozik ki a kettő házasságából. Igényes, olvasmányos korrajz 1961 Német Szövetségi Köztársaságáról, ahol volt náci vezérek simán lehetnek cégvezetők és diktálhatnak az olasz vendégmunkásoknak, megmondhatják, miben lakozik a demokrácia, hozzárendelve lassú és aprólékos krimiszállal, az olvasót érdeklődésében fenntartó dramaturgiával. 

Így van ez, és nem másképp.

Ja, és Derrick - megtudhatod, miből lesz a cserebogár.

Fülszöveg

Csabai László (a képen) sokak által szeretett nyomozója, Szindbád ezúttal Nyugat-Európából jelentkezik. Az ’56-os forradalom után a detektív emigrál, és a Német Szövetségi Köztársaságban folytatja munkáját. 1961-et írunk, a német gazdasági csoda egyre több polgár számára érezhető, de a terjeszkedő jólét nem jelenti, hogy a bűn eltűnne az életből. Szindbádnak van feladata bőven, a nyomozások során ráadásul lépten-nyomon ott kísért a háborús múlt.
A könyv sűrű szövésű, klasszikus detektívregényként (vagy akár detektívregény-paródiaként) is felfogható, bár Csabai ebben a művében is csak eszközként használja a pszichokrimi formát, hogy arra koncentrálhasson, ami a meseszövésen túl mindig is a legjobban érdekelte: az egyén sorsára, szabadságlehetőségeire egy adott helyszínen, egy adott történelmi, társadalmi környezetben.
Az Inspektor Szindbád lapjain a főszereplő mellett feltűnik egy később világhírűvé vált német rendőrfelügyelő is.

Köszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: Inspektor Szindbád
Szerző: Csabai László
Kiadó: Magvető Kiadó
Oldalak száma: 432
Megjelenés: 2021. június 03.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631423730

Méret: 197 mm x 125 mm








Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes