New York-i titok

Ella Carey a New York-i titok című könyvének helyszínén, az 1940-es évek Amerikájában háborús hadigazdálkodás folyik, nők töltik be a frontra eltávozott férfiak helyét. Lily Rose, a felsőbb körökbe született fiatal lány minden vágya, hogy ahhoz menjen férjhez, akihez ő szeretne, és hogy egy kiváló étteremben szakács lehessen, de ezek a tervek nem találkoznak szülei támogatásával. Mit kell tennie ahhoz, hogy leváljon a családjáról és követhesse saját vágyait mind magánélete, mind karrierje szempontjából? A mű a Central Könyvek kiadásában jelent meg a közelmúltban.

Könyvajánló - Ella Carey: New York-i titok

A háború elveszi a férfiakat, miközben páratlan kiugrási lehetőségeket biztosít a nőknek. Ezt használja ki a felsőbb körökbe tartozó Lily Rose, akinek meseszerűen elrendezett élete a háta közepére sem hiányzik (gazdag élet biztosította előnyök, jó partinak számító férjjelölt előre kinézve). Ő nem szeretne érdekházasságot, és szakács akar lenni, mégpedig nem is akármilyen szakács, és ezekért hajlandó kimozdulni komfortzónájából. De mire lesz ez elegendő? A családja egyáltalán nem támogatja ebbéli terveiben, az ő társadalmi helyzetükben lévő hölgy menjen férjhez és maradjon otthon. Ráadásul a háború után visszatérnek az életben maradt férfiak, akiknek KELLENEK az addig nők által betöltött munkahelyek.

A helyszín New York a második világháború idején. A cselekmény nem tekintget ki frontokra, más országokba, egyszerűen a háborúra berendezkedett amerikai nagyvárosi életet festi le, tele a ma emberének furcsa hiánygazdasági megszorításokkal. Gondoltad volna-e, hogy meg lehet határozni, hány gomb lehet egy ruhadarabon? És hogy anyagtakarékosság címszó alatt eltűntek róluk a zsebek? Számos háborús kihívást ecsetel a szerző a történet során, például azt, hogy mekkora probléma a hadigazdaságra átállt országban egy étterem mindennapi élete: fejadagok bevezetése, minőségi (de egyáltalán mindenféle) alapanyagok egyre gyérülő csordogálása beszerzési szempontból. Főznél te boldogan, ha lenne miből... A főhős nagyokat alkot, fantáziája folyamatosan helyettesítő anyagokon jár, és kreativitása egyre nagyobb felelősségeket rak a vállára státuszban, karrierben is. Közben persze, hogy szerelmes is lesz - azért romantikus regény (is) ez, ugyebár.  
– Ez a háború, miközben elveszi a férfiakat, olyan lehetőségeket ad a nőknek, amilyenekre korábban még sosem volt példa. Hozd ki ebből a legtöbbet, kedvesem. Mert minél jobban felépíted a karrieredet, annál inkább hozzá tudsz járulni a háztartásod költségeihez. Soha nem fogsz teljesen egy férfira támaszkodni, hogy ő gondoskodjon rólad. És ez azt jelenti, hogy a szíved szerint dönthetsz.

Lily Rose tehát többszörös szorításban él: 1) az anyja mesterkedései, aki semmi szín alatt sem szánja lányát dolgozó nőnek, főleg nem egy étterem konyhájában, legyen az bármilyen sikeres vállalkozás is, 2) a férfiak uralta világban egy nőnek nem jut sok babér, pláne, ha a férfiak hazatérve visszakövetelik az addig lányok, asszonyok által betöltött helyeiket. A szerző nagyon sok rétegben árnyalva hozza az olvasó elé a fenti világ kétszínűségét, kettős mércéjét, könyörtelenségét és a gyengébbnek tartott nem kiszolgáltatottságát mind magánéleti, mind közéleti, mind munkahelyi tereken.

Hogyan válik Lily erős, elkötelezett, önálló személyiséggé egy férfiak által uralt világban? Minek kell történnie, hogy ellenálljon mind az anyja és a családja által támasztott követeléseknek, valamint megtalálja és kikanyarítsa helyét választott hivatásában is? Az utolsó 50 oldalon meglódulnak a történések, és.. és mint kiderül, az élethez néha azért nem árt egy kis szerencse is. 

Fülszöveg

1942, ​New York. Európában háború dúl, Lily Rose pedig – szembeszállva gazdag családja elvárásaival – szakácsként dolgozik a város egyik legjobb éttermében, ahol nő létére akár konyhafőnök is válhat belőle. Törekvéseiben a jóképű szicíliai séf, Tom Morelli segíti, akivel mindennap késő estig dolgoznak, hogy ízletes ételeket tálaljanak a New York-iaknak.
Lily anyja viszont mindent elkövet, hogy eltántorítsa lányát a céljaitól: közli vele, hogy feleségül kell mennie ahhoz a férfihoz, akit ő választott számára.
A háború azonban mindent megváltoztat. Tomnak és Lily leendő vőlegényének is be kell vonulnia, a lánynak pedig döntenie kell: maradjon a családjával, és továbbra is élje a társadalmi rangjának megfelelő, biztonságos életet, vagy hallgasson a szívére?
Ella Carey (a képen) második világháború idején játszódó romantikus regénye lenyűgöző történet bátorságról, szerelemről és barátságról. Érzékletesen festi le, ahogy a háború fokozatosan beárnyékolja a fényűző amerikai életet, és egyúttal megnyitja a lehetőséget egy fiatal nő előtt, hogy ebben a bizonytalan világban megvalósíthassa az álmait.

Köszönöm a lehetőséget a Central Könyveknek!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Cím: New York-i titok
Szerző: Ella Carey
Fordító: Ács Eleonóra
Kiadó: Central Könyvek
Oldalak száma: 408
Megjelenés: 2021. augusztus 30.
Kötés: Kartonált

ISBN: 9789633249017






Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes