A nő, aki nem tud parancsolni a kezének

A nő, aki nem tud parancsolni a kezének - már a címen is elhasal az ember lánya, nemdebár? Kurucz Adrienn, alias Madame Fregoli tereget. A Jaffa Kiadó gondozásában megjelent mű egyszerre elgondolkodtató, kesernyés humorral mosolyogtató, fejbólogatós rezignáltsággal szomorkodó. Hiszen ezeket a novellákat akár rólunk, rokonainkról, közeli ismerőseinkről is írhatta volna a szerző.

Könyvajánló - Kurucz Adrienn: A nő, aki nem tud parancsolni a kezének

Ugye, teljesen egyértelmű, hogy olvasáskor a címadó novellával kezdtem a sort? Nos, egyáltalán nem arról szól, amit én áthallással gondoltam, bár, nagyon ravasz egy kötet, mert én bizony ettől függetlenül is azt hallottam ki a műből: minden a párkapcsolatok körül forog, akárki akármit mond, és amire gondolok, az is egy vetülete ám annak.

A szerző, Kurucz Adrienn, frissen megjelent könyvei társaságában

Tehát Kurucz Adrienn rendes, becsületes ember, ezért úgy vágja át - amúgy nagyrabecsült - olvasóját, mint más macskát azért a bizonyosért a palánkon. Nem véletlenül gyűjti kiskora óta a történeteket, volt ideje cizellálgatni, mire 2021 végén nyilvánosság elé került a ("prehumusz") mű. Meghökkent, pimaszul ránk kacsint, huncutul elhúzza a száját, és mindezt azért, hogy végül egy kesernyés gyomrossal kijózanítson bennünket. Lehet, hogy nyomorunkra még vigasztalásul vissza is néz a válla felett, hogy hja, kérem: ilyen az élet, és meg sem hallja, amikor a fogaink között szűrjük, hogy akkor kenjed a hajadra kisnaccsád'.

Van itt minden! Féltékeny férj, buta menyecske, aki éppen jódolgában készül megveszni, túlhajszolt feleség elcsípett Facebook üzenettel, vakrandi jobb híján, sőt, szívességből, szerető férjével való találkozás, józan paraszt ész ellenére elkövetett hazugságok - nem, nem másoknak, önmaguknak, és ha már annyira unatkoznak, hát szexelnek egyet. Ha már van kivel, van hol és rá is érnek, akkor miért ne? A négy évszakba szedett történetek szépen csordogálnak, hömpölyögnek, néha akár fulladással is fenyegetnek. Nem komolyan, csak úgy. Hiszen minden hős mögött meghúzódik az olvasó egy saját ismerőse, rokona, és ha nincs szerencséje, akkor saját története. Hogy igen, igen, így van ez, volt olyan korszaka mindenkinek, amikor ennyire hülye volt (lassú, megfontolt bólogatás).

Kurucz Adrienn a WMN magazin főszerkesztő-helyettese. Korábban hosszú ideig újságíróként dolgozott az Axel Springer Kiadó különböző magazinjainál, illetve egy évig szabadúszóként különféle női lapoknak a piacon. Magyar szakos tanárként végzett az ELTE BTK-n 2000-ben, de később tanult pr-t is posztgraduális képzésen, ezen belül leginkább a sztárépítés, a bulvár működése, a ″celebpr″ foglalkoztatta, ebből írta szakdolgozatát, és ez volt egy egyetemi kurzus témája is, amelyet tartott aztán. Mostanában leginkább a szerkesztés érdekli, a szövegek gondozása és a szerzők támogatása a WMN nevű alkotóközösségben.

Forrás: 
https://www.digitalhungary.hu/ki-kicsoda/Kurucz-Adrienn/4037/


Az a legjobb a novellákban, hogy sosem lehet tudni, mi lesz a végkifejlet. Mielőtt mondhatnád, hogy uuuuncsi, klisés, ne szórakozzunk, ez is történet, már jön is a csavar, amolyan lesett állú, tudod, száj először elbiggyed, majd az állkapca a gravitáció törvényeinek engedelmeskedve, finoman ereszkedni kezd az anyaföld felé, miközben a delikvens talán azt is nyögi, hogy aztqurva. Mert nincs mese, a két nem között (igen, leegyszerűsítem nőre, férfire, ha mértéktartó vagy azon kívüli körök meg is köveznek érte) igen bonyolult a kapcsolat, számtalan változóval, sok buktatóval. Mindenki saját életének hőse, ki tudja, hogy akkor miért is űzik egyes emberek mesterfokon az önámítást. Ezt mind érzékletesen festi le a szerző, novellái a ma viszonyainak plasztikus lenyomata. Visszatérő motívumai, ugyanazon történet más szemszögből való előadása sok tanulsággal szolgál az olvasónak, aki - ismétlem - kuncogva, kesernyésen elhúzott szájjal, leesett állal, megkönnyezve (mikor hogy) üli végig a történeteket, amelyeket hol sunyiság, hol pitiánerség, máskor megcsalás, hazugság, gátlástalan törtetés jellemez (helyenként bicskanyitogatóan). 

Szóval: olvassátok!

Fülszöveg

Kurucz Adrienn, újságíró, a wmn.hu szerkesztője. Míg mások bélyeget, ő történeteket gyűjt kicsi kora óta. Szilárd meggyőződése, hogy az apokalipszis közepette is szerelmi életük kínjai miatt panaszkodnak majd az emberek. Mert a szerelem mindent visz. 
Ha nem történeteket hallgat, akkor történeteket ír: harminc éve lapcsináló (ha az iskolaújságról sem feledkezünk meg, amit szerzőnk nemcsak együtt írt a legjobb barátjával, de szerkesztett, fénymásolt és terjesztett is egy időben szerelmi élete alakulásának megfelelő lelkesedéssel és intenzitással). Mondhatnánk, hogy elhivatott, de az igazság az, hogy volt egy makacs nagymamája, akivel képtelenség volt vitatkozni, és aki meglátta nyolcéves unokájában az írót, amikor az papírra vetette egy soha be nem fejezett mese kurta, első fejezetét. Egy törpéről szólt. 
Az elmúlt húsz évben riportokat és interjúkat írt (Adrienn, nem a törpe), nagy példányszámú magazinoknál gályázott publikált, ami véleménye szerint nem egy szakma, hanem inkább egy sajátos életforma, amely elsősorban a harkályéval rokonítható a kopácsolás és a turkálás okán. És ha igaz, hogy az ülő életmód az új bagózás, akkor véleménye szerint meg vannak számlálva a napjai, tehát érdemes lecsapni első és talán egyetlen prehumusz novelláskötetére, amely természetesen a szerelemről szól, mégis mi másról szólna?!


A kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted!

Kövess minket Facebookon! 

Cím: A nő, aki nem tud parancsolni a kezének
Szerző: Kurucz Adrienn
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 232
Megjelenés: 2021. november 25.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634755470
Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes