Óvakodj a farkastól!

 Könyvajánló - Nele Neuhaus: Gonosz farkas

Kirchoff és Bodenstein kalandjai folytatódnak: ismét egy fájóan aktuális, és ráadásul sok esetben nagyon nem megfelelően kibeszélt vagy kezelt probléma nyomába erednek.



Óvakodjatok a farkastól! Egy forró júniusi napon egy tizenéves lány holttestét halásszák ki a Majnából, akit brutális kegyetlenséggel gyilkoltak meg. Az áldozat nem szerepel az eltűnt személyek listáján, és a rendőrség több hét elteltével sem tudja kideríteni a személyazonosságát, mivel úgy tűnik, senkinek sem hiányzik. Nemsokára elrabolnak és megerőszakolnak egy televíziós műsorvezetőt, aki az egyik adáshoz végzett kutatás során túl veszélyes titkot tudott meg túl veszélyes emberekről. Az elkövetés módja kísérteties hasonlóságot mutat a halott lány esetével.Vajon a két bűntény összefüggésben áll egymással, vagy véletlen egybeesésről van szó? Mindkét ügyet Pia Kirchhoff és Oliver von Bodenstein nyomozó csapata kapja meg, és csakhamar egy olyan titkos szervezetre bukkannak, amely rettenetes bűnöket követ el a legvédtelenebbekkel szemben…

A regény igen összetett, több szálon futó, és csupán egy részlete, mégis talán a legfontosabb részlete az, amelyben a nyomozók egy pedofilhálózat nyomára bukkannak. Sokkoló, bicskanyitogató, de mégis ítélkezésmentesen, a hatásvadászat legapróbb jele nélkül, de részletesen bemutatott ténykedések, amelyek során elveszett, rossz családból érkező kamaszokat, védtelen, naiv gyerekeket, tehetségeket használnak ki, és bizony sokszor nem is kell messzire menni, hiszen a pecsétet az ajánlólevelükre a családjuk nyomja rá az elhanyagolással, családon belüli erőszakkal. Ezzel a problémával, a pedofíliával foglalkozni kell, de nem úgy, ahogy ma és itt tesszük, és talán még fontosabb lenne a családon belüli erőszak problémáját kezelni. Nem elég arra buzdítani embereket, hogy vállaljanak gyereket, ha sem pszichikailag, mentálisan, sem anyagilag, sem esetleg egészségileg nem alkalmasak rá. Márpedig lássuk be: nagyon sok, fájóan sok szülő nem az. Az ilyen elhanyagolt vagy bántalmazott gyerekek sokkal nagyobb eséllyel kerülnek pedofilok karmai közé, hiszen ők általában nem a bokorban lesben álló idegenek, épp ellenkezőleg: olyan, a családhoz vagy a gyerekhez valami módon közel álló, a bizalmukba férkőző emberek, akik ott vannak mindig, akikre számíthatnak, az egyetlenek sokszor, akik még ha hibásat is, de mégis, lelki támaszt és figyelmet nyújtanak a gyereknek. És nem szabad elfelejteni: a legtöbb pedofil gyerekként maga is áldozata volt bántalmazásnak, erőszaknak. Ez nem mentség. Csupán magyarázat, csupán egy lehetőség, hogy tehessünk ellene.

A szíve szaporábban kezdett verni, amikor meglátta a lányt a rozoga kerti széken. Napok, sőt hetek óta erről a pillanatról ábrándozott. Megállt, hogy gyönyörködhessen benne.
Milyen gyönyörű volt, milyen törékeny és kecses! Egy édes kis angyal.

És közben gondoljunk a cseh Csapda a neten c. dokumentumfilmre (amelyet mellesleg megpróbáltak nálunk is bemutatni minden iskolában, mert elképesztően fontos lenne, hogy megfelelő párbeszéd induljon róla és a gyerekek találkozzanak vele, viszont ez valamiért mégsem ütötte meg a gyerekvédelemben élen járó vezetők mércéjét, ennyire valamiért mégsem tartják fontosnak az edukációt, figyelmeztetést...). Percek alatt felnőtt férfiak tucatjai írnak szexuális tárgyú üzenetet, küldenek és kérnek intim képet tizenkét éves gyerekektől, és ők ott vannak mindenhol. A többségük sosem nyúlna egy ujjal sem egy gyerekhez, ez tény, de már az internet világában elszenvedett lelki sérelmek is hatalmas károkat okoznak. És sajnos ilyen mindig is volt. Nagyanyám sem az első, általa választott szerelmének a nemi szervét látta először élőben, anyám sem, nővéreim sem és én sem. És hol van ez még a tényleges erőszaktól...

Nagyon nehéz erről a témáról jól írni, nagyon nehéz elviselni az ezzel járó lelki terhet, és nehéz közben úgy bemutatni, hogy ne essen abba a csapdába az erre vállalkozó író, hogy hatásvadász legyen, de mégis tudjon sokkolni. Nele Neuhaus rengeteg kutatómunkát fektetett ebbe a regénybe, és nem mellesleg elképesztően jól felépített karakterekkel dolgozott. Komolyan, engem egyetlen dolog zavart csupán: német nyelv, a nevek. Valószínűleg gyerekkori traumából eredően ki nem állom a német nyelvet, a mai napig sem (lévén hogy félig sváb vagyok és német nemzetiségi községben élek, már 3 éves koromtól gyakorlatilag 18 éves koromig kötelező volt a német nyelv, de már óvodásként masszív ellenállást tanúsítottam, a mai napig alapszavakat tudok csupán, illetve folyékonyan olvasok, noha nem értem többségében :))

Nele Neuhaus azonban a szokástól eltérően egyetlen általam ismert könyve után felkerült a kedvencek közé, és biztos, hogy meg fogok ismerkedni a többi regényével is. Szövevényes történettel, jó karakterekkel dolgozó és fontos dolgokról jól író szerző, ráadásul az élethelyzetek, a párbeszédek és a történések (sajnos?) többnyire valóságosak, életszerűek. Ez sorban a hatodik regénye az össze nem függő sorozatból, magyarul a harmadik, a negyedik, ötödik és hatodik könyvét adta ki a General Press nálunk. Remélem, találkozhatunk még több regényével is. Csősz Róbert fordította.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes