Végszónak sem rossz

 Könyvajánló - Köves Gábor: Végszónak sem rossz

Miért állt át analógról digitális fotózásra Nádas Péter? Milyen számítógépes játékon játszik Enyedi Ildikó? Ki az igazi hippi: Martin Amis vagy Ian McEwan? Miképp veszélyezteti Karl Ove Knausgard férfiasságát a nyilvános babakocsitologatás? Hogyan került Zadie Smith Esterházy Péter társaságában egy toscanai outletbe? Miért pofozta fel Margaret Atwood Elisabeth Mosst? Melyik kölcsönzőben szerezte Bödőcs Tibor orbáni pókhasát? Mit gondolnak a hírességek Trumpról? És Philip Rothról? És a teniszről?

Mindezt megtudhatjuk Köves Gábor második kötetéből, akinek interjúi a kétezres évek óta jelennek meg a Magyar Narancsban, ahol jelenleg szerkesztőként dolgozik. A köztes időben iskolapadokban és mozikban ült, innen – a mozikból – ered krónikus New York-mániája. Interjúalanyai közül talán Margaret Atwoodot és Patti Smitht „üldözte” a leghosszabban. Akadnak még be nem teljesült interjúálmai.

Köves Gábor, a Magyar Narancs munkatársa ismét egy interjúkötettel jelentkezett olyan hazai és világsztárokkal, akiknek a gondolatait érdemes megismerni. Írók, színészek, rendezők, humoristák és zenészek, a kulturális élet nagyágyúi adtak interjút Köves Gábornak, és nem is akármilyeneket! Bevallom, ngyon ritka, hogy interjúkat elolvasok. Egyrészt kell, hogy érdekeljen és értékeljem is az adott interjúalanyt, és kevés ilyen van. Másrészt a bulvár a legkevésbé sem érdekel, a pletyka sem, semmi hasonló. El is mondom, hogyan is történt az ismerkedés ezzel a könyvvel:

Nyáron a 21. Század Kiadó megtartotta a szokásos, hagyományosan könyvhét előtti, most kicsit korábbi sajtóestjét, amire a magyar szerzői is hivatalosak, ahol bemutatják a legújabb regényeiket és a készülő terveiket. Köves Gábor is a vendégek között volt, akivel volt egy kis beszélgetés. Sosem hallottam még róla, nem követem a magyar nyomtatott sajtót, maximum az ismeretterjesztőket, és a Magyar Narancs olvasója sem vagyok, viszont a beszélgetés alapján azonnal rendkívül szimpatikus lett a szerző, és megtudtam, hogy olyanokkal is interjúzott, akiket kedvelek. Az ott kapott ajándékcsomag egyik tagja volt ez a kötet, és már ott helyben bele is olvastam néhány interjúba. Aztán hazafelé megkerestem pár kedvencemet, vagy akik jobban érdekeltek: Atwood, Nádas, Siri Hustvedt és Paul Auster, Taffy Brodesser-Akner, Knausgard, Stellan Skarsgard. Nem mélyedtem el a beszélgetésben, inkább csak bele-bele kaptam, egy-két kérdést és választ olvastam el, de rögtön láttam, hogy ez a könyv jó lesz.

És még milyen jó lett! Esténként el-elolvastam egy-egy interjút, nem sorban haladva, hanem aki éppen érdekelt, és végül azokat is, akiket nem ismerek vagy nem kedvelek. A bevezető kifejezetten hangulatos, elmeséli Köves Gábor, hogy hogyan kereste meg ezeket a hírességeket, vagy milyen szituációban találkoztak vagy éppen telefonáltak egymásnak, ha csak telefonos beszélgetés volt. A kérdéseiből látszik, hogy felkészült és érdeklődő, őszinte riporter, aki inkább már beszélgetőpartner, ez, és az a tény, hogy tényleg érdekes, a kultúra minden területéről érkező hírességekkel beszélgetett, olvasmányossá tette a könyvet. Örülök, hogy nem maradtam le ezekről a beszélgetésekről, és nem egy olyan is akadt köztük, ami felkeltette az érdeklődésem az adott ember művei iránt.

Sokszor szóba kerülnek politikai, közéleti vagy társadalmi kérdések is, meg persze a pályájuk kezdetei, motivációik. Köves Gábor nem félt olyan kérdéseket sem feltenni, amivel esetleg "sarokba szoríthatók", utalva egy-egy korábbi interjúra, hangoztatott véleményre vagy eseményre. A legjobban természetesen azon írók interjúi tetszettek, akiknek a könyvét vagy könyveit egyébként szeretem, nagyra tartom, de kifejezetten jó, néhol meglepő volt olvasni más művészek, pl. színészek, rendezők életéről, gondolatairól is. 

A stílus alapján a szerző abszolút alkalmas lenne egy jóféle realista regény, vagy egy nonfiction - mondjuk egy utazás vagy hasonló élménybeszámoló - leírására, nagyon szívesen olvasnám a hasonló írásait is. Talán a jövőben lesz rá lehetőségem.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.


Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes