Nincs mese, a függőség az függőség

Szenvedélyek hálójában a címe annak a Kossuth Kiadó által gondozott, L. Murányi László riportjaiból összeállított könyvnek, amely különféle függőségekkel, addikciókkal foglalkozik, és járja körbe a témát szakemberek, betegek, segítséget nyújtó alapítványok, terápiás helyek szempontjából. Interjúk, történetek és megoldáskeresések betegekkel, szakemberekkel és néhány ismertebb függőségben szenvedő emberrel, akik őszintén vallanak mélypontokról, visszaesésekről, vagy arról, hogy csak egy másik, nem káros függőséggel voltak képesek felváltani a drogot, kapcsolat- vagy szexfüggést.

Könyvajánló - L. Murányi László: Szenvedélyek hálójában

Alkohol, drog, sorozatfüggőség, játékszenvedély, internetfüggés, társfüggőség kontra elvonás, terápia, stressz, toxikológia, rehabilitáció - ez mind olvasható L. Murányi László Szenvedélyek hálójában című művében. Nagyon könnyű kívülállóként ítélkezni, eléjük köpni a szót: ő tehet róla, miért iszik, miért drogozik, miért megy bele hajnalig sorozatnézésbe, miért veri el az utolsó ezresét is játékgépre, lottóra, bármire. Hogy a függőség betegség, az nagyon nehezen értelmezhető a laikus ember számára, mert úgymond, az érintett okozza saját baját, és a folyamat elején önfegyelemmel le  is lehetett volna állni a függőség kialakulásáról. Később viszont annyira nehéz, mint ahogy ebben a könyvben vallanak róla.

Melyik az igazi mélypont? Talán, amikor már észreveszed magadon, hogy ugyanabban a melegítőben, vagy ugyanabban a ruhában indulsz el otthonról, amiben este az ágyba tetted magadat? Amikor már rossz minden, amikor a környezetedben már minden fekete színű, amikor vagy egy lakásban, ahol használt fecskendők hevernek szanaszét, és egyébként is minden szar, akkor ez el tudja dönteni a dolgot. (Szabó Győző, színész)

A megváltozott személyiséget helyes irányba fordítani óriási munka mind a szakembernek, mind a függőnek, mind a szenvedélybeteg környezetének. Nem egy család megy és ment tönkre drog-, alkohol- és más függőségek kialakulása miatt, így tehát bátran kijelenthetjük, hogy a könyvben tárgyalt betegségek egyrészt nagyon sokba kerülnek az államnak, másrészt nemcsak a betegségben szenvedőt sújtja, hanem megnyomorodik, tönkremegy a beteg közvetlen családja is.

Na de a szex! Állandó sikerélményben volt részem, és hát a jót könnyen megszereti az ember. Ha pedig szeret valamit, azzal elkezdi jutalmazni magát, és máris ott vagyunk az addikció kialakulásánál. Egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban kerestem az alkalmakat, és egyre jobban hiányzik a szex. Közben persze már nős, családos ember lettem. (Takáts Tamás, rockénekes)

A műben szereplő riportok arra keresnek választ, hogy a különböző függőségek hová sorolhatók: betegség-e vagy emberi felelőtlenség? "Determinált sors vagy szabad akaratból választott út? Élvezet vagy tehetetlen sodródás?" Ahány ember, annyiféle válasz adható a fenti kérdésekre. És hogy van-e kiút belőlük? Általában van, csak keserves munka árán valósítható meg, amit a függők jó része képtelen már bevállalni, de még inkább teljesíteni. A laikusok is sokat tudnak segíteni a szenvedélybetegeken, ha megismerik az odáig vezető folyamat törvényszerűségit, ha nem csak a felszínt kaprgatják. "Érdemes és fontos mélyebbre is nézni, hogy milyen szociális gyökerűek ezek a problémák, és ezekért mennyire felelősek maguk a gyerekek, vagy mennyire a szociális környezet. A minták, amelyeket tőlünk, szülőktől kapnak."


L. Murányi László       Eddigi életem nagy részét az újságírás töltötte ki. Nagyon sok riportot írtam, jókat és gyengébbeket is, de legtöbbnek igyezkeztem az embert - olykor éppen az esendőt - a középpontjába állítani. 2012-ben egy korábbi díjnyertes riportsorozat anyaga - alapos kiegészítéssel - könyvvé állt össze. A modernkori rabszolgatartásról szólt, és az Axel-Springer Kiadónál jelent meg, Süllyedő világ címmel. Később Furkó Kálmán nemzetközi hírű, nyolcdanos kyokushin karatemesterről írtam életrajzi könyvet, majd még ugyanabban az évben A depresszió béklyójában címmel jelent meg egy újabb riportkötet a Medicina Kiadónál. Most pedig a szenvedélybetegek, függők élete és világa van soron. (Forrás: Kossuth Kiadó)


Amiről a könyvet olvasva meggyőződtem, az az, hogy sokkal egyszerűbb nem függőnek lenni semmiben sem. Olcsóbb és egészségesebb. Persze, könnyű ezt mondani, és ítélkezni is könnyű. (Igen, tudom: ismétlem magam.) Aki hasonló problémákkal küszködik, vagy van a környezetében függő, annak alaposan fel kell kötni a gatyáját, és lehetőség szerint szakkönyvekben utána nézni, hogyan működik a megváltozott személyiségű ember, és szakembertől tanácsot kérni a hogyan továbbra. A mi családunk életét az alkoholizmus keserítette meg hosszú évtizedekre, és természetesen a hat elemit végzett anyám képtelen volt megérteni, miért nem ér semmit a naponta elmantrázott "ne igyál, Mihálykám", amitől kiborult és az életüket állandó cívódás jellemezte. Már felnőttként olvastam el pár témába vágó szakkönyvet, és próbáltam aszerint kezelni apámat. Az alkoholizmusát természetesen képtelen voltam megszüntetni (nem ez volt a cél), és az évi két-három pár napos, esetleg pár hetes időszakok, amikor jelen voltam az életében, nem is lettek volna alkalmasak rá. De a betegesen kötekedő részeg ember a "kezemből evett", és mást sem zargatott, ami nagy szó és jelentős előrehaladás volt. Igaz, ehhez némi előtanulmányokra és egy szent türelmére volt szükség részemről. 

Szóval: ismerd meg, mivel állsz szemben és keresd a megoldásokat, akár szenvedélybeteg vagy, akár annak vagy érte felelős hozzátartozója. Kitartás, és... részvétem.


A kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Cím: Szenvedélyek hálójában
Szerző: L. Murányi László
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalak száma: 352
Megjelenés: 2021. április 20.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635443741

Méret: 215 mm x 140 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes