Ha Amerika Kapitány görög lenne...

 A Héroszok a Mítosz közvetlen folytatása, és nem árul zsákbamacskát. Kedvenc Monthy Pythonosom most sem hazudtolta meg magát. A teremtés, az istenek születése majd szemétkedései, és úgy általában a görög mitikus világ után a hősök korába léptünk!


Vannak hősök – és vannak a görög héroszok

Stephen Fry a görög mitológia kezdeteit elbeszélő Mítosz című könyve után a Héroszok történeteivel folytatja a mesélést. Az isteni származású hősök csodálatos kalandjai és halhatatlan hőstettei Fry könnyed, egyúttal lebilincselő stílusában hol humoros gellert kapnak, hol romantikusan szomorúak.

Mindent megtudunk, amit tudnunk kell a héroszokról: mi volt Héraklész tizenkét munkája, miért változtat kővé Medusza pillantása, és hogyan fejtette meg Oidipusz a szfinx rejtélyét. Hogyan szerezte meg meg Jaszón és az Argó legénysége az aranygyapjút. Hogyan győzött le Atalanté minden férfit futóversenyben, és hogyan járt túl mégis az eszén egy fiú pár aranyalmával.

Izgalmas csaták, félelmetes labirintusok és vérfagyasztó szörnyek várnak ránk. Megfejthetetlennek tűnő kérdésekre kereshetjük a választ ezekben az örökké aktuális legendákban, egyúttal megtudhatjuk, mire képes az ember.

Ahogy az előző könyv, úgy ez is magán hordozza Fry egyedi, fanyar humorát, ami nyilván eredetiben jön át a legjobban, de nincs gond Kisantal Tamás fordításával, sodró, hangulatos.

Ahogy a Mítosz, úgy ez sem egy humorbomba, nem fogunk a hasunkat fogva fetrengeni. A megszokott, már-már unalomig ismert történeteket olvashatjuk el az író egyedi szemüvegén keresztül, modernizált narratívával. A görög mítoszok világa hálás téma, mert tele van erőszakkal, árulással és szexualitással, na és persze túltolt hősiességgel. Ez manapság minden film alapja. Nagyon jó stílusparódia film készülhetne ebből, már látom magam előtt a Vin Diesel által megformált hőst, aki pegazusháton leugrat a szikláról, majd átugrik egy egyszarvúra, miközben nyilaz mindenre, ami mozog, végül lassított felvételen átrepül a képernyőn, és egy kentaurt meglovagolva megmenti a nőt. A háttérben Dwayne Johnson mint szerethető, mackós, aranyszívű Herkules (már van ilyen) ver pépesre két küklopszot.


Dwayne Johnson a 2014-es Hercules c. film címszerepében

Akik ismerik ezeket a történeteket, azoknak sok újdonsággal nem fog szolgálni a könyv. Annyira nem viccesek azért ezek a sztorik, hogy az ember csak az író miatt olvassa újra őket, főleg hogy ismeri a végét, ami legtöbbször véres és brutális. De egy fiatal, akit érdekel a téma, esetleg a tanulmányaiban is fontos, hogy ismerje ezeket, annak hibátlan. Nem száraz, nem tudományos maszlagos bölcselkedés, hanem viszonylag sodró, fanyar humorú történeteket kap a pénzéért. 

Ahogy az istenek, úgy a félisten hősök is egyfajta archetípusai a halandó embereknek. Gyarlóak, kicsinyesek, de mégis egyfajta pozitív attitűd hajtja őket, ellentétben az istenekkel, akik többnyire kevésbé pozitív figurák. Tehát míg az istenek az emberek rosszabb tulajdonságait mutatják meg, a hősők inkább azt, amilyenek szeretnénk lenni. 

Szinte az összes ismert és népszerű történet és hős megelevenedik a könyvben. Fry elhozza nekünk Héraklész 12 munkáját, az Argo legénységét az aranygyapjúval, Thészeuszt és még sok mindenki mást. 

Ami az előző könyvben is tetszett az itt is megvan. Kapunk kis mitológiatörténeti elemzést, milyen szavak, kifejezések maradtak fenn abból a korból, mire utalnak bizonyos mondásaink, szólásaink. Megmaradt a sokszor nyers ábrázolása az erőszaknak, szexualitásnak, mindezt fanyar humorral nyakonöntve. Néhol kissé kusza lett a történet, elveszhetünk a sok névben, előzményben, ki kinek a fia, melyik isten csábította el kinek az anyját, ki kinek a fattya stb. Ebből kifolyólag némelyik történet kissé unalmasnak hathat, néhol átlapoztam oldalakat. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy én már ezerszer olvastam, láttam, hallottam ezeket a történeteket, így nem minden tudott teljesen lekötni, izgatni. Azt amit fentebb írtam, tartom: aki nem ismeri vagy hézagos az ismerete a görög mitológiában, és kicsit is fogékony rá, annak remek olvasmány lehet a könyv. Ajánlani is ilyen embertársaimnak tudom jó szívvel, mert nekik ad majd teljes élményt. De bárki belevághat, aki szereti Fry stílusát, a mítoszokat és szívesen olvassa sokadjára is a jól ismert történeteket.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes