Egy különleges kaland a valóság és fantázia határán...

Könyvajánló - Ana María Matute: Mezítlábország

Kaland egy menedékben, egy képzeletbeli világban, ahol varázslatos növények, számemberek és törpeceruzák között nincsenek félelmek és komplexusok, ahol egy elveszett kislány megtanulhat örülni.

Ana María Matute története nem a tipikus gyerekkönyv. Sokkal több annál. Sajnos rengeteg gyerekkel előfordul, hogy magányos, szomorú, kívülállónak érzi magát, mert valamiben más, mint a többi gyerek körülötte. A Mezítlábország című kisiskolásoknak és kamaszoknak szóló történet főszereplője, Gabriela is egy ilyen gyerek. Rendszeresen elvesztette fél pár cipőjét, mindig kicsit kilógott a társai közül, ráadásul anyja fiút akart és sokszor éreztette vele, hogy suta, furcsa, bosszantó, ami miatt félénk, bátortalan és egyre visszahúzódóbb lett. Ráadásul szinte állandóan azon járt az esze, hogy szereti-e egyáltalán valaki.

"A könnyek, amelyeket a többiek elől titkolt, szép lassan körbevették a szívét, mivel befelé hullottak. Egyfajta kérget képeztek a szíve körül, akár egy üvegbúra, amely elhatárolta és megvédte azt. És minél jobban körülfogta a szívét ez a búra, ő annál inkább eltávolodott a körülötte lévő világtól."

Nem meglepő, ha ilyen körülmények közül inkább a saját fantáziavilágába menekül. Aztán ez a szomorkás történet egy varázslatos mesébe fordul át, amikor a legújabb cipőelhagyás után egy csodás másik világba kerül. Van ott egy titokzatos Tükör, páratlan, képzelt virágok, egy különleges Öreg Tölgy és még számtalan varázslatos dolog, mint a törpeceruzák, a számemberek. Ez egy olyan világ, ahol Gabriela rátalál a boldogságra, megtalálja önmagát.

Ezután már szándékosan veszíti el fél pár cipőjét, hogy elszabaduljon a magányos, rideg mindennapoktól ebbe az összetett és csodálatos világba. Egy olyan helyre, ahol szabad lehet, amely biztonságot nyújt, ahol egy elveszett kislány megtanulhat újra örülni.

fevm_1180_600_7.jpg

Egy megható történet, mely kicsit mese és kicsit regény. Megvannak benne azok a mesés elemek, amelyek magával ragadják egy gyerek fantáziáját, de közben fontos üzenete van a magányról, a szerethiányról, a mérgező anya-lánya kapcsolatról. A szerző egy különleges álomszerű világot ír le, melyet Fölföldi Fruzsina fekete-fehér illusztráció tökéletesen egészítenek ki. Mester Yvonne fordítása olvasmányos, gördülékeny, így egy hat-hét éves gyerek számára is érthető és élvezhető. Egy különleges kaland a valóság és fantázia világának határán...

matut110_medium.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron.

Fordította: Mester Yvonne

Kövess minket Facebookon!

Dombvárosi rejtekjáratok

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes