Dombvárosi rejtekjáratok

 Könyvajánló - Pasi Ilmari Jääskeläinen: Dombvárosi rejtekjáratok

Egy férfi, akit a szürke, monoton hétköznapokból eddig elfojtott emlékek és egy gyerekkori szerelem hoz vissza az életbe, ahol az álom és a valóság összemosódása teljesen felforgatja az életét.



Pasi Ilmari Jääskeläinen Dombvárosi rejtekjáratok című regénye Jyväskyläban játszódik, egy finn nagyvárosban, főszereplője pedig Olli Suominen, aki egy könyvkiadó vezetője. A pasas kissé szétszórt, aminek köszönhetően rendszeresen elveszíti az esernyőjét a város különböző pontjain. A kötet elején megismerjük az életét, később pedig megtudjuk, miként fordul fel fenekestől. Családapa, egyházi képviselő-testületi tag, aki monoton, biztonságos mindennapjait éli. Aztán a munka úgy hozza, hogy regisztrálnia kell egy közösségi oldalon, ahol véletlenül csatlakozott egy filmklubhoz.

Ám tudjuk, hogy véletlenek nincsenek, rá is talál gyerekkori szerelme a Facebookon, Kerttu. Hogy még fokozzuk a véletleneket, évfordulójukon Ollit felesége épp egy olyan könyvvel lepi meg, melyet Kerttu írt. Sorsszerű újratalálkozás, ugyanis a kiadónak szüksége lenne egy új hangra, aki kicsit felpörgetné a dolgokat, mert igencsak gyérek a bevételek, muszáj valamit tennie, hogy megnöveljék az eladott példányszámokat. És micsoda véletlen, hogy Kerttu éppen új könyvén dolgozik Párizsban, a Mágikus városkalauz című íráson. Ez a könyv húzhatja ki a slamasztikából a kiadót, s vele együtt egyhangú életéből Ollit is.

A gyerekkori szerelmespár harminc éve nem találkozott és a Kerttuval folytatott beszélgetések és a készülő kalauz hihetetlen emlékeket hoznak elő Olliból. A hétköznapok valóságát átveszi a múlt fellendítése, a gyerekkori szerelem megelevenedése. Olli egyre többet gondol különös gyerekkori élményeire, a titokzatos rejtekjáratokra, melyeket még gyerekként a városban lófrálva találtak ki. De ezek a helyek most megelevenednek a városkalauzban, Olli körül pedig elkezd elmosódni a határ a valóság és az álomvilág között.

"...a rejtekjáratok egyre mélyebbre csábítják az embert. A valóság egy láthatatlan kéz forgatta Rubik-kockává alakul."

Ollit a szürke hétköznapok tartják fogva, egészen addig, míg gyerekkori emlékei fel nem forgatják teljesen a napi rutintól megfásult életét. Újra felizzik benne a szenvedély és megtalálja azt az életvidám, kötelezettségektől és feladatoktól mentes embert, aki egykor ő maga volt. A fel- és eltűnő rejtekjáratok megzavarják a felnőtt Ollit. Fogalma sincs lassan már, hogy mi a valóság és a képzelete szüleménye. Ez az abszurd helyzet pedig teljesen felkavarja a világát.

Pasi Ilmari Jääskeläinen fantasy és sci-fi novellák indította a karrierjét, ám ez a regény a reálfantázia műfajába tartozik. Ez a műfaj a finnek "sajátja", a mágikus realizmus egy formája, ahol olyan dolgokról ír fantáziadúsan, színesen, kalandosan, melyeket a valóság is megenged. Ez jelen pillanatban a fásult, szürke kisváros, Jyväskylä világa.

A szerző egy fordulatos, kalandos regénnyel örvendeztetett meg minket, ahol sokszor már mi sem mindig tudjuk eldönteni, hogy mi a valóság. Rendkívül részletgazdag, összetett a történet, mely egy varázslatos finn városba repítik az olvasót, hogy megismerjük a domb alatt rejtőző varázslatot. Ráadásul a szerző szerintem nem kis kockázatot vállalt, amikor kétféle befejezéssel állt elő, de szerintem ehhez a regényhez még ez is tökéletesen passzolt.

424_1608640439_jaask110.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

Fordította: Bába Laura

A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Anyák és kamionsofőrök

Mesedélután a söpredékkel

Természettudomány háborúban és békeidőben

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes