Midnight Sun – Éjféli nap

Könyvajánló: Stephenie Meyer: Midnight Sun – Éjféli nap

A rajongók visszatérhetnek Stephenie Meyer Twilight Saga világába ezzel a régóta várt kötettel, melyben megismerjük Edward és Bella ikonikus, veszélyekkel tarkított szerelmi történetét a vámpír szemszögéből.

Tizenhárom évvel ezelőtt a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent magyar nyelven a pillanatok alatt világhírűvé vált Twilight sorozat első része, a Twilight - Alkonyat. Stephenie Meyer vámpíros-farkasos-tinis-szerelmiháromszöges története milliókat vett le a lábáról. Anno én is elolvastam és bár a romantikus vonal már akkor sem igazán érdekelt, mégis voltak olyan karakterek, érdekességek a regényben, ami miatt tetszett.

A történetet bizonyára sokan ismerik a könyvekből vagy a filmekből, azért röviden összefoglalom, hogy mi is történik. Adott egy látszólag unalmas, mindig esős, felhős kisváros, ahova megérkezik Arizonából a titokzatos, csendes tizenhét éves Bella Swan. Az újdonság varázsa plusz a szép pofija és a kisváros minden pasija őt akarja. A sztori akkor lesz érdekes, amikor a város kissé különcnek tartott családjából az egyik srác, Edward Cullen szemet vet a lányra.

Menet közben megtudjuk, hogy Edward és családja nem egyszerű halandók, nem véletlenül kívülállók, ugyanis vámpírok, de amolyan családi viccként vegetáriánusnak nevezik magukat, ugyanis nem táplálkoznak emberekből, csak állatok vérén élnek. Igyekeznek hétköznapi életet élni, de nagyon nem vegyülnek az emberekkel. Ám minden megváltozik, amikor Edward beleszeret a lányba, akiről kiderül, hogy viszont szereti. Ez bőven okoz fennforgást.

Ebben a regényben a szörnyeteg, Edward nézőpontja alapján ismerjük meg a történetet. A regény nagyon jól indul. Thrillerbe illő képekkel vett le a lábamról a szerző a két fiatal első találkozásakor. Imádtam, ahogy arról olvashatunk, hogy a hosszú évtizedek óta "vegetáriánus" életmódot élő srácból, hogyan hozza elő az ősi, vad ösztönöket Bella vérének mámorító illata. A srác másodpercek alatt mérlegeli, miként lenne képes megölni másfél tucat kölyköt a tanteremben, hogy aztán a lányból lakmározhasson. Végül a családja iránt érzett szeretete legyőzi az éhes szörnyet és ellenáll a kísértésnek.

Ahogy haladunk előre a történettel párhuzamosan rengeteget megtudunk a Cullen klánról, különleges képességeikről, összetartásukról, egymás iránti hűségükről. Edward gondolatolvasó és az őrületbe kergeti, hogy valamiért nem hallja Bella gondolatait. Ez megszállottá teszi, mindenhova követi, éjjelente belopózik a szobájába, hogy figyelje. Jó volt olvasni ezeket a részeket. A pszichopata sorozatgyilkos, aki kifigyeli, üldözi a leendő áldozatot...

Ám a dolgok furcsa fordulatot vesznek és Edward megszállottsága szerelemmé fordul. A lány is beleszeret és ezen a ponton számomra vett egy erős lejtmenetet a regény. Csak peregtek az oldalak és többségében mind arról szóltak, hogy Bella tökéletes, Bella csodálatos, Bella egy sellő és istennő keresztezése és hasonlók, miközben még mindig viaskodik a benne lakozó szörnyeteggel, akit hajt az éhség. Megy a lamentálás, hogy vajon képes-e ellenállni az ösztöneinek és van esélyük egy boldog szerelemre, vagy az meg fogja ölni a lányt.

Ezeken az oldalakon nagyon küzdöttem, untam őket, túlírtnak éreztem, ahol folyamatosan ugyanazok a belső monológok ismétlődtek. Aztán időnként feldobta a kedvem, hogy egy-két érdekesség kiderült Cullenékról, amit eddig nem tudtunk vagy jött pár esemény, melyek nem kaptak helyet az eredeti regényben, mert Cullenék háza táján történtek. Végül szerencsére megérkezett a fordulópont, amikor idegen vámpírok érkeznek a városba, velük együtt pedig James, a nyomkövető formájában egy igazi szörnyeteg. Megkezdődik a vadászidény...

Ezzel végre újra érdekessé és izgalmassá vált a regény. Kár a középső üres oldalakért, simán 200 oldalt ki lehetne csapni belőle. Ha ezt nem nézem, akkor összességében sikerült olyan oldaláról megmutatni a szereplőket, amiből eddig keveset láttunk. Feldobta és jól kiegészítette a már ismert vonalat az új nézőponttal és azokat az eseményekkel, melyeket Bella nem láthatott. Tetszett a szimbiózis, ahogy képes volt együtt dolgozni a Cullen család. Rengeteg jó és érdekes jelenetet kaptak. Jó volt mélyebben belelátni ebbe a különleges családba. Ráadásul a jól megírt jelenetek sokszor filmszerűen peregtek előttem.

Van ebben a könyvben izgalom, vér, életveszély, káosz és persze reménytelennek hitt szerelem, romantika, szenvedély, család, útkeresés. Ha elengedjük az unalmas részeket, akkor összességében azért egész jó kis nosztalgikus szórakozást nyújt a kötet.

10020_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző csapatának!

A borítóképekre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes