A kegyelem szigetei


A 21. Század Kiadó gondozásában megjelent A kegyelem szigetei című mű központi témája az elfojtás, a másság megélése, a nemi szerepek sztereotipizálása, kitörési lehetőségek keresése és az elfogadottság hiányának megélése, mindez a bő 100 évvel ezelőtti Angliában (1865-ben). Az élet azonban, ahogy ma, a 19. században IS minden kudarc után megy és ment tovább, ezért hőseink is kénytelenek vagy betörni vagy belehalni (képletesen vagy valóban). A szerző, Rose Tremain szenzációsan forgatja a cselekményt, a szereplőit... és a kötet abszolválásakor az olvasót is párszor tengelye körül.

Könyvajánló - Rose Tremain: A kegyelem szigetei

Bájos (vagy baljós?) viktoriánus műnek tetszik a cselekmény, holott neves szerzője, Rose Tremain nagyon is a huszadik században született. Több regénye is bő száz évvel ezelőtti történéseket dolgoz fel, az író tehát szereti a 19. századot. A sok évtizeddel ezelőtt játszódó történetei azonban mindig hordoznak  magukban aktualitást napjainkra nézve is. Ebben a könyvben a női szerep, a másság és a környezeti hatásokra való tehetetlenség kerül boncolgatásra, megspékelve kis szenvedéllyel, elfojtással,  mindennapi realitással és - igen! - az idő vasfogának múlhatatlan szerepével.

A kegyelem szigetei című alkotásban sok szálon fut a cselekmény, egy teaházban, ahol egy írországi nyomorból érkezett középkorú asszony igyekszik megélni saját esze és szorgalma után (Mrs. Morrissey), egy fürdővárosban, ahol a félénk orvost (Valentine Ross), kikosarazza a főnöke lánya (Jane Adeane), és ezért legszívesebben világgá futna, Borneón egy rádzsa életébe pillanthatunk be (Sir Ralph Savage), aki amellett, hogy emberséges alattvalóihoz, nyomot akar hagyni maga után a világban. Szerepel még benne egy álmodozó rovargyűjtő (Edmund Ross), aki rosszkor és rossz helyen mélázva idő előtt rátalál végzetére, a főnök lányáról (Jane Adeane) sem árt külön értekezni: talpraesett, ügyes kezű fiatal nő, akinek a fürdőhelyen orvosi értelemben aranyat ér a keze, apja háztartásának vezetője, és különös vágyak birtokosa, aki Londonba utazik Ross doki elsietett házassági ajánlatát kiheverni. 

Mire való a nő egy háztartásban? A férfiak abban a korban ingóságuknak, díszüknek tekintik a nőket. Természetesen (!) legfontosabb feladatuk, hogy minden flottul menjen otthon: a személyzet időben megkapja a járandóságát és a háztartással kapcsolatos egyértelmű utasításokat, az étel pedig változatos módozatokban, megfelelő periódusonként rendszeresen asztalra kerüljön. Sir William Adeane pontosan ezeket veszíti el, amikor talpraesett lánya, Jane a kikosarazás után Londonba utazik. Innentől datálódnak a cselekményben a bonyodalmak: az apa kénytelen valami élvezhető étel után nézni, mielőtt éhen halna, ezért a teaház tulajdonosához fordul, Mrs. Morrisseyhez, aki aztán... Jane Londonban megpillantja a szabadelvű házaspár nőtagját (Julietta), aki gyönyörű, csábos és Jane képtelen levenni róla a szemét. 

A 21. Század Kiadónál a szerző eddig magyarul megjelent művei

Közben Borneón is zajlik az élet, Ross doki testvére nem egészen saját akaratából egy rádzsa (Sir Ralph Savage) udvarába kerül, ahol a rádzsa naivitásában ezenyi bakot lő, pedig csak be szeretné írni a nevét a történelembe, és azt elérni, hogy a benszülötteknek könnyebb legyen az élete. Közben szeretője és egyben inasa folyamatosan keveri a .. azt a bizonyost. A rádzsa - Sir Ralph - tehát a fiúkat szereti, amíg Jane a nőket, csak van közöttük néhány alapvető különbség: 1) a rádzsa férfi, azontúl rádzsa 2) azt csinál amit akar, Borneón élet-halál ura 3) amúgy is Sir, ami az angolok között is érinthetetlenné teszi. Amíg Jane? Jane nő, abban a korban a családján kívül senki és semmi. A társadalom szemében még a betegek körében végzett tevékenysége sem határozza meg vagy adja meg számára a függetlenséget.

Nos, addig, amíg Jane meg nem ismeri Juliettat és vele a szenvedélyt, udvarias érdeklődéssel olvastam a művet, csak utána kezdett csiklandóssá válni a történet (de nem a szexjelenetek  miatt). Leszbikus testi-lelki beteljesülés a 19. században? Nocsak, nocsak. Jane szinte elveszti személyiségét a mindent felemésztő erotikában, de gyakorlatias londoni nagynénje rációra inti őt és valami különleges javaslattal áll elő. Sikerül-e neki olyan gyakorlatiasan élni az életét, ahogy a rokon tanácsolja? Mi lesz Ross-szal? És a rádzsával meg világmegváltó gondolataival? Hogyan köt össze két embert, akik nem is ismerik egymást - Janet és a rádzsát - a világ két távoli pontján az élet? 

A szerző, Rose Tremain

A szereplők egymás körül keringnek, problémáikat képtelenek helyiértékükön kezelni, a kor erkölcsi elvárásai között botladozva folyamatosan túlreagálják a velük történteket, olyan áldozatokat hoznak, amelyeket senki sem vár el tőlük. Egyszerre mosolyogtam meg és sirattam el szánalmas keringésüket a boldogság irányába, haladva a könyv vége és a gyakorlatilag tragikusan ostoba végkifejlet(ek) felé. Persze, a történetet kontextusba kell helyezni, de mit tegyek, ha folyamatosan morgok magamban, hogy szerencsétlen barmok... Az a rengeteg elsietett vagy lekésett és elbaltázott lehetőség...! Mindezekkel együtt is szerettem a művet. Tökéletesen megírt, lassú folyású, a ma emberének (is) szóló történet, ahol azért sikerült kidomborítani azt is, hogy a társadalom által elfogadott sémákban gondolkodva, sokkal, sőt, nagyságrendekkel egyszerűbbé és hatékonyabbá tud válni az élet (Mrs. Morrissey élete utolsó részének alakulása).

A mű központi témája az elfojtás, a másság megélése, a nemi szerepek sztereotipizálása, önazonosság és kitörési lehetőségek keresése, valamint az elfogadottság hiányának megélése. Az élet azonban a 19. században IS minden kudarc után ment és megy tovább, ezért hőseink is kénytelenek vagy betörni vagy belehalni - akár képletesen, akár valóban. Ennél még fontosabb, hogy egy kis ésszel önmagukra szabhatták volna a szabályokat... de a 19. században? Előre borítékolható volt a bukás. A fülszöveg szerint "A kegyelem szigetei olyan regény, amely felgyújtja az érzékeket. Bátor szellemi útkeresés, mely megmutatja, hol lelhet oltalomra az ember a könyörtelen világban".

Tényleg? Nekem inkább az volt az érzésem, hogy ennyi balekot egy csomóban... (de akkor is szerettem olvasni a művet.)



Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadó csapatának!

A borítóképre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Cím: A kegyelem szigetei
Eredeti cím: Islands of Mercy
Szerző: Rose Tremain
Fordító: Pap Vera Ágnes
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2021. március 17.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786156122780

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes