Sommelier-k, palackvadászok és az ízek mámora

Könyvajánló - Bianca Bosker: Dugódili

A neves újságíró, Bianca Bosker tudni akarta, miért van ilyen nagy felhajtás a borok körül. Hogy miért van az, hogy racionálisan gondolkodó emberek vagyonokat és rengeteg időt áldoznak arra, hogy néhány röpke pillanatra különleges ízeket érezhessenek. Ha te is kíváncsi vagy a sommelier-k izgalmas világára, a szerző tapasztalatait elmesélte nekünk Dugódili című könyvében.

Sok ember szerint a sommelier csupán egy flancos nevű felszolgáló. A valóságban a szakma mögött kőkemény munka van, amihez elengedhetetlen a kitartás, a lelkesedés és egy kis megszállottság sem árt akad. A kötet szerzője is akkor döbbent rá erre, amikor megtudta, hogy a világ legjobb borszakértőinek verseny milyen hat feladat vár a részvevőkre. Hááááát, le a kalappal azok előtt, akik erre képesek. A legkeményebb része a vakkóstolás, ahol több üveg bor származását kell azonosítani: évjárat, szőlőfajta, származás (nem ország szinten, hanem szőlészet szinten!), érlelési idő, valamint, hogy milyen ételhez ajánlott és miért.

Biaca Bosker, a Huffington Post újságírója úgy döntött megvizsgálja magának ezt a különös világot. Napokon keresztül órákat töltött laptopja előtt, hogy minél többet megtudjon a sommelier-k feladatairól és lenyűgözőnek találta, amit csinálnak. Több mint egy évet szentelt annak, hogy elmerüljön ebben a rejtélyes, ízek szerelmeseit vonzó miliőben. Most pedig elmeséli nekünk a bor iránti rajongás vad világában tapasztaltakat és a borisszaság előnyös és árnyas oldalát.

Ebben a könyvben nem a borkészítésen van a hangsúly, de azért erről is kapunk rövid leírásokat. Bianca Bosker humorosan mutatja be ezt a világot. Eleinte nem is értette igazán a nyelvüket, a rengeteg fura kifejezést, a megszállott rajongásukat. Ugyanolyan kívülállóként merült el a borok kavalkádjában, mint ahogy teszi azt az átlag olvasó is.

Megtudjuk milyen kemény próbatételeket kellett kiállnia, hogy kiélesítse az érzékszerveit, közben pedig csupa érdekes és izgalmas információt oszt meg velünk a borokkal kapcsolatban. Nem kevés energiát és nem utolsó sorban pénzt fektetett abba, hogy maximálisan elmerüljön és magába szívjon rengeteg új ismeretet. Belevetette magát egy éttermi munkába, közben a családja, barátai, mind azt hitték elment az esze. Feladni egy újságírói stabil állást, hogy egész nap borozgasson?!

De nem tudták eltántorítani a céltól. Kitartóan dolgozott, tanult, sok embert felkeresett, rengeteg aromával megismerkedett, sikeresen letette a sommelier-vizsgát és még arra is képes volt, hogy elutazzon Dél-Koreába, ahol megfigyelték és elemezték az agyában történő mozgásokat borkóstolás közben. Mi ez, ha nem elhivatottság? A borok szakértőjévé válásnál sokkal többet kapott. Megtanulta másként értékelni a környezetét, az életét, az őt körülvevő illatokat, érzéseket.

Beleshetünk titkos borkóstolókra, megtudjuk, hogy vajon egy nagyon drága bor tényleg megéri-e az árát, de még arról is olvashatunk, hogy a szervezetünkben mi játszódik le, miközben "palackozott költészettel" ismerkedünk. Nem állítom, hogy nagy borozó hírében állnék. Voltam néhány alkalommal borkóstolón, borvacsorán, ittam is finom borokat, de nem lettem a rajongója, mégis izgalmas volt belesni kicsit a kulisszák mögé.

"A bor iránti érzékenység és érzékeink felszabadítása azzal kezdődik, hogy figyelünk. És átadjuk magunkat az örömnek."

boskerbianca_dugodili_72.jpgKöszönet a Park Kiadónak ezért a gyönyörű kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Fordította: Bozai Ágota

Kövess minket Facebookon!

Minden, ami a vendég előtt titok marad

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes