Hívnak a csillagok - heroikus történet járvány idején

"Mindig van remény, és nincs olyan szörnyűség, amiből ne lenne kiút." A 21. Század Kiadó által nemrégiben kiadott kötet, Emma Donughue műve, a Hívnak a csillagok igazi hősi eposz az egészségügyben ápolókról. Aktualitása miatt napjainkban kifejezetten nyomasztó olvasmány, ugyanakkor egyben reményt adó is. 

Könyvajánló - Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Éppen a napokban került a kezembe egy 2019-es BBC History, amelyben a spanyolnátha akkor 100 éves évfordulójára emlékezve, hosszú cikkekben érteleztek a járvány angliai, majd magyar vonatkozásairól, kezelésének módozatairól. Hamar megállapítja mind a két cikk, hogy tragikusan keveset tettek ellene, és azt is későn. Dublinban sem volt más a helyzet. Emma Donoghue Hívnak a csillagok című művében az írországi spanyolnátha-járvány egy különleges válfaját dolgozza fel, amelyben egy szülészet mindennapjairól esik szó. A fertőzött várandósokat karanténba zárják, a betegség tizedeli őket, ugyanakkor az élet utat tör magának. A 21. Század Kiadó könyvében az ápolók a főhősök.

„Kísértetiesen emlékeztet a jelenlegi globális krízisre. A Hívnak a csillagok intim közelségből mutatja be a világot, ahol az egészségügyi dolgozók mindent kockára tesznek, hogy a páciensek életben maradjanak.” – Time

A történelem ismétli önmagát, állapítja meg az olvasó így a koronavírus világméretű járványának harmadik hullámában, amikor a halálozások, fertőzések és a súlyos krízissel fenyegető állapotok statisztikája ismét rekordokat dönget. Igen, a mű cselekménye az évszázada tarolt spanyolnátha-járvány időszakában játszódik a háború dúlta Dublinban. 1918-ban ott is tombolt a járvány, a kórház szülészetén pedig Julia Power nővérnek nincs elég embere, ráadásul a várandós anyákat, akik spanyolnáthában szenvednek, közös karanténba zárják. A háromszáz oldalon felüli terjedelem pár nap történését tárgyalja, lendületesen, érzelmekkel teli, végtelenül komor képeket festve három nő sorsáról.

A főhős Julia Power, ápoló, aki együtt van a karanténban a lázas kismamákkal. Egyetlen segítsége van, egy önkéntes, az apácák által üzemeltett árvaházból idekerülő Bridie Sweeney, aki szakképzetlenségét tanulékonysággal és jó természettel pótolja. A harmadik ember valóban élt történelmi személy, Kathleen Lynn doktornő, aki a rendőrség elől bújkál - és van-e biztosabb hely egy karanténnál a lebukást illetően? A nők csak egymásra számíthatnak, helyt állnak a lehetetlennel határos helyzetben.

Pár nap alatt rettentően sok krízis helyzet adódik a járványtól sújtott szülészeten: várandós anyák delíriumban, haldoklók, orvosi vészhelyzetek, politika, női kiszolgáltatottság, vallási kérdések, húsba vágó szociális problémák, mindezek folyamatosan zaklatott hangulatban. Az olvasó keresztrefeszítettnek érzi magát az állandó krízishelyzetektől, az árvaházakban megélt gátlástalanságoktól, és a többi, hasonlóan tragikus női és férfisorsoktól.

Az idő múlik, a betegek egyre érkeznek, Julia nővér pedig sorra karcolja az elvesztett lelkekre emlékezve a teliholdakat, félholdakat órája hátlapjára. Vajon sikerül legyőznie az akadályokat az alapvető emberi szolidaritásnak? Megtalálja az ápoló valaha a szerelmet? Megszólalhat újra a fronttrauma hatására elnémult öccse? Elkapja a rendőrség Lynn doktort, vagy még van ideje életeket menteni? A járvány legnagyobb pusztítása mellett is kaphat még bárki esélyt a boldogságra?

Aktualitása miatt napjainkban kifejezetten nyomasztó olvasmány, azért egészen más úgy borzongani egy történeten, hogy viszonylagosan minden rendben a világban, de legalábbis pár ezer kilométeres körzetben az ember körül, meg megint más, amikor muszájként éli meg, hogy otthonában kell tartózkodni, boltbezárások, és újabb világjárvány alatt nyög a világ, egyéb vonatkozásokról - munkanélküliség, létbizonytalanság, egészségügyi helyzet nagyfokú romlása - nem is beszélve.

A szerző, Emma Donughue

Hősi eposz ez az ápolókról, akiknek erőn felül kell helytállni a tömeges megbetegedések sújtotta páciensek között: erőt adni és erőt mutatni akkor is, amikor ők maguk is roskadoznak a teher alatt, de félelmet nem mutathatnak: "a félelem ugyanolyan komoly tünet, mint bármi más". A felkavaró, tanulságos történet empátiára, felelősségvállalásra int, hiszen "nagyon úgy tűnik, hogy jelenleg egyedül a szeretteljes ápolás képes életeket menteni".

Ha gyenge az idegrendszered, kezedbe ne vedd ezt a művet. Amúgy kötelező olvasmány.


A kötetet  a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: Hívnak a csillagok
Szerző: Emma Donoghue
Fordító: Dudik Annamária Éva
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2020. december 04.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635680122

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes