Halott Lányok Nyomozóiroda

Meghaltál. Megöltek. Megrekedtél valami köztes létformában, és csak akkor juthatsz tovább, ha kideríted, ki volt a gyilkosod. Pontosan erről szól a Könyvmolyképző Kiadó Halott lányok Nyomozóiroda című kiadványa, Suzy Cox tollából. Nem azért mondom: imádtam a sztorit!

Könyvajánló - Suzy Cox: Halott lányok nyomozóiroda

Élőkről jót vagy semmit, tartják a Halott Lányok Nyomozóirodában a megölt lányok gyilkosainak kinyomozói. Avagy Te mit tennél, ha csak akkor léphetnél tovább a halálban, ha sikerül lefülelned a saját gyilkosodat? A halál sem egyszerű, pláne egy tininek. 

Nagyon kellemes kis ifjúsági regény, annak minden sajátosságával: humorral, vágyódással, bonyolult érzelmi élettel, kisstílű intrikákkal, sértődésekkel, misztikummal, kamasz romantikával - igen, azzal, hiszen a főhős 16 éves, és hozzá hasonló korú halottakkal (?), szellemmekkel (?) talákozik a Hotel Attesában, amely az erőszakos halált halt tinik egyfajta váróterme. Bizony, a Charlotte Louise Feldman nevű elhunytnak, a manhattami 71. utca 21.-ből tudomásul kell vennie, hogy 1) meghalt (MIVAN?), 2) erőszakos halált halt (valaki belökte a metróvagon elé), 3) addig nem léphet innen tovább - jelentsen ez bármit is -, amíg valamilyen módon ki nem derül, hogy ki okozta jobblétre szenderülését.

A cél érdekében létrejött Halott Lányok Nyomozóiroda "alkalmazottjai" segítik Charlotte-t abban, hogy minél előbb megtalálja a maga kulcsát, amivel továbbléphet a ... senki sem tudja hová, de továbbléphet. A kulcsot szó szerint kell érteni, amely egy ajtót nyit ki.

Tudtad, hogy több filmes évadja is fut a könyv alapján készült történetnek, és hogy jön nyomtatásban magyarul a történet második része?

Persze, nem is a túlvilágról lenne szó, ha nem fektettek volna le itt is jó pár értelmes és még több értelmetlennek látszó szabályt, amelyek - mint később kiderülnek -, csak arra jók, hogy  megszegjék őket. Szerencsére, ahogy már fenn is utaltam rá, nem egyedül kell utánajárnia, ki ölte meg őt, ott vannak vele a nyomozóiroda tagjai: Nancy, Lorna és Tess, no meg Edison, az a helyes, de kissé mogorva halott srác. Charlotte parázik, elképzelni sem tudja, kinek állhatott útjában, jóformán jelentéktelennek tartja magát ahhoz, hogy ilyen ellensége legyen. Mi van, ha valaki olyan ölte meg, akiről sosem gondolta volna?

Megkezdődik a nyomozás, amelynek során egyre több mindenre tanítják meg Charlotte-t, ő pedig egyrészt buzgó tanítvány, másrészről pedig bizonyos szellemdolgokban egészen tehetséges, sokkal nagyszerűbben mennek neki a dolgok, mint másoknak a nyomozóirodából. Így bújik bele mások bőrébe, így tud teleportálni, és így tudja testközelből végignézni például volt szerelme ellentmondásos viselkedését, és akár megtestesülni is képes, vagy egy követ arrébb rúgni az utcán, ha nagyon akarja. Hamar kiábrándul a halála előtti környezetéből, mert mint kiderül, a legtöbb ember nem pontosan ugyanaz, amit amit még életében mutattak magukból a lány felé. Vajon ezek a képességek és az életében vele kapcsolatba kerülő emberek ellentmondásos viselkedése elegendő lesz a gyilkosa személyének felderítésére? És mindeközben a nyomozóirodában is dúl az intrikálódás... 

A szerző, Suzy Cox

Szerettem olvasni, ötven+ évesként is nagyokat derültem a humoros kiszólásokon, a tiniszlengen, és sokáig nem tudtam (jó, szinte a végéig sem), ki lökte hősünket a metró elé. Klassz dramaturgiája van, hamar leköti az olvasót és továbblendíti, hogy újabb és újabb adalékkal megspékelt részek után a következő oldalakon történteket is tudni akarja. A misztikum beleszövése a történetbe külön csiklandósságot jelent, mert végül is, amikor egy testetlen szellem simán elrúg egy követ vagy gondol egyet, és csak úgy ott terem egymástól távol fekvő helyszíneken, netán belebújik egy élő testébe... hát na. 

Igazi csajos könyv, ahol a nyomozás amolyan mellékszál (oké: fontos mellékszál), az igazán fontos dolgok abban testesülnek meg, hogy ki kit szeret, ki kit miért nem (vagy mégis?), milyen ruha-cipő-egyéb kiegészítők vannak rajtad, milyen 16 évesen a világ, mi kap jelentőséget benne és mi nem. Például az, hogy meghalsz, annyira nem gáz ahhoz képest, hogy iskolai egyenruhában kell az örökkévalóságig lenni - érthető álláspont, nem? Ezzel együtt is szerettem a könyv meseszövését követni, valóban  nagyon tinilányosra vette a szerző a figurákat, én meg tobzódtam bennük és saját középiskolás korom "nagy" szerelmei és még "nagyobb" problémái jutottak eszembe róluk. A történetben alkalmazott csavarok jót tettek a nyomozási szálnak.


A kötetet  a Könyvmolyképző Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: The Dead Girls Detective Agency - Halott Lányok Nyomozóiroda (Holt lányok nyomozóirodája 1.)
Szerző: Suzy Cox
Fordító: Pulai Veronika
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ
Sorozat: Holt lányok nyomozóirodája
Oldalak száma: 328
Megjelenés: 2020. augusztus 19.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634576907

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes