Egy kanál vaj a kávémba...?

Számomra a Ventus Commerce Kiadó gondozásában megjelent A ketogén csoda című kiadvány egyik legfurcsább javaslata a címben megfogalmazott mondat volt: egy kanál vaj a kávémba. A szerző, Gerle Éva tudja, mit javasol, hiszen a világ nyugodtabb, önmagára jobban figyelő, nem rohanó életfelfogású részein (pl. Himalája környéke) mindennapos az avas jakvajas tea például, csak nekem, a nyugati szokásokon szocializálódott személynek égbekiáltó a vaj a forró italba. Ezzel a nyitottsággal érdemes szemlélni az egész műben lefektetett alapelveket.

Könyvajànló - Gerle Éva: A ketogén csoda

Szinte mindenki túlkalóriában él, szögezi le Gerle Éva az átlagos emberek evési szokásait elemezve. Az egyén nincs tisztában alapfogalmakkal (mit jelent a szénhidrát, mi az a transzzsír), nem tudja, hogy mit eszik, mi van abban, amit elfogyaszt és mennyi az elég az ételből. Gyakori az evésfüggőség, a társas és magányos nagy zabálások, a szervezetbe bevitt ételek jelentős része pedig sem minőségben, sem mennyiségben, de még tápértékben sem ütik meg a szükséges mértéket.

A fenti életmódnak számos jelentős hátránya adódik, krónikus betegségek, elhízás, fájdalmak és gyulladások, hogy csak a legkiemelkedőbbeket említsem. Gerle Éva szentül meg van arról győződve, hogy nem kell ennek így lennie, igenis, van kiút a táplálkozási zavarok okozta ördögi körből, megoldásnak az étkezés ketogénná való átalakítását tekinti elsősorban.

Felejtsd el a nagy mennyiségű zsírt és a szénhidrátokat együtt, egy étkezés során, tanácsolja első körben, tanuld meg, hogy milyen mennyiséget milyen összetételben egyél ahhoz, hogy a ketonizáció beinduljon. Az étkezési előírások betartása nem fogyókúra, hanem gyógyító étrend, ami érezhetően több, mint pusztán a salakanyagoktól való eseti megszabadulás.

Én nem akartam termékké tenni az életmódom. Harsánykodni, vállalkozóvá válni, századik módszerárussá, fogyásonként jutalékot kapni vagy példányszámra gyúrni.
Ez nem módszer, ez élet. Életszagú élet.
És én már nagyon sok visszajezést kaptam az elmúlt bő tíz évben, amióta nőknek írok, hogy erősen hatnak a szavaim. Visszajelzések nélkül is tudom, hogy amit képviselek, jó és fontos.
Én nem akartam kompromisszumot. Ezért lett ilyen a könyv. Visszafogott, latolgató, mélyre menő, olcsó megoldást nem ígérő, és nem import-ketó. Két év lett, mire meglett, mert amikor nem volt vállalható a közös munka, akkor kiadót váltottam, és ez is jó döntés volt. Nem akartam aluljárós színes-szagost. 
A citátum Gerle Éva Skandináv maszáj elnevezésű Facebook oldaláról származik, a 2020. szeptember 5-i bejegyzésből. 

A szerző nem orvos, nem dietetikus, hanem a témában elmélyült bölcsész, aki nemcsak az elméletnek, hanem a gyakorlatnak is utánanézett: maga is ketogén elvek szerint étkezik. Az általa összeállított mű alapos kivesézése az életmódváltás ketogén formáció elméletének, megspékelve táblázatokkal, kimutatásokkal, diagrammokkal, ketogén életformára váltók tapasztalataival, néhány recepttel, egy hétre lebontott étrenddel, összefoglalva: az elmélet mellett hasznos gyakorlati  tanácsokkal, a ketogén életmóddal kapcsolatos ellenérvekre rövid, közérthető válaszokkal. 
A szerző, Gerle Éva (Fotó: nullahategy.hu)

Mi a lényeg? Az evés kerüljön vissza arra a minimalista helyre, ahová való, vallja a szerző. Egyszer s mindenkorra helyre kell tenni az éhség és az evés kérdését önmagunkban, hogy saját életük urai lehessünk.

Figyelemmel olvastam a kötetet, nem titok, hogy fél karomat odaadnám mínusz ötven kilóért a testtömegemből, de mondjuk a házi tejet, havi egy-két palacsintát már nem feltétlenül. Pedig pontosan tudom, hogy mindaz, amit leírt, működik, részben alkalmazom, könnyebb, másabb az életem olyankor - csak egy életen át így kell élni, nem érdemes (nem szabad) abbahagyni. (Ez utóbbi a nehezebb része.) A kérdés úgy vetődik fel, hogy meddig akarok élni, és milyen életminőségben - erre pedig mindenkinek magának kell válaszolnia. Azt sem szabad elhallgatni, hogy a ketogén életmód nem mindenkinek való - nekem sem, az egyik kontraindikáció "büszke" tulajdonosa vagyok (ezekről is szó esik a kötetben). 

Ha többet akarsz megtudni a ketogén étrendről, hatásairól, akkor ezt a művet neked találták ki. Nem csili-vili, színes-szagos, "csak" okos, közérthető, rövid és hasznos.



A kötetet a Ventus Commerce Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Cím: A ketogén csoda
Szerző: Gerle Éva
Kiadó: Ventus Commerce Kiadó
Oldalak száma: 208
Megjelenés: 2020. augusztus 11.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786155828119
Méret: 205 mm x 134 mm


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes