Bűnösök: az igazság néha különösen rossz védelem

Az igazság néha különösen rossz védelem - derül ki az Agave Könyvek által gondozott Graham Moore Bűnösök című regényéből. A kötet nagy siker lett a krimirajongók és a törvényszéki tárgyalásokat szeretők körében, abszolút megérdemelten. Kis Agatha Christie John Grishammel keverve - még hozzá mesterien keverve.

Könyvajánló - Graham Moore: Bűnösök

A szerző, Graham Moore, az Oscar-díjas forgatókönyvíró és Az éjszaka fénye című bestseller szerzője az amerikai igazságszolgáltatás rendszerét veszi górcső alá új regényében. A Bűnösök csavart csavarra halmozva az utolsó oldalig fenntartja a feszültséget, és folyton meglepi az olvasót, miközben olyan elemi módon ábrázolja korunk Amerikáját, gondolkodását és előítéleteit, ahogy arra senki más nem képes - hangoztatta a mű erősségét a kiadó még a megjelenés előtt.

Hogy mi a csavar a csavarban? Nem tudjuk, hogy az emberölési vád alól felmentett Bobby Nock bűnös-e mégis, vagy sem, és azt sem tudjuk, ki és miért ölte meg Nock bűnössége mellett kardoskodó, de korábban a felmentésére szavazó Ricket. 

Nézzük tehát, mi is az alapfeltevés: Bobby Nock fekete és szegény, Jessica Silver gazdag és fehér. Kettejük ügye egész Amerikát megrengeti, jóformán a lakosságnak csak minimális része érzi úgy, hogy igazság szolgáltatott, a többiek egyöntetűen az esküdteket hibáztatják a felmentő ítélet miatt: a megszületett ítélet így vagy úgy, sokkolóan hat mindenkire.

Ha a vádlott ártatlan, az sokszor inkább megnehezíti a hatékony védelem megalapozását. Az ártatlanok legszívesebben azonnal világgá kürtölték volna, mi történt valójában. Ám nem mindig az igazság volt a legjobb védekezés – legalábbis jogi szempontból.

Vajon tényleg bűnös Bobby Nock, vagy mégsem? 10 év elteltével összegyűlnek az akkori esküdtek egy dokumentumfilm erejéig, de a legfontosabb esküdt, Rick, aki az ítélet óta eltelt időt megszállottan arra tette fel, hogy bocsánatot kérjen az áldozat szüleitől, a közvéleménytől döntésükért, most azt állítja, hogy új bizonyítékot talált, ami bebizonyítja, hogy jól döntöttek-e vagy sem annak idején. Igen ám, de ezt már nem lesz ideje elővezetni, mert meggyilkolják. A közvélemény felrobban a hírtől.

Maya Seale napjainkban 36 éves, sikeres védőügyvéd, sőt, társ az ügyvédi irodában, ahol dolgozik. Ő volt a 10 évvel ezelőtti, nagy port felkavart ügyben a 272-es számú esküdt, aki meggyőzte a többi esküdtet, hogy Bobby Nock ártatlan, aki az akkori lelkes naivitását és szókimondó karakánságát azóta elhagyta. Amerika kikiáltotta őt bűnbaknak - az eltelt időszakban azonban akárhogy forgatta a Bobby Nock ügyet, mindig arra megoldásra jutott, hogy a feltárt bizonyítékok alapján nem bűnös a fekete férfi. Kicsit megingatja ugyan Rick feltevése az általa hivatkozott, de fel nem fedett új bizonyítékról, ám mégis szilárd marad meggyőződésében, hogy akkor és ott nem dönthettek másképpen, mint ahogy döntöttek, még annak fényében sem, hogy nincs a világon olyan igaz ügy, amit ne lehetne pénzre váltani.
A szerző, Graham Moore

Vajon rendszerszintű rasszizmus áldozata lett a tíz évvel ezelőtti felmentett fekete férfi? Mit tehet Maya, amikor gyanúsítottként belekeveredik Rick emberölési ügyébe? Mire elegendő az igazság? Mayának saját jól felfogott érdekében ki kell derítenie, mi történt 10 éve és mi történik most. Közben nyugodtan le lehet rágni a körmöket.

Amikor nagyon az elején tartottam, nem tudhattam, mi lesz a végkifejlet, ÉS erős voltam, nem lapoztam oda - mert nagyon érdekelt, mi és hogyan kerül lebontásra ebben a műben. Az éjszaka fénye c. munkájába is belefogtam, az nem kötött le a témája miatt, bár biztosan hasonló magas szintű dramaturgiával készült, mint ez. Igen, nagyra tudom becsülni azokat a műveket, ahol nem untatnak számomra fölösleges  részletekkel, mert ott mindig a végére lapozok, hogy na, jól van... Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy az engem  nem érdeklő valamennyi írás semmirevaló, szó sincs róla. Lehet remekmű, csak egyszerűen nem nekem írták.

A Bűnösök című műve viszont csont nélkül lecsúszott: azon vettem észre magam, hogy csak olvasok, csak találgatok, miközben nagyon sajnáltam a főhőst, Mayát, aki naiv és lelkes esküdtként mai napig sem tudja egészen biztosan, hogy nem hibázott-e, amikor meggyőzte a többi esküdtet annak idején Bobby Nock ártatlanságáról. Volt rendvédelmi dolgozóként, akinek nemcsak a fejébe verték a kriminalisztikát, kriminológiát, hanem testközelből is találkozott bűnösökkel, néhány helyen megmosolyogtató volt majdnem mindenki okfejtése az ügyben, legyen az pro vagy kontra. Az előítéletek komoly tényezők, amelyek levetkőzését szintén oktatják akár a jogi, akár a rendvédelmi irányultságú egyetemeken, illetve alsóbb képzési formákon, de őszintén? Nagyon nehéz kilábalni belőle, mert a tapasztalat az tapasztalat, a rutin meg rutin, és amikor egy szakember havonta hetvenkét aktát kap, örül, ha a törvényesség látszatát fenn tudja tartani, nyomozni (is) nem ér rá (üdv a való világban!). A valóságban szinte sosem jut el idáig egy ügy, amit a kötet taglal. A valóságban a mai nyomozók olyan mértékben vannak bürokráciával megverve, hogy örülnek, ha néha ki tudnak menni terepre is. 

De legyünk megengedőek, hiszen ez csak egy fikció, ahol pörögnek az események, remek dramaturgiával, kiszámítottan adagoltak az izgalmak. Kifejezetten örültem, hogy kezembe került ez a mű - olvasásra javaslom a krimi és a thriller műfaj kedvelőinek. Ahogy a kiadó fogalmazott a könyvvel kapcsolatban: "A Bűnösök egyfelől zseniális, modern újragondolása a Tizenkét dühös embernek, másfelől szépen tiszteleg Agatha Christie írói megoldásai előtt. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti az izgalmas nyomozást és a tárgyalótermi drámát, ebben a regényben minden benne van."




A kötetet  az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Fordító: Orosz Anna

Tetszik, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes