Utazások a világ túlsó felére David Attenborough-val

 Könyvajánló - David Attenborough: Utazások a világ túlsó felére

David Attenborough a 60-as évek elején talpa alá vette Madagaszkárt, Új-Guineát és a Csendes-óceán térségét, valamint az ausztráliai Északi területet, hogy filmre vegyen különleges állatokat. A kaland közben izgalmas törzsek életébe is sikerült bepillantania és könyvében mi is kapunk egy-egy szeletet erről a páratlan utazásról.

000_2.jpg

1954-ben az akkor 28 éves angol természettudós, David Attenborough hihetetlen lehetőséget kapott a BBC-től. A Londoni Állatkert számára gyűjtött különleges állatokat egy világkörüli úton, melyről filmet is készített. Ezeket a történeteket dolgozta fel az Állatkerti gyűjtőutak című kötet, melyben három utazás történetéről olvashattunk. A kötet hatalmas sikert aratott, ezért az olvasók legnagyobb örömére megszületett a folytatás, az Utazások a világ túlsó felére. Mindkét kötet a Park Kiadó gondozásában jelent meg igényes, kemény fedeles kiadásban.

Ezúttal az útja Madagaszkárra, Új-Guineába és a Csendes-óceán térségébe, valamint az ausztráliai Északi területre vitte. A kötetben ezúttal is izgalmas kalandjairól, átélt élményeiről, a megismert helyszínekről és különleges állatokról olvashatunk. Eleinte a ritka állatok felkeresése, befogása volt az elsődleges feladat, aztán már inkább a megfigyelésük természetes élőhelyükön, mellette pedig a helyi bennszülöttek mindennapjai is helyet kaptak a filmeken. A kötet segítségével kapunk egy szeletet szinte ismeretlen kulturális közegekből.

Imádtam ezt a könyvet! Hihetetlen helyeken jártak és olyan dolgokat tapasztaltak meg, melyeket azóta is csak kevesen. Ilyen például a tongai királyság a kavaceremónia, ahol abban a kegyben részesülhettek, hogy ők voltak az első fehér emberek, akik ezt élőben láthatták.

4ae18b82-f802-432f-9128-e9eb42b97ac9_cr0_0_934_934_pt0_sx300.jpegSzámos érdekes népszokás és mítosz szerepel a kötetben. És persze rengeteg különleges állat. Koronás galambok, gyönyörű paradicsommadarak, makik, pitonok és még sok más, róluk pedig számos fotó is helyet kapott a kötetben. Olvashatunk napokon át tartó túrákról a vadonban, barátságos bennszülöttekről, akik megelégedtek a sóval fizetség gyanánt. Megismerkedünk a baltakészítőkkel, a pigmeusokkal, számos izgalmas helyszín és ember elevenedik meg a kötetben a három hónapos Új-Guineai kalandról.

A Csendes-óceánon is számos izgalmas helyszínt és törzset mutat be Attenborough. Kezdve a pentecosti toronyugrókkal, a Wahgi-völgyben élő sing-singen át egészen a mualevuiak törzséig. Utóbbiaknál még egy érdekes halászszertartáson is részt vehetett a felfedezőcsapat.

Madagaszkáron sem volt ideje a csapatnak unatkozni. Lomtársziget, mesés erdők, vörös, agyagos folyók, kopár hegyoldalak, néhány különleges kígyófaj és több tucat olyan madárnemzedék, amely csupán ezen a szigeten található meg a világon. Szifakák, törpemakik, flamingók, süntanrekek, pintyek, pacsirták, indrik és még sok-sok állatról olvashatunk. És több szokás mellett megismerkedünk az ország halottkultuszával is.

A harmadik út pedig Ausztrália északi felébe vitte a csapatot. A kontinens ezen része kietlen, barátságos, és sokan csak úgy emlegetik a vidéket, hogy az "Isten háta mögött". Ebben a részben megismerjük a kéregfestők világát és számos sziklarajzot. Olyan emberekkel találkoztak itt, akik önként vállalták, hogy szinte teljesen elvonulnak a civilizációtól. S bár ezen a vidéken ezek voltak az elsődleges célok, sikerült ujjasludakat is lefilmezni. 

ff0b3f58-9e4e-47c0-81b0-82f5299fa337_cr0_0_1004_1004_pt0_sx300.jpgAz ötvenes években csupán kevés embernek volt lehetősége olyan különleges állatokat filmre venni, mint a paradicsommadarak vagy az őslakosok számunkra különös szokásait. Ma ezek közül sok mindent bármikor és bárki megnézhet az interneten, de akkoriban rengetegen voltak hálásak Attenborough és Mulligan munkásságáért. Több olyan állatot is sikerült filmre venniük, amelyet akkoriban még csak nagyon kevesen láthattak. Sok olyan népszokást is bemutat a könyv, amelyek az eltelt évtizedek alatt is feledésbe merülhettek. És persze olyanokat is, amelyek hihetetlennek tűnnek a nyugati ember számára.

Tetszett, amikor arról mesélt a szerző, hogy milyen türelmetlenül várta minden kalandnál ezeket az új felfedezéseket. David Attenborough minden mondatából süt a természet iránt a lelkesedés és a munkája iránti elhivatottság és a természet iránti alázat. Már fél évszázad és rengeteg izgalmas munka van mögötte azóta, de még mindig érződik a szenvedély, ahogy visszaemlékszik ezekre az utazásokra. Mai napig emlékszik a felfedezések izgalmára és ezt tökéletesen ragasztja rá az olvasóra. Nem egyszer kerestem rá a neten egy-egy törzsre vagy állatra olvasás közben, hogy még jobban megismerjem ezt a távoli világot. A természet és a kultúrák szerelmesei biztosan örömüket lelik a kötetben, de szerintem bárkinek élvezetes órákat jelenthet a kötet, melyet bőséges képanyaga és térképei tesznek teljessé.

attenboroughdavid_utazasokavilagmasikfelere_72dpi.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Fordította: Szabó Olimpia

Kövess minket Facebookon!

Egyedül a falon - Alex Honnold lélegzetelállító útjai

A valóság nem olyan, amilyennek látjuk

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes