Az idei sláger az asztalunkon: fűszeres sütőtökcsatni!

 Enyhén csípős, édes, de mégis savanykás, fűszeres, jó sült húsokhoz vagy sajtok, zöldségek mellé - mi az? Házi fűszeres sütőtökcsatni!

4_36.jpg

A csatni - vagy chutney - dél-ázsiai, indiai eredetű étel, bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből készülhet, de négy jellemző hozzávalója van a kiválasztott zöldségeket, gyümölcsökön túl: a hagyma, a cukor, az ecet és a rengeteg fűszer. Idén ősszel-télen nálunk ez a sütőtökcsatni a sláger, ebből lesz a családi ajándékok egy része is, és szerepet kap a karácsonyi ebédnél/vacsoránál is. Az alapja tök, de hagyma, fokhagyma, alma és rengeteg fűszer is fontos tartozéka. Főzés után a kezemen még két nappal később is éreztem a fűszerkavalkádot, temérdek szappanos kézmosás és samponos hajmosás után is, ahogyan főzés közben is elképesztő illatok terjengtek.

Hozzátartozik a történethez, hogy én egyébként nem szeretem a sütőtököt. Egyáltalán. A sült, mézes sütőtöknek már az illatát sem bírom, ezért nem tudtam valószínűleg megenni sosem, elvégre az ízlelés egyik fontos része a szaglás. Annak azóta sem szeretem az illatát, de találtam olyan elkészítési módot, olyan fűszerezést, ahogyan szeretem. Ez az egyik. Szóval tényleg ajánlom olyannak is, aki nem szereti a sütőtököt.

Hozzávalók:

3 kg sütőtök (tisztán, hámozva, darabolva)
1,2 kg alma (nagyjából... másfél kg volt, de darabolgatás közben egy részét megettem :))
5 nagy fej vöröshagyma
12-15 gerezd fokhagyma
15 dkg hámozott friss gyömbér
szükség szerint olívaolaj vagy valamilyen étolaj
6 egész fahéjrúd
1 tk őrölt fahéj (ha nincs egész rúd, akkor kb 3 tk mehet bele)
1 ek egész borókabogyó
4-5 tk só (lehet kevesebb is, lehet pótolni utólag)
1 tk bors
1 tk borsikafű
1 tk kakukkfű
4 tk őrölt kardamom
3 tk örölt kurkuma
4 egész csillagánizs vagy 2 tk sima ánizs
3-4 friss chilli paprika vagy 1 tk őrölt cayenne-i paprika, helyettesíthető házi csípős paprikakrémmel
80 dkg cukor
3-4 dl almaecet

1_272.jpg

Fűszeres, hagymás alap

Kezdjük azzal, hogy megfelelő számú befőttes üveget készítünk elő és tisztítunk meg megfelelően. Érdemes kisebb üvegekbe tölteni, egyrészt ajándéknak is kiváló, másrészt ezt süteményekben nem lehet felhasználni pl., csak kísérő inkább húsok vagy mártogatósok mellé. Ebből a mennyiségből nekem 26 db 200 ml-es üveg lett tele, és kb. három evőkanálnyi maradt, ami pont jó volt az aznapi ebédhez, ami kacsasült volt. :) Kétszer készítettem, másodjára kb. 5 kg tökből és 2 kg almából, arányosan több hagymából, fűszerből, úgy 46 db 200 ml-es üveg lett.

Az egész műveletben a legfárasztóbb és leghosszabb a zöldségek pucolása, darabolása. A vöröshagymát felkockázzuk (nem szükséges a legapróbbra, de azért ne is négyfelé vágjuk a nagy fejeket), a fokhagymát lereszeljük, a gyömbért lehet apróra darabolni vagy a nagyobb lyukú reszelőn reszelni. A sütőtököt és az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és kb 2 cm-es kockákra vágjuk. Egy megfelelő méretű fazék aljára öntjük a zsiradékot, rádobjuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért, és belemérjük az összes fűszert a chilli kivételével, és megpároljuk folyamatos kevergetés mellett. Ha a hagyma jó már (nem kell megpirítani, csak párolni, dinsztelni), hozzáöntjük a tököt és az almát, és beletesszük a chillit is, alaposan összekeverjük. Ha szükséges, néhány korty víz mehet alá, de általában elég hamar elkezd kifőni a zöldség/gyümölcs saját leve. Időnként kevergetve főzzük, amíg puha nem lesz minden. Én nem takartam le egyáltalán a fazekat, kicsit hamarabb megpuhul fedő alatt, viszont több leve is lesz, amit aztán vagy el kell párologtatni, vagy folyékonyabb lesz a végeredmény. 

2_134.jpg

Ha jó már, akkor nekimehetünk a botmixerrel, egységesebb és gusztusosabb lesz a végeredmény, de maradhat darabos is, ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy jóval kisebb és egyformább kockákra vágjunk mindent. Természetesen a botmixer előtt ki kell halászni belőle az egész fahéjrudakat, a csillagánizst, és esetleg a friss chillit is, vagy egy részét. Én első alkalommal friss, még az utolsó házi termésből maradt chillit tettem bele néhányat, csak félbevágva, ezeknek egy részét kiszedtem, mást benne hagytam. Másodjára már elfogyott a házilag termett paprika, akadt viszont őrölt cayenne-i, abból raktam bele. Persze aki nem szereti a csípős ételeket, el is hagyhatja, egy kevés azért nem árt neki. A végeredmény épp kellemesen pikáns lesz, utóízében kicsit csípős. 

Ezután öntjük bele a cukrot, ha felolvadt, az almaecetet is. Ha nincs almaecet, akkor sima ecet is jó, fele vagy negyedannyi, attól függően, hogy 10 vagy 20%-os. Az almaecet jellemzően 5% körül mozog. Érdemes cukorból és ecetből is előbb egy kicsit kevesebbet, és kóstolni. Ezután lehet még sózni, ha szükséges. Nekem végül a fenti mennyiségek elfértek benne, de ez függ az alma édességétől/savasságától, a tök ízétől is. 

3_70.jpg

Ha minden benne van, egy forralás után tegyük takarékra, és kezdhetjük tölteni a tiszta üvegekbe, amiket azonnal lezárunkl néhány percig fejre állítjuk, és száraz dunsztba rakjuk. Fogyasztható sült szárnyasok vagy natúr húsok mellé, illetve sajtokhoz, zöldségekhez, baguette-ekhez, tortillához mártogatósként, szószként. Savanykás, utóízében kellemesen csípős, de közben édes, pikáns ízvilág jellemzi. Szép üvegekbe töltve ideális lehet gasztroajándékként is.

Kövess minket Facebookon!

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes