Kutatás az ébrenlétben

Könyvajánló - Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben - Kedvenceim az „A” oldalról

"Eduárd jelen kötetének legjobb lapjain egy ezer fokon égő gyermeki lélek rajza, patológiája, a popkultúra sokféle árnyalata és a bányászököl keménységű baranyai valóság keveredik Woody Allen és Nick Hornby hangjával." - Bödőcs Tibor

1_147.jpg

A Dumaszínház népszerű humoristája megörvendeztette a humor kedvelőit egy novelláskötettel, amely gyerekkorát öleli fel hatéves korától az érettségi bankettig. Életünk során számos meghatározó személlyel találkozunk, nem volt ez másként Tóth Eduval sem, aki gyermek- és kamaszkorának kisebb, nagyobb állomásait kilencven novellában  meséli el. Minden novella egy-egy meghatározó nő, azaz néni az életéből.

Mindig félelmetes egy humorista könyvét kézbe venni, mert szerintem könnyebb eladni a humort hanggal és gesztusokkal, mint csupán írásban. Persze ilyenkor sokat számít, ha az ember már látta az illetőt. Én például olvasás közben szinte hallottam Edu hangját, ahogy beleéléssel meséli, ahogy agresszív nevelőapjának passzolgatja a teniszlabdát vagy, ahogy azt elemzi ötödikes korában, hogy ki szerelmes belé az osztályból, vagy mi történik, ha lehányod a dolgozatokat.

"Érdekes, hogy amikor lehuppansz egy egyetemistákkal teli albérletben egy kanapéra néhány napra beszélgetni, kiderül, hogy te hiába vagy még mindig középiskolás, betépve őket is ugyanazok a lényegi kérdések foglalkoztatják, mint téged. Vagyis: mit csinál Super Mario, amikor nem szalad? Miből él Hókuszpók? A tarhonya zöldség-e? A víziló miért nem érdemli meg, hogy a tápláléklánc tagja legyen? Mennyi lehet a nyugdíja Kalán néninek? Milyen fertőtlenítőszereket használ Hamupipőke? Igazi-e a Kákalaki Akka szemöldöke? Willy Fog barátnője miért lila?"

A kötetben nem csupán vidám történeteket találunk, miközben megismerjük a pécsi mindennapokat a 80-as és 90-es évekből, a művész gyerekkorát, szerető édesanyját, sokszor brutális nevelőapját, édesapját, testvéreit, szomszédait, óvónőit, tanárait, beleshetünk az ifjúsági táborok kulisszái mögé, az első szerelmek és barátságok izgalmaiba, buktatóiba, de egy családi tragédia is kirajzolódik a lapokon. Kapunk komoly történeteket is fájdalommal, sírással tele, de bőven akadnak vicces, kalandos, megbotránkoztató visszaemlékezések is. Jókat nevettem egyes sztorikon, sőt, időnként elfogott a nosztalgia, amikor valamelyik története felidézett bennem egy-egy hasonló kalandot.

Rendkívül személyesek az írások, igazi vallomások, de még a fájdalmas témákban is akadnak mosolyt fakasztó pillanatok, önirónia, szarkazmus. Igazi érzelmi hullámvasút a kötet, ahol könnyű elveszni az író érzései között. A novellák végigvezetnek az életét, s így végül egy teljes regényt adnak ki, amelyben megismerhetjük a humorista komolyabb oldalát is. A kötet végén található fényképek pedig még közelebb hozzák Tóth Edut és történeteit az olvasókhoz.

toth_edu_kutatas_az_ebrenletben_b1_002.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

Dombi új könyvében fricskát ad korunk tech-őrületének

Pisti vagyok, ments ki innen!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes