"A gyilkosságok nem értek véget, amikor a férjét elkapták"

Könyvajánló - Rachel Caine: Nincs menekvés (Stillhouse Lake 1.)

Egy sorozatgyilkos férj a halálsoron,
őrült zaklatók célkeresztbe fogták a feleséget,
aki gyermekeivel menekülni kényszerül.
De mi van, ha nincs menekvés?
Mert a gonosz bárhol rájuk talál...

81il5z5fzzl.jpg

A történet középpontjában megismerünk egy anyát, aki egyedül neveli két gyermekét. A regény elején egy átlagos anyát ismerünk meg, Ginát, aki elégedett az életével. Romantikus férj, két szép gyerek, békés, kisvárosi élet. Ám minden fenekestől felfordul, amikor egy részeg autósnak köszönhetően fény derül férje titkos életére. Férje, Mel műhelyében ugyanis egy nő fellógatott holttestére bukkannak. Kiderül, hogy Mel egy szociopata sorozatgyilkos, aki nőket darabolt fel, és Ginával együtt letartóztatják.

Mel a halálsoron vár a kivégzésére, közben a nőnek egy évébe telik, hogy kiderüljön nincs köze a kegyetlen gyilkosságokhoz, de az internet népe nem hisz ártatlanságában. Az emberek elképzelni sem tudják, hogy nem vett rész benne, hisz a garázsukban végezte ocsmány munkáját a férje. Ezután végeláthatatlan zaklatásnak vannak kitéve. Egy hacker végül úgy dönt, hogy a mocskolódás helyett segít a nőnek és gyerekeinek új életet kezdeni.

Ezután jön a macska-egér játék. Költözés városról városra, új személyazonosságok, gyermekeivel együtt állandó menekülés az életük. Majd rátalálnak Stillhouse Lake-re, ahol végre úgy érzik otthonra találtak. Egy csendes kisváros, van itt erdő, tó, hegyek, szép környezet, és ügyesen tüntették el a nyomaikat, így talán senki nem bukkan rájuk. Megtanult fegyverrel bánni, a lakásban riasztó, a gyerekek pedig ki vannak képezve a menekülésre. Gina Royalt már rég eltemette, most Gwen Proctorként talán békére lelhet.

A gyerekeket folyamatosan igyekezett távol tartani az eseményektől, apjuk rémtetteiről is keveset tudnak. Ezt őszintén bevallom nem értettem. Az idősebb gyerek egy 14 éves lány, aki öccsével együtt feleslegesnek érzi anyja beteges paranoiáját. Egy ennyi idős kölyök sokkal belátóbb lenne és kevesebbet lázadozna, ha őszintén elmondaná, hogy miként üldözi őket a mai napig apjuk bűne. Ha tudnának a rengeteg fenyegetésről, az őrült zaklatókról, a trollokról, akik a vesztüket akarják, mindez megspékelve például brutális képekkel felkoncolt gyerekekről, melyekkel azt kívánják, hogy velük is ez történjen. Már így is rettegésben, paranoiában élnek, az életük állandó készültségben zajlik. Ha többet tudnának a helyzetről, talán könnyebben viselnék.

Aztán az idilli élet felborul, amikor egy fiatal nő holttestét húzzák ki a tóból. Úgy dönt, végre a gyerekei is kezdik otthon érezni magukat, kockáztatnak és maradnak. Közben hosszú idő után először kezd közel engedni magához valakit. Eddig mindig tartózkodott az emberektől, mindenkire bizalmatlanul nézett. Most elkezdte leengedni a pajzsait. A regény pszichothriller voltából következtethetünk, hogy bizony hiba volt. Főleg, amikor olyan levelek kezdenek érkezni a férjéből, ami arra enged következtetni, hogy tudja hol vannak... Gwennek fel kell vennie a kesztyűt, hogy megmentse azt, ami a családjából maradt. És végül Lanny-t is jobban beavatja a dolgokba, amikor rájuk zúdul a lavina.

Izgatottan fogtam bele a könyv olvasásába, mert egy a megszokottól eltérő nézőpontot kapunk a sorozatgyilkosok világából. Számos könyvet olvastam már, ahol a gyilkos vagy a nyomozó szemén át látjuk az eseményeket. Végre egy könyv, ahol megismerjük a gyilkos családját is. Ők is áldozatok, csak másként. Gina élete romokban és csak egy dolog érdekli: a gyerekeit távol kell tartania a férje által rázúdított mocsoktól.

Tetszett, hogy egy hacker, aki eleinte támadta őket, végül a segítségükre siet és neki köszönhetik az új személyazonosságokat, amiknek köszönhetően próbálják élni az életüket. Izgalmas volt látni, miként változott át áldozatból harcos anyatigrissé, de amikor már a könyv 100. oldalánál jártam és még mindig azon lamentált, hogy menjenek vagy maradjanak, már kezdtem unni és vártam, hogy végre történjen valami.

Aztán felbukkant otthonuktól pár lépésre a tóban egy holttest és nagyjából a kötet felére végre beindult a történet. Annyira megszállottja a tragédiának, ami vele történt, hogy amikor megismer egy látszólag kedves fickót, folyamatosan a férjéhez hasonlítja. Nehéz elképzelni egy ilyen élethelyzetet. Nekem kicsit erősnek tűnt, de fene tudja mi a "normális" ilyen esetben. Durva, ahogy nekiesik szegény nőnek mindenki és rögtön ő válik az első számú gyanúsítottá, amint előkerülnek a tóból a megnyúzott lányok testei.

A felétől már nagyon izgalmas lett a könyv, és már mi sem tudjuk, ki a barát és ki az ellenség.Árulás, csalás, hazugság, erőszak, menekülés, de szerencsére akadnak szövetségesei a kétségbeesett nőnek. Összességében többet vártam ettől a könyvtől. Nem volt rossz, ne értsetek félre, de egy kicsit több izgalom, pörgés kellett volna már a kötet első felében is. Ez most kicsit így kicsit keserédes volt, főleg a megszokott Kristály Pöttyösökhöz képest.

borito_14.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Fordító: Andó Gabriella

Kövess minket Facebookon is!

Bizarr terápia, pszichotikus összeroppanás, gyanús halálesetek

Egy ártatlan ügyfél?!

A szeretet és az árulás traumája

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes