Lenin-szobor az Antarktiszon

Tudod mi az egyik legszürreálisabb ereklye, amiről valaha hallottam? A világ szinte legmegközelíthetetlenebb pontján, a Megközelíthetetlenség pólusán (Pole of Inaccessibility), az Antarktisz jeges tundrájának szívében rendíthetetlenül áll több mint hatvan éve Lenin mellszobra.

Az ötvenes években erőteljes versengés alakult ki az Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Nem volt ez másként a sarkkutató expedíciók terén sem. 1956-ban létesített egy kutatóállomást az USA az Antarktiszon, amire az oroszok válaszul nagyobbat, többet akartak. Ennek köszönhetően egészen a Megközelíthetetlenség pólusáig (Pole of Inaccessibility - POI) meneteltek, hogy ott húzzák fel a saját állomásukat.

A Déli-sarktól 878 kilométerre, 3718 méter magasan fekvő terület az óceántól legtávolabb eső résznek számított a múlt század közepén. 1958 december 14-én egy tizenhét fős csapat elérte a Megközelíthetetlenség pólusát, aminek örömére rögtön zászlót húztak, majd egy kis kutatóállomást építettek.

De természetesen kellett egy kicsit hencegni is és nem maradhatott le Lenin sem a buliról, a hencegés elengedhetetlen kelléke volt a show-nak. Mostanra szinte mindent belepett a hó, de meglepetésre az egyetlen dolog, ami a mai napig áll és kiemelkedik a tundrából az Lenin mellszobra, mely azóta is sértetlenül pózol a bázis koronáján és onnan tekint Moszkva felé. Egy szürreális ereklye a múltból a hó fogságában.

2008-ban megérkezett a helyszínre egy norvég-amerikai expedíció, akik hetedikként érték el a bolygó legelérhetetlenebb pontját és meglepve szembesültek a ténnyel, hogy Vlagyimir Iljics Lenin szobra várta őket. Hat kilométerre a céltól már feltűnt a távolból. Akkor még csak egy fekete pontként, de amint közelebb értek, szembesültek vele, hogy úgy néz ki, mintha csak tegnap állították volna.

11755534-3x2-940x627.jpg

Ezidáig utolsóként és első ausztrálként egy hihetetlen expedíció keretén belül 2019 december 2-án Dr Geoff Wilson járt a POI-nál. Egy hihetetlen és életveszélyes kalandra vállalkozott, ugyanis 5200 kilométert készül megtenni egyedül keresztül a jégen három hónap alatt. A honlapján nyomon követhető, hogy épp hol jár és milyen kalandokban van része, milyen kihívásokkal kell megküzdenie:

The Longest Journey

Kövess minket a Facebook-on is!

Az Antarktisz szorítása

A főképet a Norwegian Polar Institute expedíciójának tagjai készítették 2008-ban.

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes