4 órás munkahét

Könyvajánló - Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

"Ezt a könyvet elolvasni olyan, mintha hozzácsapnál néhány nullát a jövedelmedhez. Tim új szintre emeli az életstílusodat - hallgass rá!"

Sokan vágynak arra, hogy felépítsenek egy olyan vállalkozást, amely megadja a lehetőséget a szabadságra. Hogy ne arról szóljon minden nap, hogy reggeltől estig robotolunk, hogy aztán estére olyan fáradt legyen az ember, hogy már élni sincs kedve. Főleg saját vállalkozás esetén érzi azt az embert, hogy mindent azonnal meg kell csinálni, nincs pihenés, állandóan hajtani kell, hiszen saját magamért, vagy a családomért teszem. Ugye ismerős az érzés? Szeretnél többet élni és kevesebbet dolgozni? Ez a könyv a segítségedre lehet.

tim-ferriss.jpegTim Ferriss, vállalkozó, világutazó, Guinness rekorder

Timothy Ferriss 4 órás munkahét című könyve teljesen új megvilágításba helyezi a dolgokat és ellátja az olvasót tippekkel, hogy az állandó robotot egy kényelmesebb életre cserélhessük. A kötetben nemcsak tippeket, hanem esettanulmányokat is találunk, hogy értsük miről is beszél. A kötetben találunk jó pár nagyon hasznos tanácsot, ha szeretnénk egy jól működő céget felépíteni vagy kikerülni a munka okozta örökös fárasztó mókuskerékből. A könyv egy sokak által feltett kérdésre adja meg a választ az olvasónka:

"Hogyan valósíthatja meg az ember a milliomosok tökéletesen szabad életstílusát anélkül, hogy meglenne az egymillió dollárja?"

A kötet kezdetén elmeséli Tim, hogy ő miként jutott el a heti tizennégy órás lélekölő munkától a négy órás munkahetekig, úgy hogy most havonta annyit keres, mint egykor egy év alatt. Ez a könyv lehet az első lépésünk az újgazdag életmód felé, de persze nincs garancia a sikerre. A folyamat lépései az üzlet, angolul DEAL mozaikszóból tevődnek az össze.

D - definiálni az alapokat
E - eltakarítani az alapokat
A - automatizálni a folyamatokat
L - lerázni a láncokat

És ezután a négy pont köré építi fel a könyvet. Az első lépésben meg kell határozni a célt és megfelelő mentorokat kell keresni. Azt is elmondja miként kerülhetünk közel egy-egy szakma neves képviselőihez, akiktől tanulhatunk. Ha olvassuk a könyvet, hamar belátjuk, hogy nem az a legnehezebb, hogy rájöjjünk mit szeretnénk, hanem hogy neki merjünk állni, el merjünk indulni az ismeretlen felé. Ebben is segítséget nyújtanak a szerző szavai.

Ha már tudjuk, hogy mihez szeretnénk kezdeni, jöhet a takarítás. Időt kell felszabadítani úgy, hogy közben fenntartsuk a jövedelmünket vagy akár növeljük. Tehát ebben a részben a személyes termelékenységünk növelése a cél. Ehhez pedig saját magunkat kell górcső alá vennünk. A "Pareto-megoszlás" adja a következő két kérdést: 

- A források mely 20 százalékából fakad a problémáim 80 százaléka?
- A források mely 20 százaléka vezet eredményességem 80 százalékához?

Mindenki órákat csesz el az idejéből hülyeségekre a munkahelyén. Mondhatod, hogy ez nem így van, talán akadnak is kivételek, de biztos, hogy legtöbben rengeteg felesleges dologra pazaroljuk el az időnket. A következő például egy nagyon hasznos tanács a termelékenység növelésére, mely a Pareto-megoszlás és Parkinson törvényének együttes alkalmazása ad:

"...határozd meg azt a néhány kritikus feladatot, amelyek a leginkább hozzájárulnak a jövedelmedhez, és ütemezd őket nagyon rövid és egyértelmű határidővel."

Ebben a fejezetben olvashatunk még a zavaró tényezőkről és azok kiszűréséről, az időpocsékolókról, időrablókról, eszközökről és fortélyokról, komfortbővítésről.

Aztán jön a harmadik pont, az automatizálás. Ez a fejezet is bőven tartogat hasznos tanácsokat és szabályokat, de talán a két legfontosabb, hogy ha olyat találsz, amit kiküszöbölhetsz, attól szabadulj meg, ha pedig valamit automatizálhatsz, akkor ne delegálj rá feleslegesen embert, ha pedig delegálsz, akkor pontosan határozd meg, hogy mire. Későbbiekben pedig biztosan jól fog jönni egy asszisztens, érdemes beruházni egy virtuális asszisztensre, aki rengeteg időt spórolhat meg.

Közben számos ötletet kapunk, ha szeretnénk vállalkozni, de halvány lila gőzünk sincs, hogy mivel is szeretnénk foglalkozni. Piaci rés mindig van, csak meg kell találni, termék előállításnál pedig sok dologra kell figyelni, ebben is számos hasznos tanáccsal lát el minket Tim ahhoz igazítva, hogy szellemi vagy fizikai terméket szeretnék forgalmazni, de akár viszonteladóként is építhetünk sikeres céget. Ehhez több tucat weboldalt felsorol, amely segíthet egy új termék kitalálásában, tesztelésében, bevezetésében, marketingjében. Aztán apránként megmutatja, miként vonhatjuk ki magunkat az egyenletből, kapcsolhatjuk be a robotpilóta üzemmódot.

Végül elérkezünk a negyedik lépéshez, ahol letéphetjük a láncainkat. Rengeteg olyan irodai munka van, amelyet bárhonnan kényelmesen elvégezhetünk. Mi lenne, ha ezt felvetnénk a munkahelyen? Ha bebizonyítanánk, hogy képesek vagyunk ugyanarra vagy akár jobb teljesítményre otthonunkból, amivel ráadásul pénzt spórolnánk az irodának, jó eséllyel a főnökünk is rábólintana. Persze, nem érdemes ajtóstól rontani a házba. Kezdjük heti egy nappal, aztán apránként szoktassuk hozzá, hogy mindenkinek jó ez a módszer.

Ha már működik a távmunka, jöhet az utazás, a szórakozás. Sokan még ma is azt gondolják, hogy utazni drága. Lehet úgy is, de ma már pár ezer forintért repülhetünk szinte bármerre és számos oldal van, ahol akár ingyen szállást is szerezhetünk. Profi kis jegyzéket találunk az olcsó utazásaink megszervezéséhez a kötetben, de a munkánk elvégzéséhez szükséges eszközök, mint a net is olcsón intézhető bármely országban, ha felkészültek és körültekintőek vagyunk. És abban is kapunk segítséget, hogy miként ne szúrjuk el a megszerzett szabadságot.

Rengeteg érdekes gondolatot olvashatunk a könyvben, miközben a tanácsokkal, tippekkel ismerkedünk. Vannak köztük őrült dolgok, sőt olyanok is melyek megbotránkoztathatják az olvasót, de sok olyan is akad, amelyek akkor is segítenek jobbá tenni az életet, ha nem készülünk saját vállalkozást indítani, de mégis több szabadságra vágyunk.

Fontos a folyamatosan fejlődés, tanulás, ezt Tim is hangsúlyozza könyvében. Nyilván nem fog mindenki sikeres vállalkozóvá válni egy könyv elolvasása után, de az biztos, hogy ez a könyv jó alapokat ad. Tim Ferriss ráadásul megspékeli mindezt azzal, hogy a végére egy válogatott irodalom listával is szolgál, amelyek mind segíthetnek a sikerhez vezető úton. Ha pedig valami nem működik, akkor ne félj változtatni, különben esélyed sem lesz a jobb életre.

4_oras_munkahet_uj.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Uzletikonyv.hu!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Projektmenedzsment mindenkinek

Út a kivételes teljesítményhez

8 lecke a harctéri vezetésről vállalkozóknak

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes