Dombi új könyvében fricskát ad korunk tech-őrületének

Könyvajánló - Dombóvári István: Netperces novellák - Terrántúli történetek

"Szeretnéd tudni, milyen a földönkívüliek humora? (Jobb, ha nem tudod…) És azt, hogy milyen veszélyeket rejthet a mobilos filterek vagy a Tinder használata? (Addig örülj, amíg gőzöd sincs…) Kíváncsi vagy rá, mit gondolnak rólad a háztartási gépeid? (Inkább ne legyél!) És arra, hogy mitől működtek Jézus csodatételei, vagy hogyan keletkeznek a konteók? (Sose hitted volna…) Ha parázós alak vagy, inkább tedd vissza ezt a könyvet a polcra. De ha van vér a pucádban, akkor hajrá!"

71338590_163563958047565_2728534822105948120_n.jpg

A Jaffa Kiadó gondozásában újabb Dombóvári István könyvet vehetnek kezükbe az olvasók. A Showder Klub és a Dumaszínház népszerű stand-up humoristája harmadik önálló kötetével jelentkezik, ez pedig a Netperces novellák. Mindegyik önálló könyvéhez már volt szerencsém, így írói stílusa nem lepett meg. Ha nem olvastad előző regényét, akkor a címre kattintva kaphatsz belőle egy kis ízelítőt:

Pisti vagyok, ments ki innen!

Ezúttal izgalmas formában érkezett új könyve, ugyanis olyan, mintha egy laptopot nyitnál ki és a novellák úgy festenek, mintha egy blogot olvasnál. A novelláskötet címével egyik kedvenc írója, Örkény előtt tiszteleg. Ezúttal is jókat nevettem, de még mindig tartom, hogy nálam Dombóvári István előadói stílusával együtt lesz "hasfájós-nevetős" az élmény. Ettől függetlenül élvezettel olvastam az őrült, abszurd novellákat, melyek szép kis görbe tükröt jelentenek társadalmunknak. Mesteri kifigurázásai korunk tech-őrületének közel harminc novellában, melyek más-más történeteket mesélnek el.

Már rögtön az első novellát imádtam, melyben a főhős illegálisan próbált beszökni a jövőből egy időkapun át a történet jelenébe, 2022-be, mert annyira tökéletes minden az ő idejében, hogy humoristaként rémes ott az élet. Csodás feleség, egészség, jólét, őszinte politikus. Hát egy ilyen világban tényleg nehéz lehet bármit kifigurázni.

Ismeritek a Shazam appot? Ha lejátszol neki egy dalból néhány akkordot, már meg is mondja, hogy épp melyik előadó milyen dalát hallja. El tudod képzelni, hogy milyen lenne, ha ezt emberek végeznék? Na és ahhoz mit szólnál, ha halálod után gépként élednél újra? Képzeld el, hogy vidáman bulizol a legénybúcsúdon, meghalsz és egy mosogatóképként éledsz újra. Üdv az okoseszközök világában!

Az sem kicsit abszurd, amikor egy pendrive-on Jézus videóüzenetben azt ecseteli, hogy miként tanult tuti trükköket a bűvészektől és milyen Isten fiaként kételkedni a teremtésben. Kínos? Olvashatunk arról is, hogy mi történik, ha valakit szó szerint beszippant az internet, és kapnak egy szép kis fricskát a trollok is, akiknek nincs jobb dolguk, mint cseszegetni másokat.

Azon gondolkodtatok már, ha az okostelefonunk megelégelné a hülyeségeinket, majd öngyilkosságot követne el, akkor milyen kínos dolgokat árulhatna el rólunk búcsúlevelében? Minden porondra kerül az online világból, különböző appok, közösségi média, mémek, de még az sem mindegy, hogy mit írunk egy sms-ben, akár örökkévaló szenvedést is jelenthet a pokolban egy tréfa...

Szerintem szinte lehetetlen, hogy valakinek ugyanannyira bejöjjön egy novelláskötet össze írása. Így volt ez velem is. Volt, amit imádtam és volt, ami kevésbé. Némelyik megnevettet, némelyik elborzaszt, de olyan is akad, aminél csak felhúztam a szemöldököm és nyugtáztam, hogy az emberek tényleg tudnak ilyen ostobák lenni. Eleinte kicsit zavart, hogy fektetve kellett olvasni, de végül megszoktam, viszont baromi ötletesnek tartom, a karikatúrák pedig tökéletesen passzoltak a sztorikhoz. Összességében tetszett és tuti, hogy bármelyik Dombi rajongó örülne, ha ezt a kötetet találná a karácsonyfa alatt. :)

covers_569573.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: instagram

Dombóvári István könyve nem csak (fél)kövéreknek

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes