Budapesti luxushotelek és vidéki kastélyszállók, wellness központok titkai

Könyvajánló - Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary 2.

"Kordos Szabolcs legújabb könyve nemcsak szórakoztató történetek laza sokaságát vonultatja fel, hanem pillanatképet készít a XXI. századi magyar társadalom felső köreiről és betekintést nyújt a luxusipar dolgozóinak életébe. Engedje, hogy a londiner elvegye a táskáját és bevezesse az intrikák, a fényűzés és a szemfényvesztés világába!"

1_75.jpg

Megjelent Kordos Szabolcs Luxushotel, Hungary című riportkötetének folytatása, melyben újabb meglepő történetekkel repít el minket a méregdrága szállodák falai közé. Hét éve jelent meg az első kötet, amely hatalmasat szólt (és szól a mai napig). Alapvető emberi tulajdonság a kíváncsiság. Imádjuk a titkokat, a pikáns sztorikat, főleg, ha olyan helyekről jönnek, ahova csak kevesek jutnak el. A szerző eredetileg pár új történettel színesítette volna a Hungary sorozat első kötetét, ám miután beszabadult a kedvenc riportalanyai, a luxusszálloda-ipar dolgozói közé, nem volt megállás. Annyi anyag jött össze, hogy a rajongók legnagyobb örömére megszületett a kötet folytatása, a Luxushotel, Hungary 2., melyben az első résszel ellentétben, már nem csupán budapesti szállodákba, hanem a vidéki kastélyszállók és a wellnessek világába is beleshetünk.

1637107_1.jpgHa lemaradtál az első részről, kattints a borítóképre.

"A luxusszállodák dolgozóiban különös módon keveredik az elegancia, a romlottság, a lazaság, a komolyság, a vásottság és a szolgálatkészség. Izgalmas elegy."

Hét év alatt rengeteget változott a piac. Számos új luxushotel nyílt, és a négy-ötcsillagosok között is voltak változások, ráadásul egyre több vidéki, elit kastélyszálloda és wellnesshotel várja a pihenni vagy épp szórakozni vágyó gazdagokat, szupergazdagokat és külföldi turistákat.

Ebben a kötetben a porta, a recepció, a menedzserek kerültek a középpontba. Ők azok, akik a legszorosabb kapcsolatban állnak a vendégekkel. És nekik is a legkeményebb időszakuk van előtérben: az éjszakai műszak. Elsőként megismerkedünk egy harmincas hölggyel, aki egy apartmanhotel állandó éjszakás recepciósa. Az ilyen hotelek nyugodtak és a sztárok könnyebben kerülik el a rivaldafényt, ráadásul hosszabb tartózkodásra használják őket, így akár arra is van lehetőség, hogy egy barátságos recepciós együtt majszolja a nagyija pogácsáját Meryl Streeppel vagy bringaútvonalakat keressen Jeremy Irons-szal.

De hallunk érdekes történeteket egy vidéki kastélyszállóból is, ahol teljes készültség van, amikor egy miniszter készül ott tölteni a hétvégét a családjával. Megtudjuk miért kényszerültek lecserélni a minőségi törölközőket kínai, olcsó vackokra. És arról is mesélnek, hogy a szállodaiparban nagyon nehéz előrébb jutni, ha nem vagy valakinek a valakije. Ez egy zárt világ, ahol ritka az, hogy valaki tanulással, tapasztalattal és tudással jut feljebb, nőként érvényesülni pedig még nehezebb. Még a legjobbak is így kezdik:

"Telefonkezelőként kezdtem, az igazán kemény iskola volt, hozzánk futott be minden hívás házon belül és kívül egyaránt. Bokszzsák voltam fülessel a fejemen egy ablak nélküli szobában. [...] Ömlesztve kaptam az ipar minden problémáját, ám arcok nem társultak a hangokhoz."

Az elegáns hotelekben szinte csak gyönyörű nőkkel találkozunk. Nem meglepő, hogy kapnak ajánlatokat bőven, de szigorúan tilos bármilyen kapcsolatot létesíteni vendéggel. Az egyik hölgy mesélt egy vicces történetet arról, amikor egy férfi erőteljesen flörtölt vele, majd masszázst kér. Egyértelmű volt, hogy nem egy hétköznapi masszázst várt, de a leányzó felküldte hozzá a hotel profi férfi masszőrét, mire a vendég zavarba jött és közölte, hogy már nem fáj a háta. :D

"- Napközben rengeteg az érkező, folyamatosan pörögsz, gyakran nemhogy ebédelni, még levegőt venni sincs időd. Az este csendesebb, kevésbé látványos a munkád, de ha történik valami, az általában nagy zajjal jár. Ha elszabadul a pokol, akkor az éjszaka történik."

Az éjjel az az időszak, amikor bármi megtörténhet. Na itt jött pár érdekes sztori. Például a férfi, aki éjjel kettőkor leosont a lobbiba és meztelenül leült olvasni, vagy egy részeg, aki rossz ajtón próbált bejutni az éjszaka közepén. A dörömbölésre ébredő vendég pedig nem kérdezett, hanem rögtön ütött. De vannak ijesztőbb esetek is. Olyan is előfordult, hogy a drogtól megvadult vendég a recepciósnak ugrott minden ok nélkül azt üvöltve, hogy megöllek. Az ilyesmi hosszú távon képes nyomot hagyni az emberben.

Akárcsak az első részben, itt is terítéken vannak az éjszakai pillangók, a piálások, a drogosok, vérmes, hangos madámok, de akadnak a riportalanyok között még olyan régi motorosok is, akik olyan hotelben dolgoztak, ahol szigorúan tilos volt szexmunkásokat beengedniük. Az első részben még olvashattunk a recepciókon lapuló albumokról, melyekből a vendég kedvére válogathatott, mára ez nem mindenhol van jelen. Az interneten olyan könnyű rendelni egy lányt, hogy inkább közlik a vendéggel, hogy oldja meg maga.

girl-254708_960_720.jpg

Találunk még sztorit tomboló nőről, akit két rendőr alig tudott lefogni, csendes orgiáról, tombolásba fulladt céges buliról, ahol a matrac is kirepült a luxusüdülő ablakából vagy egy átmulatott esküvő után a lobbiban megpihenő rezesbandáról.

"Akármennyire szürreális és strapás olykor egy-egy éjszaka, ebben a műfajban is meg lehet találni a szépséget. Sőt kell is, ez a túlélés egyik záloga.
- Az emberek többségére hirtelen köszönt rá a reggel. Mi, az éjszakában dolgozók a maga teljességében éljük meg a hajnalhasadtát, én is varázslatosnak tartom ezt a napszakot. Ahogy az első napsugár bekandikál a lobbiba,
és kikapcsolják a közvilágítást odakinn, majd elkezdenek szállingózni a korai géppel távozó kicsekkolók, tudom, hogy túléltem egy újabb éjszakát, úton van már a felmentő sereg. Különleges érzés jóleső fáradtsággal kilépni a napsütésbe, a rohanó városba, tudva, hogy te már megtetted a magadét, nincs miért és hova rohanni."

Az online egyre inkább megfizethető árak miatt mára az öt csillag veszített értékéből. Már nem csupán a valódi nagyságoknak, oligarcháknak, sztároknak, nemeseknek, a világ vezető pénzembereinek telik rá, hogy öt csillagos hotelekben szálljanak meg, hanem megjelentek a jómódúak, felső középosztálybeliek és újgazdagok tömegei is. Ráadásul jó munkaerőt találni sem egyszerű. Aki ért a szakmához már lelépett külföldre, nehéz embert szerezni.

Ellátogatunk vidékre is egy puccos wellnesshotelbe, hogy belessünk a szaunák, masszázsok forró világába is. Nászutasok, akik az esküvő után pár nappal képesek lennének tízezreket fizetni, hogy a masszázs kicsit több legyen, mint ami, cuki skandináv öregurak, akik túl komolyan veszik a vetkőzzön le utasítást és meztelenül várják a masszőrt, és azt is kevesen tudják, hogy a masszőrök olyanok, mint a pultosok vagy a taxisok, az emberek örömmel mesélik el nekik titkaikat, öntik ki, ami a lelküket nyomja. És persze akad pár szaftosabb sztori is, na meg pár titkos szállodai buli.

"- Egész nap testekkel dolgozom, de a Valentin-napi szeánszon olyan szégyentelenül mentek a csókcsaták a párában, és villantak ki a testrészek, hogy olykor még én is meglepődtem. Hiába, na, az ember nem vak, ha olyat látsz, amit otthon nem, felfigyelsz rá."

Az egyik kedvenc részem a kötetben, amikor egy recepciós írta le egy napját. Volt abban minden: morcos hajnali vendég, lefagyó rendszer, jakuzatekintetű japán csoport, VIP-k, egy szerencsétlen vendég, akit a szomszédai nem hagynak aludni és állandó tömött sorok a pultnál.

office-860924_960_720.jpg

Kapunk még egy kis ízelítőt az internetes igazságtalan értékelésekről, vészhelyzetekről, "Halálhajókról", bosszantó turistacsoportokról, plüssállatokban úszó orosz csapatépítő hétről, belső csatározásokról, jatt lopásokról, perverzekről, akiről egy évtizedek óta az iparban dolgozó takarítónő mesél. Kapott egy fejezetet London is. Elsőre ez furának hangozhat, de menet közben a szerző és általa mi is rájöhetünk, hogy a szállodaipari metropolisszal lesz teljes a történet. Van, aki ott szerezte meg a tudás alapját, amit ma is hasznosít, de olyan is akad, aki pont az ott töltött évek miatt hagyta el a pályát. És persze Londonban igazi világsztárokból sincs hiány, ezért a történetekben is felbukkannak ismerős nevek.

Miután az emberiség szennyéről sokat olvashatunk a kötetben, még a csalók, tolvajok, hazudozók is kaptak egy külön fejezetet, én kifejezetten örültem, hogy a humoros sztoriknak is jutott hely. Mert humorérzék nélkül ez az életmód túlélhetetlennek tűnik.

"Humorérzék nélkül emberekkel foglalkozni olyan, mint tériszonyosan ipari alpinistáskodni, vagy kleptomániásan vagyonőrködni - esélytelen. Nevetnek a luxusipar dolgozói kínjukban, örömükben, szürreális kis világuk minden mozzanatára van valamilyen poénjuk."

Eltelt hét év az első kötet megjelenése óta. Közben megjelentek további izgalmas kötetek a Hungary sorozatban, és bár rövidebb idő alatt állt össze, mint társai, ez a tényfeltáró, érdekes riportkötet is ugyanolyan színvonalú, mint bármelyik darabja a sorozatnak. Élvezettel lestem be ismét a számomra, fogyasztó számára rejtett világba. Olykor nevettem, olykor felhúztam a szemöldököm, néha pedig egyenesen megbotránkoztam, de egy biztos: végig élvezettel faltam a lapokat, hogy megtudjam mi bújik meg a fényűzés falai között. Ajánlom mindenkinek, aki kicsit is kíváncsi erre a zárt, titkokkal teli világra. Én pedig izgatottan várom milyen témával rukkol elő legközelebb Kordos Szabolcs.

64220277_2324085417854886_1559516802864644096_n.jpgKordos Szabolcs könyveit a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A szerző remek köteteit a képre kattintva meg is rendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján akár csomagban is!

Kövess minket a Facebook-on is!

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes