Amiről tudnod kell és tudni érdemes a Marvel képregényhőseiről

Könyvajánló - Adam Bray: Marvel - Amiről tudnod kell és tudni érdemes

"Úgy gondolod, mindent tudsz
a Marvel-képregények világáról?
Akár igen, akár nem a válaszod,
ettől a könyvtől garantáltan eláll a lélegzeted!" 

Végjátékkal lezárult egy izgalmas korszak, de a Kolibri Kiadó nem hagyja szomorkodni a rajongókat, elárasztja őket könyvekkel. :) A Könyvfesztivál idején már begyűjthettük a Marvel Moziverzum hőseit felölelő kötetet, a Könyvhétre pedig elhozták nekünk Adam Bray képregények hőseit és gonoszait felvonultató gyönyörű albumát. Ha esetleg lemaradtál volna a filmes gyűjteményről, az alábbi képre kattintva megnézheted milyen:

61280982_353043232079156_6895115375734685696_n.jpgForrás: Marvel Könyvek

Ez az album egy izgalmas képregény stílusban íródott lexikon. Furán hangzik, mi? Pedig igazából baromi látványos, érdekes és igényes, gyönyörű album. Az első fejezetben a Marvel képregények során megismert szuperhősök, szupergonoszok és klasszikus küzdelmeik kaptak helyet. Ismert és kevésbé közismert tényekkel is találkozunk az albumban. Például szerepel benne, hogy Steve Rogers miként válik Amerika Kapitánnyá? Ez természetes, de azt is tudod, hogy miért és hogyan vonul nyugdíjba?

Netán tudod hányféle páncélja van Tony Starknak? Ki alapította a Bosszú Angyalait? Tudtad, hogy Hangya 1,6 kilométeres távolságból is képes kommunikálni a rovarokkal, és ki csúfolja Thort Aranyhajnak? Hány tojást rakott Marvel Kapitány flerkencicusa? Tudtad, hogy első fekete bőrű szuperhősként bukkant a színre 1966-ban Fekete Párduc? Honnan kapta a nevét Doctor Strange? Talán már egyértelmű, hogy sokáig sorolhatnám még ezeket a kérdéseket, amelyekre mind választ ad a kötet. :)

Aztán már jönnek is a szupergonoszok, akikről szintén sok érdekességet olvashatunk. Többek között Thanosról megtudhatjuk, hogy nincs szüksége ételre, mert kozmikus energiával táplálkozik, Kang, az időutazó zsarnok pedig 7000 évet fog át utazásaival. De ott van még Octopus Doktor is, aki meg van róla győződve, hogy ő a legmagasabb rendű lény a bolygón.

Nem minden szuperbűnöző arcára van ráírva, hogy ki is ő, de azért akadnak, akiket azonnal elárul gyilkos külsejük. Ilyen például a tüskés bőrű és rothadó testű Terror, vagy a rusnya nyolclábú Mojo, aki közelében minden elsorvad, meghal.

A kötetben külön fejezetet kaptak a szuperhős-csapatok. Elsőként a legismertebb csapatról kapunk infókat, a Bosszú Angyalairól (filmekben Bosszúállók). Amikor megjelenik valami szupergonosz, aki az emberiséget fenyegeti mindig összeállnak, bár időnként vannak belső csatározások is, aminek a hadiszállásuk is nem egyszer áldozatul esett. Fel tudod sorolni a csapat összes tagját?

Aztán ott van a mutánscsapat, az X-Menek, akiket Charles Xavier verbuvált egy csapatba, a Fantasztikus Négyes, akiket a kozmikus sugarak egy családdá tettek és az Embertelenek, akik egy genetikailag feljavított szuperfaj és próbálnak a világtól elvonultan élni. Nem maradhatott ki a kötetből személyes kedvencem, Mordály csapata sem, a Galaxis Őrzői, akik a legszedett-vedettebb banda az univerzumban. Időnként mágikus fenyegetéssel is szembe kell nézni, ilyenkor pillanatok alatt áll össze az Oltalmazók csapata Doctor Strange vezetésével.

Még több csapattal és érdekes tényekkel találkozhattok az albumban. A csapatoknál meglepődtem, amikor szembesültem vele, hogy még Penge, a '98-as nagy sikerű amerikai akcióthriller főhőse, akit Wesley Snipes játszott a vásznon, is Mavel hős. És azt tudtátok, hogy Kanadának saját szuperhős-különítménye van? Na és persze ne feledkezzünk meg a Föld első számú védelmi vonaláról, a SHIELD-ről. Tudod hány aktív ügynökük van? Milyen járműveik vannak? Na és azt, hogy milyen körülmények között lett a szervezet igazgatója Tony Stark? És ott vannak a szüpercukiságok, a házikedvenc Bosszúanygyalok :)

Aki ismeri a Marvel képregények világát, nem fog meglepetést okozni, hogy a szupergonoszok is képesek csapatban dolgozni. Ott van rögtön a Hidra, a Mesterbűnözők, a Baljós Hatos, akik le akarnak számolni Pókemberrel, és a Halálos Légió, melynek célja, hogy legyőzze a legnagyobb hősöket a Földön, a Bosszú Angyalait. Arról nem is beszélve, hogy hány földönkívüli faj van, aki az emberi faj vesztét akarja. Szép kis csapat gyűlt össze a kötetben.

A harmadik fejezetben izgalmas helyszíneket, a negyedikben pedig mágiáról és tudományról gyűjtött érdekes információkat a szerző. Például tudod hol találunk a Földön élő dinoszauruszokat? Miként képest vízió átmenni a falakon? El tudsz képzelni szerelmet robotok között? A sorozatok ikonikus tárgyai sem maradhattak ki. Többek között Amerika Kapitány pajzsa, Thor mágikus pörölye Mjölnir és Thanos Végtelen Kesztyűje. A kötet zárásaként pedig a történetek kulcseseményeiről és alternatív világokról olvashatunk.

Egy izgalmas, tartalmas, igényesen összeállított kötet, mely kiválóan gyűjtötte össze a Marvel Comics több évtizede alatt megszületett hősöket, gonoszokat és összeütközéseiket. Minden Marvel rajongó számára kötelező olvasmány, mely tökéletes dísze lesz bármely könyvespolcnak is.

marvel-amirol-tudnod-kell-es-tudni-erdemes.jpgA kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes