Jópofa miniszobrok Budapesten

Nap mint nap sétálunk el különleges szobrok, mesés kapualjak, hangulatos homlokzatok előtt és sokszor észre sem vesszük a szépséget vagy épp a cukiságot magunk körül. Fogadjunk, hogy az alábbi néhány arasznyi méretű szobor is sokaknak újdonság lesz akkor is, ha esetleg minden nap elmennek mellette.

rajzfilmszobor.jpg

Mihajlo Kolodko nevét talán már hallották néhányan. Ő egy fiatal, tehetséges ungvári művész, aki "gerillaakciók" keretein belül helyezi el a fővárosban apró műalkotásait. Az elmúlt években sorra bukkantak fel arasznyi méretű alkotásai a város különböző pontjain.

Legelső miniszobra Budapesten A nagy ho-ho-horgász című mesében szereplő Főkukac volt, melyet akkor állított, amikor úgy határozott családjával, hogy itt fognak élni. Azóta már több miniszobrot is elszórt a városban, akad minitank, mókus, de most jöjjenek inkább a gyerekek kedvencei. Az első a már említett Főkukac, aki már két éve a Bem rakpartról szemléli a Dunát, a Halász utcai le- és feljáró északi részének nagyjából közepén található.

Szintén 2017-ben bukkant fel a Muppet Show-ból ismert Breki. Ha még nem láttátok, nem hallottatok róla, ezt a miniszobrot az V. kerületben a Szabadság téren találhatjátok majdnem a tér közepén. Segítek kicsit, a járdákon sétálva érdemes az utat figyelni és egyszer csak észreveszitek, ahogy felnéz rátok. :)

Szintén 2017-ben bukkant fel egy aprócska tank a Bem rakparton a Battyhány téri villamosmegállótól pár lépésre a Kossuth-híd emlékkőnél. De ugyanebben az évben nem minden miniszobor gerillaszobor, ugyanis egy apró Liszt Ferenc más is készült megrendelésre, mely most a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a 2A Terminál felé sétálva várja az utazókat.

2018-ban két újabb híres mesehőssel örvendeztette meg a szobrokra vadászókat. Először a magyar bábfilmek nagy halhatatlanja, Mekk Elek, az ezermester kecske bukkant fel a Széll Kálmán téren. A helyszín nem véletlen, ugyanis Koós Iván bábtervező keze munkáját dicséri Mekk Elek külseje, aki majdnem hat évtizedig élt Moszkva téri lakásában. Sajnos egyszer valaki elemelte a szobrot, de a művész pótolta és azóta a metrókijárattól nem messze a lépcsőfeljárat elején található. 

Kolodko még egy népszerű mesehőst bronzba öntött, aki nem más, mint a Kockásfülű nyúl, aki a népszerű rajzfilmsorozat különleges jószága. Hosszú füleit propellerként használva repülni is képes apróság szobrát a budai várnál találjátok. A Budavári sikló végállomása mellett a várfalról távcsővel kémleli a Lánchidat.

Tetszett, amit olvastál? Kövess minket a Facebookon is!

Fotók: kozterkep.hu

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes