Diorámakészítés kezdőknek egy haladótól

Szerző: Tibitron

Elöljáróban nézzük, mi is az a dioráma? A mai felfogás szerint tájat, eseményt vagy bármit háromdimenzióban bemutató makett. A cél nem a tökéletes élethűség, hanem a minél kreatívabb ötletek minél ügyesebb magvalósítása a rendelkezésre álló anyagokból. Legalábbis ez az én "hitvallásom". Persze én is törekszem a tájak, a természet minél valószerűbb megalkotására, de sok fantasy, és a valóságtól elrugaszkodott ötletemet is be fogom mutatni.

Egy példa egy diorámára, egy francia alkotó műve, aki Youtube-on belisama néven található meg, többek között ennek a készítését is feltöltötte.

Milyen alapanyagokat használok?

Ebből aztán van mindenféle, mindenhol, mindenkitől, mindenkinek. Ha megkérdezzük egy fórumban, mit ajánlanak művíznek, földnek, kőnek stb., ahány ember, annyi félét fognak ajánlani. Vannak top gyártók (pl. Woodland Scenics, Noch, AK, Italeri, Humbrol, stb.) Ezek közös jellemzői, hogy szépek, jók, és marha drágák. Pontosan ezért már nyugaton is elterjedt az alternatív megoldások használata, kreatív, olcsó otthoni dolgokból történő profi megvalósítás.

Amiket nem lehet pótolni:
Festékek
Ezekből is van sokféle. Alapvetően két főbb típus van, az akrilbázisú, ami vízzel oldható, és az enamel, azaz olajbázisú, ami viszont hígítóval oldható. Vannak még a polírozható metál festékek, de ezekkel nincs tapasztalatom. A festékeket nemigen lehet mivel pótolni, tehát ezen kár spórolni, érdemes minél jobb minőségűt beszerezni, mert ha itt elhasal a diorámánk, akkor megette a fene az egészet.

Művíz
Ha szép, élethű vízhatást akarunk, akkor kell valamilyen gyanta vagy kristályosodó folyadék. Sokan próbálkoznak üveggel, de ez sosem lesz élethű, bár ügyeskedni lehet.
Ám itt sem kötelező a legdrágábbat megvenni, vannak működő alternatívák. Erről a megfelelő fejezetben részletesebben írok majd.

Ecsetek
Itt nem kötelező a legjobb minőség, de azért nyilván ajánlott.

Ragasztók
Bármilyen jó lehet, de főleg a PVA ragasztót ajánlom. Színtelenre szárad, erős, gyorsan köt.

Amiket lehet pótolni:
Természet elemei, talajok, füvek, fák, kövek
Kis kézügyességgel ezeket lehet a legkönnyebben pótolni. A gyártók műfüvei, kövei, fái drágák, ráadásul sokszor rosszabbak is, mint egy házilag készített. Rengeteg otthoni anyag van, amivel ezeket ki lehet váltani, és természetes hatást is el tudunk érni velük.

Talaj
Sima homok, átszűrt föld tökéletesen élethű. Szép hatást érhetünk el pl. olcsóbb akváriumtalajok ledarálásával. Én egy JBL Manado talajt daráltam le szép barna talajhoz. De pl. száraz levelek (mostanság van bőven) ledarálása is szép erdei talajt tud megidézni. Ha keverjük festékkel, akkor bármilyen talajhoz jó lehet. Száradás után szűrőn átszitáljuk, és már szórható is. Az ilyenek ledarálására jó a létező legolcsóbb elektromos kávédaráló, én is azzal csinálom.

01leveldaral.png

                                                                    Falevelek ledarálva, festve

Füvek, bokrok, lombok
Ehhez két jó anyag létezik, a fűrészpor, és a szivacs.
A szivacsot felvagdossuk, összekeverjük festékkel, majd száradás után lehet darálni a megfelelő finomságúra. Ha kicsit daráljuk, jó lehet lombnak, bokornak, ha tovább, akkor fűnek kiváló.

02szivacs.png

 

03szivacs.png

A fűrészpor ugyanez. Ebből talán élethűbb fűtakarót lehet csinálni, és lombnak inkább fenyőkhöz passzol.

04fureszpor.png

 

Fák
Ezeknek az elkészítése is többféleképpen lehetséges. Sokan beszerzik a méregdrága bolti fákat, majd "feljavítják" őket. Én azonban a csináld magadban hiszek.

Fákat lehet készíteni ágakból, hurkapálcából és drótból. Én a drótos megoldást követem. Bármilyen kiszuperált vezetékből ki lehet nyerni a kis fémszálakat, amiket tetszés szerint lehet fonni, tekergetni fa alakúvá. Aki biztosra akar menni, üsse be a Google-ba azt a bonyolult keresőszót, hogy "FA", és máris lehet tekergetni a drótot.

Drótfa készítésének menete:

Az egyetlen szükséges eszköz: tapétavágó. Óvatosan kivágjuk a drótokat a műanyag borításból.

05drot.png

 

Megfelelő formára tekergetjük a drótokat.

06drot.png

 

A drótfánkat be is festhetjük, de a nagyobb élethűség miatt darált fűrészport vagy földet is szórhatunk rá, miután alaposan beragasztóztuk.

07drot.png

 

Aztán mehet rá a szivacslombkorona:

08drot.png

Kövek, sziklák
A legegyszerűbben pótolható dolgok. Apróbb köveket, sziklatörmelékeket lehet "csinálni" pl. macskaalomból, utcai kavicsból, gipszből, gipsztörmelékből. Szükség esetén vizezett festékkel lehet színezni őket.
A szikla már melósabb dolog. Gipszet kell keverni, formázni, faragni. Némi kézügyességgel szép, élethű sziklák készíthetőek. (Az előző képen lévő is ilyen módon készült.)

Persze itt is lehet venni előre készítetteket meg öntőformákat, szintén kissé túlárazva.

Bemosók, pigmentek, effektek
A legélethűbb hatást különféle bemosókkal (wash) és pigmentekkel lehet elérni kövek esetén. De figurákat is érdemes bemosni, ez kiemeli a kontúrokat, apróbb ráncokat. Nem tökéletesen, de elég jól lehet ezeket utánozni, ha jó minűségű akrilfestékeket keverünk vízzel, és ezeket szivacsos ecsettel rányomkodjuk a kifaragott gipszre, vagy polisztirolra.

Havat nagyon olcsón beszerezhető hóporral, de a krétapor és a szódabikarbóna is tökéleltes.

Sár, latyak is kivitelezhető krétapor, víz és némi festék keverésével, de lakkot is lehet önteni repedésekbe, pl. barnásan színezve egész élethű mocsaras hatást kelt.

Vízhez hullámokat, fodrozódásokat lehet csinálni különböző ragasztókkal. Legjobb a szilikonalapú ragasztó, de decoupage ragasztó is megfelelő. A lényeg, hogy igyekezzünk hullámszerűen felvinni őket, ugyanis úgy fognak megszáradni. Ha ez megvan, akkor fehér festékkel vékonyan, alig felvíve egy keveset, megfesthetjük a kis tajtékokat. Gyorsabb folyás imitáláshoz lehet több festéket használni, pl. kövek szélénél.

09viz.png

Ez egy készülő folyószakaszból egy idevágó részlet, a teljes folyamatról lesz szó a következőkben.

Én sem vagyok profi, nemrégen kezdtem bele kicsit komolyabban a témába. Egy sorozatot tervezek ebből, ahol bemutatom a fejlődésemet, az ötleteimet, esetleges tapasztalataimat, kudarcaimat. Ezt csak azért írtam le, hogy ne higgye senki hogy itt szentírásokat fog olvasni és megkérdőjelezhetetlen igazságokat a témában. Tehát ha valakinek van tippje, tapasztalata nyugodtan ossza meg velem!

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes