"Ha meg akarod változtatni a világot, kezdd azzal, hogy beveted az ágyad."

Könyvajánló - William H. McRaven: Vesd be az ágyad

"William H. McRaven tengernagy inspiráló hatású könyvében személyes hangvételű történeteket mesél magáról és a katonai szolgálat alatt megismert emberekről, akik a nehézségek közepette is elszántan, becsületesen és bátran tették a dolgukat. Az optimista és időtlen könyv egyszerű és bölcs tanácsai, buzdító szavai abban segítik a fiatalokat, vezetőket, férfiakat és nőket, hogyan lehet a SEAL-kommandósok hozzáállásával a hétköznapi élet legnehezebb pillanataiban is még többet kihozni magunkból."

A Partvonal Kiadónak köszönhetően egy remek könyv került a kezembe. A kötetet William H. McRaven tengernagy, az amerikai fegyveres erők Különleges Műveleti Parancsnokságának vezetője, a haditengerészet SEAL-kommandójának egykori tagja írta, azzal a céllal, hogy férfiakat és nőket inspiráljon arra, hogy még többet hozzanak ki magukból. A könyv érdekes és izgalmas történeteket tartalmaz a katonai szolgálatban töltött idejéből, azokról az emberekről, akiket ott ismert meg.

A SEAL-kommandósok kiképzési tervét tíz feladat határozza meg. Ezek a feladatok pedig az élet minden területén segíthetnek céljaink megvalósításában. A szerző saját példákon keresztül mutatja be ezeket a feladatokat, miközben olyan emberek történeteit meséli el, akikkel találkozott pályája során és, akik fegyelmezettségükkel, állhatatosságukkal, bátorságukkal és tekintélyükkel inspirálták

Kapunk egy szeletet arról, miként zajlik a kiképzés a Csendes-óceán partján Coronadóban. Megismerhetjük a központot, a tiszti szobákat, ahol csupán négy ágy és egy kis gardróbfülke volt. És ahol minden nap úgy indult, hogy ébredés után bevetették az ágyukat, melynek mindig tökéletesnek kellett lennie.

És már el is érkeztünk a címadó és egyben első feladathoz: Vesd be az ágyad. Ugye milyen könnyű feladat? Vagy mégsem. Szerintem mind jártunk már úgy, hogy kapkodtunk reggel és már nem maradt rá két percünk vagy épp csak lusták voltunk és legyintettünk egyet, hogy jó lesz az úgy is. Igaz? Mit jelentett ez a katonák életében? Miért volt fontos? Logikus kérdések és belegondolva a tábornagy írásába, tökéletesen logikus a válasz: ez bizonyította a fegyelmezettséget és lefekvéskor emlékeztetőül szolgált, hogy bár apró feladatról van szó, de aznap is büszkék lehettek valamire.

Tény, hogy nekünk senki fogja ellenőrizni, hogy a lepedő sarka tökéletesen van-e hajtva, vagy a pléd derékszögben áll-e, de mégis jó érzés, hogy ma is elvégeztem egy feladatot. Nem kell ahhoz katonának lenni, háborúba menni, hogy az ember rémes dolgokkal találkozzon. Mindannyiunknak volt már rossz napja. De az ilyen napok végén jól jöhet, hogy a befejezés elégedettséggel tölthet el, és csupán egy ilyen apróságot kell tenni érte.

Mesél a csapatmunka fontosságáról, hogy mindig szükség van egy társra, aki nehéz helyzeteken tud átsegíteni, és az életben is szükségünk van egy jó csapatra a céljaink eléréséhez. Persze az még nem elég. Kell az elszántság, a kitartás, a lelkiismeretesség, a szorgalom, nem számít, ha hátrányból indulsz, és az sem, ha olyan akadály kerül eléd, ami után úgy érzed, az élet nem igazságos. Kemény munkával bármit el lehet érni. Ezt McRaven egyszerűen így írja le: "csak a szív a fontos, nem a lábuszony mérete". Sose panaszkodj, tanulj a hibáidból, tekints a jövőbe és haladj tovább. Amikor pedig egy zsarnok próbál az utadba állni, légy bátor, mindenkiben ott rejlik a bátorság képessége, de van, amikor mélyen magunkba kell nézni, hogy rátaláljunk, s így kihozhatjuk magunkból a maximumot. Amikor pedig minden veszni látszik és a körülötted levők már épp feladnák, légy te az, aki reményt ad. Például kezdj énekelni, amikor nyakig állsz a mocsárban...

A tengernagy 2014-ben a Texasi Állami Egyetem végzősei előtt tartott beszédét több millióan nézték végig az interneten. Ha tudsz angolul, érdemes megnézni. Hihetetlen erővel hatnak a szavai és sokakat inspiráltak/inspirálhatnak. Ennek a beszédnek a leirata is megtalálható a kötet végén.

Bár a feladatokat épp csak érintettem, remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, mert szívesen és nagyon ajánlom a könyv elolvasását. Nagyon inspiráló, buzdító és szerintem hasznos minden szava, arról nem is beszélve, hogy érdekesek a történetek, a bevetések, az elesett bajtársak emlékével való harc, és még más érdekességek, amelyeken keresztül megmutatja ezen feladatok fontosságát. Olyan világba kalauzol el, amelyet csak filmekből ismerünk, és emellett értékrendjének megfelelő életvezetési tanácsokkal is ellát.

1485403_2.jpg

Többet szeretnél megtudni a kötetről? 

A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

A kötetet a Partvonal Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes