A világ 7 új csodája

 Az emberiség történetében számos gyönyörű, különleges, egyedi építmény látott napvilágot. 2007-ben ezek előtt a lenyűgöző látnivalók előtt tisztelegve megszületett a világ új 7 csodáját felölelő lista, melyen többet között helyet kapott a Machu Picchu, a Taj Mahal és a Kínai nagy fal is.

Az ókori világ hét csodájának tartott rendkívüli építmények közül már csak a gízai piramisok maradtak fenn, ezért a svájci Bernard Weber elindított egy "versenyt" 2000-ben, mely New7Wonders néven futott. A kezdeményezésben minden olyan építmény nevezhető volt, melyet emberi kéz által alkotott 2000 előtt.  A projekt célja pedig az volt, hogy felhívják a figyelmet a világ maradandó értékeire. Végül 2005-re 177 csodát neveztek a szavazók a világ minden tájáról, melyekre közel 100 millió szavazat érkezett interneten és telefonon keresztül.

A listán rengeteg különleges látnivaló kapott helyet, többek között szerepelt a Stonehenge, az Eiffel-torony, a Kreml, a New York-i Szabadság-szobor, az Akropolisz és Neuschwanstein kastély is. A végeredményt 2007. július 7-én, vagyis a "hetek napján" hirdették ki, a győzteseknek pedig az UNESCO segítségével pénzt gyűjtöttek, hogy ezek a különleges alkotások még sokáig örvendeztessék meg a világot. Nézzük meg mik kerültek ki végül győztesen, és ezáltal kerültek fel a A világ 7 új csodája közé.

Chichén Itzá

Chichén Itzá romváros a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban található. Ezt a páratlan szépségű várost az 5. században maják építették, majd a 9. és 12. század között toltékok foglalták el és a maja-tolték birodalom fővárosává tették, emiatt a város mindkét nép kultúrájának és művészetének nyomait magán viseli. A toltékok honosították meg például a tollas kígyóisten, Kukulkán tiszteletét, melyet tükröz az El Castillo, azaz Kastély nevű templompiramis is. A 30 méter magas templom kilenc négyzet alakú teraszból áll, melyek lépcsőzetesen helyezkednek el. Különlegessége, hogy oldalai pontosan az égtájak felé mutatnak, ráadásul egy-egy 91 fokból álló lépcsősor vezet fel a tetőn található szentélyhez, ahol egykor az ellenség szívét mutatták be győzelmi áldozatként. Ha összeadjuk a lépcsőfokokat és hozzáadjuk a végső lépést, mely a legfelső platformra visz, akkor pontosan 365-öt kapunk, ezzel szimbolizálták az építők az év napjait, míg a teraszok száma a maja hitvilágban a halál kilenc bugyrát szimbolizálta. Még egy érdekesség zárásul: a piramis alján találhatóak kőből faragott kígyófejek, a tetején pedig farkak, melyeket a kelő és nyugvó Nap sugarai által vetett árnyékok kiegészítenek, így egy a templomból előkúszó kígyó alakját láthatjuk a tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején.

A Megváltó Krisztus szobra

Az egykori brazil főváros, Rio de Janeiro jelképe a kitárt karokkal álló Jézust ábrázoló emlékmű, mely mintegy 1000 tonna, a szobor pedig 30 méter magas. A Megváltó Krisztus szobor portugál neve: Cristo Redentor, azaz a „Megváltó szobra”. A Corcovado-hegy gránittömbjén emelkedő alkotás építési munkálatai kilenc évig tartottak és 1931. október 12-én adták át, azóta Brazília büszkesége, s egyik leglátogatottabb műemléke, melyet évente közel két millióan keresnek fel. A Tijuca Erdei Nemzeti Parkban 700 méter magasan található, a város szinte bármely pontjáról jól látható, arról nem is beszélve, hogy a szobor lábától milyen páratlan panorámában lehet gyönyörködni. A hegycsúcsra egy kötélvasúton is feljuthatunk, mely 1985-ben épült. Végállomásától csupán 40 métert kell sétálnunk, majd 220 lépcsőfok és felérünk a szobor lábánál kialakított kilátóteraszhoz. A listára kerülésében az a különleges, hogy a világ hét új csodája között az egyetlen építmény, mely a 20. században épült. 

Colosseum

Róma, az Örök város, melynek jelképe a hatalmas Amphitheatrum Flavium, azaz a Colosseum. Nevét Néró császár egykori hatalmas, 30 méteres szobra (colossus) után kapta, mely mellette állt. Időszámításunk első évszázadában, 69-ben kezdték el építeni, majd 11 évvel később egy 100 napos rendezvény keretén belül ünnepelték a hozzávetőlegesen 50-80 ezer ember befogadására képes ellipszis alakú aréna létrejöttét. A 189 m hosszú, 156 méter széles és több mint 48 méter magas épület főként gladiátor- és állatviadaloknak adott otthont, de imitáltak vadászatokat és adtak elő drámákat is az arénában. A mesteri alkotás még visszahúzható árnyékoló vászontetővel is rendelkezett, ez volt a Velarium, melyet 240 fa árbóc tartott. Az idő vas foga nem kímélte ezt a gyönyörű építményt, melyen a ma látható sérülések többségét két komoly földrengés során szerezte 847-ben és 1231-ben. Brutálisak a Colosseumot körülvevő számok, úgy becsülik az itt rendezett játékok során kb. 500 ezer ember és milliónál is több állat vesztette életét.

Kínai Nagy Fal

A világ legnagyobb ember által alkotott létesítménye egy sor kőből, téglából, fából, nádból, homokból álló közel kétezer évig épült erődítménysorozat. Eredeti célja az volt, hogy a termőföldektől távol tartsa az északi nomád törzseket, valamint a kereskedelem és a be- és kivándorlás ellenőrzését. Az északi határon számos erőd állt, melyek összekötését és bővítését az Első Császár rendelte el i. e. 214-ben. Van egy legenda, mely szerint a hadvezér, akit a munkával megbíztak kapott egy jóslatot. A jóslat szerint egy Van nevű embert vagy tízezer másikat kell a falba építeni, mert csak úgy épülhet fel a Nagy Fal. Találtak is egy Van nevű embert, kivégezték és befalazták. Ám míg ez talán csak legenda, a valóságban a brutális, kegyetlen munkában több tízezer ember vesztette életét, akiknek holttestét valóban befalazták. Emiatt nevezik a Nagy Falat a Könnyek Falának is. Az erődítményeket és vele a falat több dinasztia is bővítette, de akadtak korszakok, mikor sosem használták. Sajnos az időjárás, a turisták és a helyiek is tehetnek a fal rongálódásáról. Az egész fal hosszát szinte képtelenség pontosan meghatározni, egy régészeti felmérés szerint 21.196 km. És végezetül, le a közhiedelmekkel: nem, nem látható a Holdról. Ez csupán egy képregényíró agyszüleménye 1932-ből, de a fal vékonysága miatt lehetetlen látni az űrből.

Machu Picchu

A Machu Picchu vagy a Machu Pikchu egy a tengerszint felett 2430 méter magasan fekvő 14. századi inka fellegvár, egy páratlan régészeti lelőhely. Egy legendás romváros, melyet tökéletesre csiszolt és hibátlanul illeszkedő vörös gránittömbökből építettek. A rejtélyes város egykor egy páratlan komplexum lehetett az uralkodó osztályok számára, melyben templomok, paloták és obszervatóriumok kaptak helyet. Az inkák mély tisztelettel gondoltak az életet adó Napra, ezért mindenen megtalálhatóak a Nap különleges tiszteletének nyomai. Három templomot sorolnak a város legszentebb helyei közé: Intihuatana ("az a hely ahová kipányvázták a Napot”), a Naptemplom és a Háromablakos templom. Bár semmi sem biztos, hiszen még mindig számos rejtély övezi a kecsua nyelven "Öreg csúcs"-nak nevezett helyet, ez a tudósok mai álláspontja. Ez a mesebeli környezetben található lenyűgöző hely a perui történelmi szentély címet viseli, ráadásul 1983 óta az UNESCO védelme alatt áll és évente turisták ezrei látogatják, hogy megismerjék az inkák elveszett városának szellemét.

Petra

A Holt-tenger és az Akabai-öböl között, Mózes völgyében (Vádi Músza) rejtőzik Jordánia szimbóluma, Nabataeans Raqmu, Petra. A sziklákból faragott város páratlan történelmi és régészeti lelőhely, mely az ország jelképe és leglátogatottabb turisztikai attrakciója. Ez a színpompás város egykor egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt, melynek nem csupán az adja különleges mivoltát, hogy teljes egészében a sziklákba vájták, hanem páratlan vízvezetékrendszere is lenyűgöző. A sziklafalaktól bezárt völgyben két ősi karavánút találkozásánál alakítottak ki egy óázist a sziklák közt fakadó pataknál. A várost ma sem könnyebb megközelíteni, mint fénykorában. Egy több mint egy kilométer hosszú, néhol 80-100 méteres meredek falakkal körülvett út vezet a városba, mely helyenként alig két méter széles, így a mai napig csak gyalogszerrel, lóval vagy teveháton érhető el. A világ egyik legkülönlegesebb műemléke több száz éven keresztül volt elfeledett, míg egy svájci felfedező, Jean Louis Burckhardt 1812-ben rábukkant a "Rózsavörös városra". A sziklából faragott komplexumot ma napig számos talány és titok övezi, de abban senki nem kételkedik, hogy joggal áll az UNESCO védelme alatt, s szerintem helye a világ hét új csodája között is megérdemelt.

taj_mahal_n7w_baloon-1400x1007_1.jpg

Taj Mahal

Az India jelképévé vált Taj Mahal nevének jelentése "A paloták koronája". Tökéletesen passzol ehhez a páratlan, Agra városát ékítő mauzóleumhoz ez az elnevezés. A gyönyörű hófehér márványból épült műremek egy 42 hektáros komplexum középpontja, melyet 1632-ben kezdtek el építeni Mughal császár, Shah Jahan megbízására. Egy évvel korábban, 14. gyermekének szülése közben vesztette életét felesége, Mumtaz Mahal, akinek örök szerelme jeléül építtetett ilyen egyedi és különleges sírboltot. Maga a síremlék elkészült két év alatt, de a teljes épületegyüttes a mecsettel, vendégházzal, négy minarettel együtt 22 éven át épült mintegy húszezer kézműves által. Az ország legnagyobb látványossága, mely évente 7-8 millió látogatót vonz 1983-ban bekerült az UNESCO oltalma alá. Sajnos nem is olyan régen, idén áprilisban 130 km/órás széllökés két oszlopot döntött le, melyek a mauzóleum egy-egy bejáratát (királyi kapu és déli bejárat) díszítették. A szakemberek azonnal megkezdték a helyreállítást. 

Ha nem szeretnél lemaradni a sorozat következő részeiről, kövess minket a Facebookon is! 

A sorozat előző részében az ókori világ 7 csodájával ismerkedtünk. Ha lemaradtál, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes