Készíts vidám, szivárvány színekben pompázó cipőt egyszerűen

Szeretnéd feldobni a nyári ruhatárad egy izgalmas, vidám, vagány cipővel?
Szereted a szabadidődet kreatív tevékenységekkel feldobni?
Akkor fess a szivárvány színeiben pompázó vászoncipellőt!
Nem tudod, hogyan fuss neki? Megmutatom. Egyszerűbb, mint gondolnád. :)

Nézzük meg mire lesz szükséged, és milyen kiadásokra számíthatsz. Először is kell egy fehér tornacipő/vászoncipő. Én 2990 Ft-ért futottam bele megfelelő darabba, de ennél lehetett volna olcsóbb is, ha nem 41-es a lábam és nincs pechem a készleteket illetően. Aztán jön a festék. Kisebb kutakodás után ráakadtam a Pentart Fabric Paint textilfesték 20 ml-es kiszerelésére. Darabja 280 Ft, öt színt választottam hozzá, így ez 1400 Ft-omba került. A legtöbb kreatív boltban kapható, sőt nagyobb papír írószer boltokban is, de érdemes körülnézni, mert ugyanezt 800 Ft-ért is láttam.

Ezeken felül szükség lesz egy ecsetre, valamilyen ragasztószalagra, egy ceruzára/filctollra, 5 darab pohárra, egy kis újságpapírra és két nejlonzacskóra. Tökéletesen megfelel az üvegpohár is, de nekem volt kéznél kis műanyagpohár, így azt használtam. A biztonság kedvéért leterítettem egy fóliát (utólag már látom, hogy jó ötlet volt, mert bizony sikerült lecsepegtetnem a festéket), ehhez én egy szemeteszsákot vágtam ketté. Ezek általában minden háztartásban megtalálhatóak.

Miután mindent kikészítettem, indulhatott is a munka. Először kiszedtem a cipőfűzőt és a cipő orrába tömtem egy kis összegyűrt papírt, hogy stabilabb legyen a festés alatt. Majd jöhet a ragasztószalag. A gumit szépen lefedjük vele körbe, hogy a lecsorgó festék ne tudja befogni. Ehhez nekem a legutóbbi felújításból maradt festőszalagom, de szigetelőszalag is megfelel a célra. (Ha van otthon vazelin, az is jó lehet, ha azzal lekenjük, akkor elvileg könnyedén lemosható róla a festék. Erről nem tudok nyilatkozni, sosem próbáltam.)

Majd szépen feljelöltem az öt szín találkozási pontjait. Ezt lehetne akár szépen mérőszalaggal kimérve is, de én szemmértékkel lőttem be, a lényeg, hogy nagyjából hasonlóak legyenek a távolságok. Majd ceruzával a cipő nyelvén is jelöltem halványan, hogy hol futnak a színek.

Ekkor jöhettek a kis poharak, mindegyikbe töltöttem vizet, majd miután eldöntöttem a színek sorrendjét, elindultam a cipő orrától a sarka felé. Először kinyomtam egy adag festéket a tubusból közvetlenül a cipőre, majd a nedves ecsettel elkenegettem. Szép sűrű, krémes a festék, de pont jó állaga van, jól kenhető. Szándékosan nem szabályos vonalak mentén festettem, szerintem így bohókásabb, vidámabb lett az eredmény. Minden színváltásnál kimostam az ecsetet az egyik pohárkában és ugrottam a következő színre, következő pohárra. Ügyeltem rá, hogy ne tocsogjon a víztől az ecset, csak nedves legyen, a kis nedvesség segítette a festék egyenletes felvitelét.

Szépen, lassan, gondosan dolgozva kicsit kevesebb, mint másfél óra alatt végigértem az összes színnel, már csak annyi volt a dolgom, hogy lehúztam a festőszalagot. Ezután jönnek a zacskók. Mindkét cipőt beletesszük egy-egy zacsiba, lezárjuk és félretesszük 24 órára pihenni. Így lesz ideje a festéknek jól beivódni az anyagba, hogy tartós legyen a munkánk.

A 24 óra elteltével kivesszük őket a zacskókból, és már mehetnek is egy 30 fokos hétköznapi körre a mosógépbe. Ezután már csak ki kell várnunk, hogy megszáradjanak és élvezhetjük is az új szivárványos dorkónkat. :)

Életemben először csináltam ilyet, de nagyon élveztem, és a végeredmény is klassz lett szerintem, bár én biztos elfogult vagyok. :D Itt-ott látszik, hogy nem sikerült egyenletesen felvinnem a festéket, erre legközelebb majd jobban figyelek. Az mindenesetre biztos, hogy a festék jelesre vizsgázott. Azt gondoltam fakulni fognak picit a színek mosás és szárítás után, de alig észrevehetően halványult egy nagyon-nagyon kicsit.

Ha kedvet kaptál valami hasonló cipellő alkotásához, mutasd meg nekünk is a végeredményt: nopara[kukac]kulturpara[pont]hu

Tetszett az összeállítás? Kövess minket Facebookon is! :)

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes