Amikor a mennyország pokollá változik

Könyvajánló - Nick Cutter: A ​szekta

„Nick Cutter A szekta című epikus regénye éppen olyan élvezetes, mint King, Barker és McCammon 1980-as években íródott, legjobb művei. [...] Szórakoztató, trágár, intelligens és félelmetes. Pont úgy és pont ott, ahol annak kell lennie.” Paul Tremblay, a Szellemek a fejben c. regény szerzője

c4coyz-cpcgkdxjwgnzqstl72ejkfbmt4t8yenimkbvvk0ktmf0xjctabnaljim9.jpg

"Van egy régi mondás, amely így szól: A gonosz sohasem hal meg, csak alszik. És amikor felébred, azt hangtalanul teszi – vagy majdnem."

Ezzel az ütős mondattal indul Nick Cutter legújabb horror története, mely az új-mexikói sivatagba repíti az olvasókat. 1980-at írtak, amikor egy kislány szomjasan ébredt. Kiment a kúthoz, hogy igyon, amikor valami előlépett a sötétből. Szinte megfagyott a levegő, amikor ez a furcsa állatok alkotta lény a lány mellé lépett.

"Az eleven rémálom közelebb csoszogott. A kislányt kirázta a hideg. [...] A szájához emelt valamit. Egy csontfurulyát. Amikor elkezdett rajta játszani, Petty kénytelen volt követni."

Apja, Micah rossz előérzettel ébredt. Fojtogatónak érezte a sötétséget. Sajnos félelme beigazolódott: lánya eltűnt. Megtöltötte két fegyverét és az erdő felé vette az irányt. Amikor meglátta a sötét alakot már tudta mivel van dolga. A rothadó szag, a különböző állati és emberi maradványok alkotta "test", a hörgés, a csoszogás... Évekkel ezelőtt már találkozott ezekkel Little Heavenben, úgy ismerte őket az "ősi végzet szolgálói". Miután belelőtt egy tárat a lénybe abból rovarok özönlöttek minden irányba, a maradék pedig egyszerűen összeesett, majd valahol a távolban felcsendült a furulya hangja.

Aztán megismerjük Minnyt, egy bérgyilkost. Két whisky között egy bizarr vérrel írt egyezségre gondolt, melyet két barátja, az Angol és Micah társaságában írtak alá a fekete lénnyel. Szerződést kötöttek az ördöggel, aki megakadályozza, hogy meghaljanak. A bárba is a munka hozta, egy újabb megrendelés, újabb holtak.

A trió harmadik tagját Angol Billnek hívják, akit a Kertészként vagy Suttogó Halálként ismernek. Sok embert segített a túlvilágra élete során, akik között volt, aki megérdemelte a halált, mint például négy évvel ezelőtt egy testvérpár, akik meggyaláztak, megvertek, megcsonkítottak egy nőt, de olyan is akadt, aki kevésbé érdemelte ezt a sorsot.

Szívszorító, hátborzongató sorsok, melyeket olyan szemléletesen ír le Cutter, hogy érzed a borzalmakat, amiket átéltek, a keserűségüket, a fájdalmukat. De hogyan jutottak idáig? 

Huszonöt évvel korábban egy-egy megbízatás viszi őket Mogollonba. Angol Billt felbérelte Seaborn Appletont, hogy végezzen Micah-val. És innen kezd igazán érdekessé válni a szitu, mert Micah azzal érkezett a városba, hogy a célpontja Seaborn Appleton, míg Minny feladata az volt, hogy végezzen Micah-val és az Angollal, megbízója Appleton. Hoppácska!

Az Angol és Minny profi bérgyilkosok voltak, míg Micah saját bevallása szerint csak azokkal végzett, akik megérdemelték. Egy istállóban találkoztak. Gondolhatjátok: véres és brutális összecsapás volt, amit valami csoda folytán mindhárman túléltek és egy kórházban arra ébredtek, hogy mindhármukra sok évtizedes börtön vár, sőt némelyikükre talán villamosszék. Már csak egy napjuk van a szövetségiek érkezéséig. Nincs más választásuk: összefognak és meglépnek vagy vége a dalnak.

cycoufxuaaaur-o_1.jpg

A szökés után összeállnak és néha elvállalnak egy-egy "melót", mikor egy nő felkeresi őket, hogy hozzák vissza az unokaöccsét Little Heavenből egy szekta fészkéből, mely egy fenyegető erdő szívében volt. Rettegésben tartja őket egy titokzatos erő. Nincs menekvés, hacsak el nem adod a lelked az ördögnek. Megpróbálhatod átverni, meglépni előle, lehet hogy nyersz pár évtizedet, de a sorsod utolér, és az ára egy elrabolt ártatlan kislány, aki csupán csali, hogy visszaszerezze Micah-t, Minny-t és az Angolt.

"A Sátán ólálkodik azok között a fák között. Arról beszélsz, hogy egy furulya magányos hangját hallod az erdőből. És arról, hogy a fiúk elkóborolnak, és sohasem térnek vissza - vagy ha mégis, akkor a felismerhetetlenségig eltorzulva."

Már az első fejezettel megfogott a könyv. Remek nyitás, mely számos kérdést vet fel az olvasóban. Olvasmányos, izgalmas, pörgős a történet. Tetszett, hogy két szálon futott és számos helyszín és szituáció leírása Cutter szokásához híven erősre sikeredett, szinte ott voltam, éreztem a rothadó hús bűzét, a hideget, a sötétséget. Ismét tökéletes horrorisztikus atmoszférát sikerült alkotnia. A kötetben található illusztrációk is telitalálatok. Emellett volt lehetőség, hogy kicsit megismerjük a három "főhőst" és fejlődésüket. Egy igazán jó horrort kaptam, Nick Cutter most sem okozott csalódást. Pláne a történet végével...felettébb ütős lezárást sikerült összehoznia!

33576160135_0b185fdac9.jpgKöszönjük Agave Kiadó!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre, hogy kedvezményes áron megrendelhesd a kiadó honlapján.

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig tudni akarod milyen, amikor valami belülről felzabál Nick Cutter A falka című könyvében, kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes