A Marvel legendás alkotója, Stan Lee

Könyvajánló - Stan Lee: Fantasztikus életem

Egy fantasztikus képregény a legendássá vált képregény-gururól,
Stan Lee-ről, akinek a neve mára egybeforrt a Marvellel.

stan-lee-fantasztikus-eletem-001.jpg

Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) neve egybeforrt a Marvel névvel. A tavaly elhunyt képregényguru olyan legendássá vált szuperhősöket álmodott meg, mint Pókember, Hulk, Vasember, Marvel kapitány és még sorolhatnám sokáig. Szinte teljes életén át népszerűsítette a Marvel-univerzum hőseit.

Képregény-memoárjában végigkísérhetjük az életét Colleen Doran gyönyörű illusztráció kíséretében. Ha bárki más döntene úgy, hogy képregényben meséli el az életét és vezet be minket a nagy hősök és gonosztevők születésének körülményeibe, tutira furán néznék rá. De Stan Lee közel nyolc évtizedet töltött azzal, hogy a képregényeket népszerűvé tegye, így inkább az lett volna a meglepő, ha nem egy humoros, ironikus mégis megindító képregénybe csomagolta tálalta volna elénk útját.

stan-lee.jpg

A kötet címe kicsit sem túlzó. Valóban egy páratlan, fantasztikus életutat ismerhetünk meg, miközben beleshetünk a Marvel kulisszái mögé is. Egy izgalmas hullámhegyekkel-völgyekkel tarkított életút, melynek elmesélése így kezdődik:

"Hihetetlen, de életem különös, küszködésekkel teli korai éveiben nagyon szégyelltem, amiért csak képregényíró vagyok. Most pedig képregényeknek köszönhetően, íme, itt vagyok, egy igazi, felnőtteknek szóló könyv címszereplőjeként, a saját élettörténetem hőseként! Valószínű, hogy nagy tanulság rejlik ebben a történetben. Miközben elmesélem, keressétek meg, mi lehet az."

A történetének elmesélését gyerekkoránál kezdi. Igazi könyvmoly volt. Falta a könyveket, mindenfélét, bármit, ami a keze ügyébe került. Okos volt és nem volt rest tanulni, ezért több osztályt is átugrott. Közben pedig megismerjük a családját, a szegénységet, a szülei frusztrációját, a stresszt, amiben felnőtt és, ami miatt fiatalon kezdett dolgozni. Bármit elvállalt, ami pénzt hozott. Nekrológokat írt, reklámokat, varrodában is dolgozott, de kedvenceként emlékszik vissza a jegyszedői munkájára a Rivoli Theatre-ben.

Aztán a nagybátyjának köszönhetően került a Timely Comics-hoz (Később Atlas Comics, majd Marvel Comics). Itt ismerte meg Jack Kirby-t és Joe Simon-t is, akikről elismerően beszél. Innentől ismerjük meg az útját. Ekkor még a legnagyobb feladata a kiadónál a kávé és apró-cseprő asszisztensi feladatok. Aztán jöttek az első szárnypróbálgatások, mint képregényíró. Ekkor választotta magának írói álnévnek a Stan Lee-t. Majd jött a háború, belépett a seregbe, ám harc helyett a híradós stábhoz osztották, majd megbízták nemi betegségről szóló oktatófilmek forgatásával.

A háború véget ért és visszatért képregényíró állásához és a szerelem sem kerülte el. Magánélete szép és szomorú pillanatai mellett olvashatunk arról, hogyan készülnek a képregények, milyen volt az az időszak, amikor kínos volt azt mondani, hogy képregényeket ír, amikor minden veszni látsz, és azt is megtudjuk, miként sikerült ebből kimászni.

Megismerjük olyan mára legendássá vált szuperhősök történetét, mint a Fantasztikus Négyes, Pókember, Hulk, az X-Menek vagy Vasember. Kapunk egy kis ízelítőt a két a Marvel és a DC rivalizásálásából és azt is megtudjuk hogyan indult a karakterek megfilmesítése. Stan Lee nemcsak a sikerekről ír, mesél a tévedésekről, a bukásokról is. A 90-es években majdnem csődbe ment a Marvel, ám volt, aki megmentse őket, aztán jöttek sorra a filmek, amelyek a csúcsra repítették a céget.

És mi Stan Lee sikerének titka? Az esendő, emberi hibáikkal, hétköznapi gondjaikkal is küzdő hősök, a gonoszok, melyek összetettebbek, izgalmasabbak. És marketingérzéke sem utolsó, ráadásul élete végéig kivette a részét a képregényes rendezvényekből és a Marvel filmekben is láthatjuk cameoszerepben (cameo: egy olyan rövid szerep, melyet ismert színész vagy más ismert személyiség alakít. Ilyenkor a híres vendégszereplőnek sok esetben még szövege sincs. Jelen esetben az a célja, hogy a művet összekösse a korábbi alkotásokkal).

Emlékeztek például a fickóra, akinek Thor összetörte az autóját? :) stan_lee.jpg

A kötet időnként csapongó, de rendkívül humoros, szórakoztató, időnként megindító. Megismerjük Stan Lee útját a szegény gyerekkortól a küzdelmes éveken át egészen a csúcsig, miközben a képregények és a filmkészítés világába is betekintést nyerünk. Egy izgalmas karrier összefoglalása ez kötet, mely közben tiszteleg alkotótársai előtt is, akik számos alkalommal kaptak helyet a kötetben. Bármely korosztályt képes beszippantani ez a kötet, egy inspiráló memoár nemcsak képregényrajongóknak.

stan-lee-fantasztikus-eletem.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

A Marvel Moziverzum hősei és gonoszai egy izgalmas kötetben

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes