Valami belülről felzabál és neked véged...

Könyvajánló - Nick Cutter: A falka

afalka_2.jpg

„Egyes thrillerektől borzongunk, másoktól libabőrösek leszünk. A falkától kiugrunk a bőrünkből… Cutter vizuális megoldásai súlyosan nyomasztóak és rendesen betalálnak. Nem szégyen csak jól megvilágított, forgalmas helyeken olvasni.” Kirkus Reviews ajánlója

A beharangozóhoz képest az első rész egy elég mókás lap, a Hátborzongató Hírek Hálózata egy vicces cikkével kezdődik, melyben egy fura, csontsovány, éhenkórász végigeszi az étlapot, majd a parkolóból egy lopott autóval távozik a Prince Edward-sziget egy kis településén. Az online lap nem tűnik komoly hírújságnak, látva, hogy az ajánlóban milyen cikkek találhatóak:

„SAJTBURGER ÖLTE MEG AZ ŰRLÉNYT!
DÉMONI LEGYET FOGOTT A RADARPÓK IRAKBAN!
ÁMOKFUTÁST RENDEZETT EGY KISBABA TUPELÓBAN!
EGY PARKBAN SZÍVTA KI A CSÖPPSÉG VÉRÉT A CHUPACABRA!”

És eddig tartott a móka, mert éles váltásként megérkezel a rettegés szigetére, a tökéletes horror helyszínére: egy állandó emberi jelenléttől mentes sziget az óceánon, melyen csak egy faház áll.  Ha ez nem lenne elég, a csónak, amivel érkezel távozik és három napra erre a helyre vagy zárva. Ehhez adj hozzá egy falkát, mely öt tini srácból és a cserkészvezetőjükből áll, és már nincs is más dolgod, mint hátradőlve várni a katasztrófát...

Az első estén Tim, az őrsparancsnok whiskyt kortyolgatott, míg a házban a srácok rémtörténetekkel ijesztgették egymást, amikor meghallotta a motorcsónak zúgását.

„Tim Riggs ott ült a szúnyoghálós verandán, valami leírhatatlan okból fakadó, tétova rosszérzéssel – a szél metsző süvítéssel fújt át a beteges fák között, míg egy másik, kevésbé meghatározható zaj araszolt felé az óceánpartról – és várta, hogy az ismeretlen gonoszság megérkezzen.”

Ki érkezett a csónakkal? Ó, igen! A fura zabagép fickó a történet elejéről. Hihetetlen részletes képet kapunk a szerzőtől arról, hogy mennyire ki volt éhezve. A csónakból kiszállva, hogy markolta és lapátolta be a szájába az sziklafalról az algát, majd ahogy átharapja az élő rák páncélját...ijesztő és undorító, mégis vonz, hogy olvasd tovább!

Felnéz és meglátja a vaksötétben a faházat, a kiszűrődő halvány fényeket és elindul felé. Tim már várta a csónakból érkező idegent. Szerencsére nem volt ijedős fajta, közel egy évet töltött Afganisztánban, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet tagjaként. Combjához szorított késsel várta az érkezését, de mikor meglátta mégis földbe gyökerezett a lába a határtalan rémülettől.

„...egy olyan lényt pillantott meg, ami minden ízében a legsötétebb gyermekkori rémálmából lépett elő: egy tengerből kimászó, oszladozó szörnyet...egy víz áztatta, izmokkal átkötözött csontváz, amiről szürke, csipkeszélű cafatokban lógott a bőr...”

Az orvos megsajnálta, beengedte, megetette, egy kis dulakodás a rádió körül, majd mikor az illető elaludt körülnézett. Nincsenek iratai. Ki ez a férfi? Mi történt vele? Miért tette tönkre a rádiót? És a csónakot? Hisz az a szabadulás egyetlen lehetősége. Körözés alatt álló férfi, esetleg pusztulása előtt álló vírusgazda?

Közben ki-kikacsintunk a szigeten kívüli helyzetre, ahol ez idő alatt a hadsereg kordonokkal lezárta a rakpartot, repülési és vízre szállási tilalommal, a faház körül pedig az események egyre furcsább fordulatokat vesznek...

„Az idegen már maga mögött hagyta az emberi külsőt. Inkább olyasféle alak volt, amit egy sötét lelkű gyerek rajzolna krétával...van egy olyan érzés, ami az észlelhető, színtiszta rémület fölött működik. Ez az érzés az esztelen kutyasíp frekvenciáján vibrál.”

Olyan jól vannak leírva a helyszínek, az illatok, a zajok, mintha ott lennél. Ettől lesz igazán jó a könyv. Érzed az izgalmukat, a félelmüket a szereplőknek. És hála a jó fogalmazásmódnak olvastatja magát, észre sem veszed és órák teltek el, te pedig már a végére értél.

Az újságcikkforma és az interjúk használata nagyon tetszett, rengeteg fontos információt kap belőle az olvasó, ami a főszereplők számára ismeretlen. Telitalálat a sztori! Mitől olyan jó? Talán attól, hogy nem a tipikus vérben tocsogós horror, hanem egy olyan történet, ami megtörténhet...

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes