Sully - Csoda a Hudson folyón

2009. január 15-én a Hudson folyón egy új hős született. Nem más, mint Chesley B. Sullenberger, azaz Sully, egy Airbus 57 éves kapitánya, aki 155 ember életét mentette meg. Most, 2016-ban Tom Hanks címszereplésével egy mozifilm készült az esetből, és megjelent hazánkban is Sully kapitány könyve. Milyen lett a könyv, és milyen a film?

Az eset nem olyan régi, és valós történet, tehát sok mozgástere nem volt a film készítőinek, viszont a valóságnak megfelelően hozták a filmet. Mi is történt akkor?
A gép New Yorkból az észak-karolinai Charlotte városába tartott, ám röviddel a felszállás után, mindössze 820 méteres magasságban madárrajba ütközött, aminek következtében mindkét hajtómű leállt. Sully és másodpilótája, Jeffrey Skiles más esélyt nem látván visszafordultak a LaGuardia repülőtérre, ám hamar kiderült, hogy nem fogják elérni, túl alacsonyan szállnak. Végül a Hudson jeges vizére tették le a gépet. A szerencsés "földetérés" után a víz azonnal betört a géptestbe, ami lassan süllyedni kezdett, így haladéktalanul megkezdték az evakuálást a szárnyakra. Szerencsére mindez New York közepén történt, így szinte másodpercekkel később úton volt a segítség.

Sullenberger és Skiles

Bár senki sem sérült meg, minden ilyen esetet ki kell vizsgálni, és ki kell deríteni, ki vagy mi a felelős a történtekért, hogy legközelebb minél kisebb eséllyel történjen hasonló. A kapitány a felelős? Akkor vonják kérdőre és büntessék meg. Sokan beszéltek akkoriban arról, hogy Sully-t meghurcolják, de ez nem volt igaz, ő maga is igazságos és szükséges nyomozásnak tekintette. Persze jó téma ezt meglovagolni, a nép szemében hős, de a gonosz lelketlen kormányzat/cég/akárki őt akarja igaztalanul felelősségre vonni. De ki is volt Sully? Elsősorban egy ember. Egy olyan ember, akit már gyerekkorában is lenyűgözött a repülés, és erre tette fel az életét, egy olyan ember, akinek a háta mögött több, mint 20 ezer repülési óra volt a baleset bekövetkeztekor, és aki nem lett volna képes arra, hogy uralja a helyzetet a háta mögött lévő tapasztalat nélkül. Egy kétgyermekes apuka, akinek a családjára is rányomta a bélyegét a baleset.

Végül tisztázódott a helyzet, felmentették a pilótákat, Sully egy évvel később nyugdíjba vonult, majd elkezdte írni a könyvét, Skiles elsőtisztet pedig kapitánnyá léptették elő. A személyzet tagjait kitüntették, a higgadt stewardessek hathatós segítsége nélkül szinte biztos, hogy tragédia történt volna. Az éppen leköszönő Bush, és az éppen elnökségét kezdő Obama elnök is vendégül látta őket.

Hogy milyen lett a film?
Hiteles és tényszerű, Tom Hanks zseniális alakítást nyújt, sokkal jobbat, mint az Infernoban, de nem okoz csalódást Aaron Eckhart sem. A könyv és a film ugyanazt meséli el, csak a könyv személyesebb hangvételű, és részletesebb, már ami Sully kapitány magánéletét és múltját illeti.

Mindenképpen megérte elolvasni és megnézni, a könyv polcon maradós lett, a film pedig újranézős. Jók voltak!

Köszönöm a könyvet a Cartaphilus Könyvkiadónak!

Ha többet szeretnél megtudni a könyvről, kattints a lenti képre!

*Játssz velünk nyereménykönyvért! Klikkelj!

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes