A babkától a tacóig

Könyvajánló - Betül Tunc: A babkától a tacóig

Betül Tunc sütés iránti szeretete nyolcéves korában kezdődött az északkelet-törökországi Erzurumban, ahol a hosszú telek sötét, hűvös napjain édesanyjával és nővéreivel török péksüteményeket és finomságokat készítettek. Kulináris lelkesedése, különösen a tészták iránti rajongása az Egyesült Államokba költözése után sem csillapodott. Hangulatos, vintage stílusú videókat kezdett készíteni, és létrehozta a Turkuaz Kitchen nevű Instagram-oldalt. A mára már több platformon is elérhető Turkuaz Kitchen követőtábora világszerte dinamikusan növekszik.

Első szakácskönyve 85 receptet tartalmaz édes és sós tésztákhoz, illetve az azokból készíthető ételekhez. A hagyományos török konyha és a szerző külföldi utazásai által ihletett szakácskönyv valódi gasztronómiai kincsesbánya, ahol a babkától és a darázscsípéstortától a pisztáciás baklaván, spenótos háromszögön és kardamomos zsemlén át a fokhagymás naan kenyérig és a tacóig mindenki megtalálja a szájízének megfelelőt. A személyes hangvételű bevezetők és a könnyen követhető receptleírások garantálják, hogy kezdők és gyakorlottabb otthonsütők is a konyhájukba varázsolhatnak egy kis darabkát Betül régi korokat idéző világából.



Betül Tunc története egy lassan, szeretettel "dagasztott" életút. Egy olyan történet, amelynek középpontjában nem a tökéletesség, hanem az otthonosság áll. Erzurum hosszú, hideg telei, a sötét délutánok, amikor a konyha fénye melegebb volt bármilyen kandallónál, és ahol a sütés nem hobbi, hanem együttlét volt: anyák, lányok, nővérek közös ideje, lisztes kézzel, türelemmel, figyelemmel.

Ez az élmény végig ott maradt Betülben akkor is, amikor az Egyesült Államokba költözött. Nem hagyta maga mögött, nem nőtte ki, hanem magával vitte – és ebből született meg a Turkuaz Kitchen világa. A vintage hangulatú videók, a lassú mozdulatok, a természetes fény, a régi korokat idéző eszközök és ruházat mind ugyanazt üzenik: itt nem sietünk. Itt nem trendeket hajszolunk. Itt idő van. És ez az idő ízekké válik. Bár egy kicsit rezonál a Turkuaz Kitchen világa az amerikai tradwife-mozgalom rendkívül káros és hazug világára, de mégis ezekből a valódi hitelesség árad. Évek óta követem a videóit, sok-sok receptet készítettem már el általa, és tavaly, amikor hírt kaptam arról, hogy megjelent a szakácskönyve, sóhajtottam egy nagyot, gondolván, hogy az nálunk úgysem jön ki.

Erre a HVG Könyvek meglepett vele, hogy de, mégis, és van igény az igényes szakácskönyvekre is. A könyvet kézbevéve sokkal többet kaptam egy sima szakácskönyvnél. Bár évek óta követem a videóit, az életéről szinte semmit nem tudtam, felüdülés volt megismerni a gyerekkorát, hátterét is, és süt belőle az ételek és az ételkészítés iránti szeretet és tisztelet.

Első szakácskönyve pontosan ezt az érzést adja tovább. Nem csupán receptek gyűjteménye, hanem egy kulináris emlékkönyv, amelyben a török hagyományok és a világjárás tapasztalatai természetesen fonódnak össze. A tészták iránti rajongás – legyen szó édesről vagy sósról – minden oldalon érezhető: babka, darázscsípéstorta, pisztáciás baklava, spenótos háromszögek, kardamomos zsemlék, fokhagymás naan, taco. Nem harsány fúzió, hanem finom párbeszéd kultúrák között.

Ami különösen szerethető ebben a könyvben, az a bátor egyszerűség. A receptek nem ijesztgetnek, nem akarnak bizonyítani, nem sugallják, hogy csak „beavatottaknak” szólnak. Betül úgy mesél, mintha ott állna mellettünk a konyhában: elmondja, mire figyeljünk, mitől lesz jó a tészta állaga, mikor kell várni, mikor nem. Kezdőknek és rutinos sütőknek egyaránt biztonságot ad – azt az érzést, hogy itt lehet hibázni, tanulni, újrakezdeni.

Ez a szakácskönyv nem a gyors vacsorákról szól. Ez a könyv a lassú délutánoké, az ünnep nélküli ünnepeké, amikor azért sütünk, mert jólesik. Amikor a tészta dagasztása nem feladat, hanem megnyugvás. Amikor a konyha újra menedék lesz – pont úgy, ahogy Erzurumban volt egykor.

A Turkuaz Kitchen világa emlékeztet rá, hogy az otthon nem mindig egy hely. Néha egy mozdulat. Néha egy recept. Néha egy illat, ami ismerős, még akkor is, ha sosem jártunk ott, ahonnan ered. Betül Tunc könyve pontosan ezt adja: egy kis időt, figyelmet és melegséget, amit jólesik beengedni az életünkbe. És érdemes kipróbálni a receptjeit, ha valami finomat szeretnénk enni. A könyv pedig sokkal többet ad az insta-videóknál: történetet és mélységet, és felkészít arra is, melyek az alapjai annak, hogy a konyhánk jól felszerelt és működő hely legyen. 

A kötet a HVG Könyvek jóvoltából jelent meg, elérhető a borítóra kattintva.




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes