A „Csengetett, Mylord?” Univerzum

Könyvajánló - Boromisza István: A „Csengetett, Mylord?” Univerzum

Rajongója vagy a Csengetett, Mylord? (You Rang, M'Lord?) című brit vígjátéksorozatnak? Akkor szuper hírem van: megjelent egy remek kis interaktív enciklopédia, amely elkalauzol ebben a különleges világban.

Több mint 30 éve töretlen népszerűségnek örvend Jimmy Perry és David Croft 26 részes vígjátéksorozata, a Csengetett, Mylord?, mely görbe tükröt tart az arisztokrácia és a munkásosztály számára. Ez a sorozat volt az egyik első, amely a keleti blokk sorozatai után betekintést engedett a Nyugat és az arisztokrácia életébe.

Szerintem nincs ember Magyarországon, aki ne látott volna legalább egy fél epizódot ebből a sorozatból. Én ritkán nézek televíziót, de ha belefutok ebbe a sorozatba, biztos, hogy megállok nézni. Egy arisztokrata család, a Meldrumok vannak a középpontban. Mindenki érdekes egyéniség kezdve a ház urával, Lord George Meldrummal, aki igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy vaskézzel irányítja a családot, az erkölcsi normáknak megfelelően ki akarja házasítani a fiatalokat, közben pedig az "erkölcs mintapéldánya" jó barátja feleségével kavar és szép vagyon reményében akar partnert találni öccsének és lányainak.

Eszméletlen jó karaktereket álmodtak meg a szerzők: a kissé szenilis, bohókás anyós, Lady Lavender, az ostoba öccs, Teddy, aki megszállottan rajong a cselédlányokért, Ms. Poppy, az elkényeztetett, önimádó, mindenkit lenéző, állandóan kacérkodó lány és Ms. Ciccy, Lord Meldrum idősebb lánya, aki megbotránkoztatja a környezetét a 20-as évekhez képest túlságosan is modern stílusával.

Az ő életük mellett megnézhetjük miként él a Meldrum-ház személyzete, szép, színes kis társaságot alkotnak. Zsémbes komornyik, nagyon kis precíz, tip-top lakáj, butácska, esetlen szobalány, jószívű szakácsnő, a rendszeresen egy-egy tockost kapó inas és a szarkasztikus humorával színt hozó mosogató-takarító. Ez a banda nem hagyja, hogy az ember nevetés nélkül maradjon.

Érdekes karaktarek, parádés, időnként kissé fárasztó humor, tuti, hogy mindenki megtalálja a kedvenc szereplőjét ebben a színes bagázsban. Boromisza István pedig ehhez a kis dilis sorozathoz készítette el az enciklopédiáját, amely nosztalgikus, interaktív kalandra viszi az olvasókat. A sorozat és a könyv párosával visszarepülünk a 20-as évekbe, hogy jobban elmerüljünk az abszurd szituációkban.

Találunk a kötetben többek között alaprajzot a Meldrum-házról, megismerkedünk a főcimdal sztorijával, a szinkronszínészekkel, kapunk a sztorihoz egy kis történelmi és szociológiai előzményt, ezt követően pedig minden egyes epizódot és az abban szereplő ételeket, helyszíneket, személyeket, szokásokat kivesézi a szerző. Szlengek magyarázata, éra bemutatása, a személyzet pozícióinak bemutatása, egy-egy érdekesség, mint a Meldrum név eredete, de megtudhatjuk a profi pezsgőbontás mikéntjént és Teddy mackó névadóját is.

Rengeteg érdekesség, mindez pedig megspékelve jó adag QR-kóddal, ami interaktívvá teszi az élményt. Szóval hajrá! Elő a sorozatot, mellé egy könyvet, de mindenképpen legyen kéznél a kötet és ezzel a hármassal lesz teljes a csomag. Oké, még egy jó kis meggyes pite is befér negyediknek. :) És rajongóknak egy kis figyelmeztetés: a szerző készül egy jó kis meglepetéssel őszre, szóval mindenképp érdemes lesz odafigyelni a 21. Század Kiadó híreire!

4082642_1.jpgKöszönet a 21. Század Kiadónak a lehetőségért!

A könyvet pedig a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhatjátok a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Lenyűgöző utazás a mozgófilm történetében

Szólíts a neveden - az Oscar-díjas film alapjául szolgáló regény

Azon agyalok, hogy ennek véget vetek...

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes