Életünkre ható hírvívők

A hormonok életünk hírvivői: ha meg akarjuk érteni testünk működésének alapjait, ha jó közérzettel, egészségben, sokáig szeretnénk élni, akkor érdemes ezt a könyvet tanulmányozni. Bölcsőtől a sírig, mindenki talál benne hasznos, elsajátításra érdemes tudást saját magára nézve. 


Könyvajánló
Író: Max Nieuwdorp
Fordító: Bérczes Tibor

Hormonok
Az életünkre ható hírvívők

Hormonok - esküszöm csak bele akartam nézni a könyvbe, ami elég vaskos. Szóval, mondom, így elalvás előtt csak belelapozok, aztán megnevettetett a herével kapcsolatos ókori római szokás (amikor esküdtek valami tény valódiságát tanúsítva, a heréjükre tették kezüket - vagy a másik heréjére? egyre bizarabb), aztán az engem érdeklődő fejezeteket, az öregedéssel kapcsolatos dolgokat tanulmányoztam át, belekaptam a belek egészségébe, konkrétan a belek és az agy közötti kapcsolatok témakörébe - egyszer csak azt vettem észre hogy különböző fejezetenként 20-40 oldalakat is elolvastok egyhuzamra.

Tudtad, hogy létezik éhséghormon? Ghrelin a neve, a gyomorban képződik, és a kutatások jelenlegi állása szerint ő a felelős a testsúly-beállítódásért. Mondhatni, egész életemben túlsúlyos voltam, ennek megállapításait szinte belélegeztem, bár nem örültem neki annyira, amikor olyanokat olvastam, hogy mértéke nemcsak a döntési sebességet befolyásolja, de együttműködik a függőségek kialakulásáért felelős agyterületekkel IS. EZ NEM IGAZSÁG! Nálam az evés lassan függőség kategóriába megy, és igen neheztelek azért, hogy sokak akkor és annyit esznek, amikor és amennyit akarnak, nekem meg meg kell küzdenem az elhízással, gyakran még akkor is, ha átlagosan étkezek, de mozgás nélkül. Nagyon úgy néz ki, hogy a test ragaszkodik a kialakult zsírraktárhoz, ami a régmúltban gyökerező, akkoriban hasznos valóságnak számított. (Bocsánat a személyes kitérőért, de igen a bögyömben van a cucc.)

A másik nagy témakör (ami így hatvan körül érdekel) az öregedéssel kapcsolatos: végül is mindenki szeretne megöregedni, de senki sem akar öreg lenni. Általánosságban elmondható, hogy a hormonok a lefelé húzó spirálban is támogatják a testet, egyensúlyi helyzetet alakítanak ki és a visszacsatolások révén óvják a testet. Idős korban például nem biztos, hogy akkora katasztrófa az inzulinszint magasabb értéke - amit természetesen mindenkinél egyéni módon kell figyelembe venni. A regenerálódási képesség hosszabb időtartama igényli a magasabb energiaszintet a gyógyuláshoz. Azt szoktam mondani, húsz évesen a lábam is kinőtt volna, ha valami miatt elvesztem, de hatvan évesen már kétséges egy kisebb műtéti heg normális időtartamban való gyógyulása is. Persze, mindig vannak kivételek, és olyan szerencsés génekkel született is a környezetemben, akire 89 évesen SEM vonatkoznak a fentiek, amit az öregedésről írtam. (Ezért fontos az egyéni elbírálás az orvosnál is.)

A hormonok képesek fájdalmat csillapítani, mentális stresszt oldani, boldogságot kelteni (ó, igen, a szerelem első időszakában a rózsaszín ködért IS felelősek), ők laknak a beleinkben is, és nemcsak azért tartózkodnak ott, hogy tudjunk szellenteni. Ki hinné, hogy közérzetünk jelentős részben a bélbaktériumaink függvénye, a bélrendszer az emberi test második agya, és hogy e kettő is hormonok vezérelte valóság?

Miért érdemes elolvasni életkortól, nemtől függetlenül a Hormonok című könyvet? Mert minden életkornak és férfinek, nőnek egyaránt hasznos tudást ad át, mondhatni, bölcsőtől a sírig. Olyan témákkal foglalkozik,  amelyek megértetik az egyénnel működése alapjait, példákon keresztül pedig akár életet meghosszabbító, közérzetet javító hatása is garantált.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Miért vágynak több édességre a fiúmagzattal várandós kismamák, és miért van több sóra szükségünk időskorunkban? Miért van a modern életformánkból fakadó alváshiány különösen rossz hatással a serdülőkre? Miért lehet a búskomorság gyulladásos bélbetegség tünete? Miért olyan magas az Okinaván élők várható életkora? Miért kell a dohányzó nőknek korai klimaxra számítaniuk?

Az elmúlt évtizedekben rengeteg új ismeretre tettünk szert a szervezetünk élettani folyamatait szabályozó hormonokról, illetve arról, hogy ezek működési zavarai hogyan hatnak testi és mentális jóllétünkre, sőt olykor viselkedésünkre és személyiségünkre is. A szélesebb nyilvánosságban azonban továbbra is sok féligazság és téveszme kering, miközben számos meglepő és lényeges felismerés mindmáig nem épült be a köztudatba.

Max Nieuwdorp a téma élenjáró kutatójaként számos tudományos felfedezést és esetleírást felvonultatva, színes és érthető stílusban kalauzolja el az olvasót hormonrendszerünk láthatatlan mechanizmusai között.


Max Nieuwdorp (1977) belgyógyász, endokrinológus, az amszterdami Universitair Medische Centra tanszékvezetője. Vendégkutatóként dolgozott a Kaliforniai Egyetemen is. Jelenlegi kutatásai a hormonális működés, az emésztőrendszer és lakói, valamint az egész szervezet egészsége közti kölcsönhatásokra összpontosítanak.

Köszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!


Termékadatok
Cím: Hormonok - Az életünkre ható hírvivők
Szerző: Max Nieuwdorp
Fordító: Bérczes Tibor
Kiadó: Typotex Kiadó
Oldalak száma: 332
Megjelenés: 2023. szeptember 22.
Kötés: Ragasztott
ISBN: 9789634932567
Méret: 210 mm x 148 mm x 23 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes