Régiségbolt a Royal streeten

Amikor rég halott nagymamád egy nem működő telefonról tájékoztat, hogy a romos, szellemekkel telezsúfolt ház téged választott tulajdonosának, akkor nincs mit tenni, mint megvenni az ingatlant, még akkor is, ha a teljességhez hozzátartozik a nagyi figyelmeztetése is: mindig nagyon figyeljen, mert nem minden szellem ártalmatlan. Az anyja'! 


Könyvajánló
Író: Karen White
Fordító: Hessky Eszter

Régiségbolt a Royal Streeten

Nola Trenholm 26 éves, akit fiatal kora ellenére alaposan megtaposott már az élet. Műemlékvédelmi mesterképzést végzett Charlestonban, jelenleg építészettörténészként dolgozik egy cégnél. Függőségben szenved, már évek óta nem ivott alkoholt, és reménykedik abban, hogy nem esik vissza. Régi életét elhagyni készül, Charlestonból New Orleansba kíván költözni - egy elképesztően romos villára tesz árajánlatot, anyja helyett anyjának fogadott Melanie véleménye ellenére. A nő szellemeket lát mozogni a helyen, és óva inti az ingatlanügylettől, a ház megalapozottan rossz híre miatt: a helyszínen egy Jeanne nevű nőt fojtottak meg, a tettes sosem lett meg.

A new orleansi ház - bár romos - de nem annyira, mint amennyire áron alul kínálják, és semmi sem indokolja, miért nem kelt el hamarabb: már egy éve az ingatlanpiacon van. A környék eladó házai kb. 60 nap alatt szoktak gazdára találni, még a felújítandók is. Mint kiderül, már hatszor foglalózták, de sosem lett belőle adásvétel. Nolával azonban nem lehet bírni, megköti az üzletet, bár csak az utolsó pillanatban sikerül neki, mert az eladó is kihátrálna az egészből: valami miatt az ő személye mintha kizáró oknak számítana. A lány lehetőséget és reményt lát a házban az újrakezdésre, amire neki épp olyan nagy szüksége van, mint a régi kreol épületnek. Bartelt köt régi ismerősével (aki amúgy az eladó is), hogy az ingatlancég reklámozásáért cserében ingyen kapja meg a szakembereket a felújításhoz, neki csak az anyagot kell állnia.  

Idézetek a könyvből

Azért jöttem, hogy segítséget kérjek. Műemlékvédelemből van mesterdiplomám, tudok tetőre mászni és burkolni, és ha álmomból felébresztenek, akkor is lekaparom a százéves festéket a falról, és újra vakolom. Imádom a történelmet és a régi házakat. Nagyon szeretném megvenni azt a házat, és felújítanám, hogy ott lakhassak. Gyűjtöttem is rá. De csak hogy visszavágjon, Beau nemet mondott.

Tudod, történt itt egy gyilkosság, még a hatvanas években. Mimi legjobb barátnőjét, Jeanne Broussardot megfojtották a lépcsőn. Soha nem találták meg a gyilkost, és Mimit annyira traumatizálta az eset, hogy annak ellenére, hogy övék volt a ház, és ki is adták, soha be nem tette ide többet a lábát.

Nola nagyanyja szerint (aki rég halott) a ház Nolát választotta, bár - inti a lányt - nagyon vigyáznia kell a felújítás során, mert az épületben tanyázó szellemek nem mindegyike ártalmatlan, ami igaz is. Sok furcsaság történik felújítás közben. Pipafüst terjeng a levegőben, holott senki sem dohányzik, nyitva marad egy ajtó, amire konkrétan emlékeznek, hogy a nap végén kulccsal került bezárásra, de a legfurcsább, hogy Nolának elvész a hajkeféje, amely Beau nagyanyjának, Miminek titkokkal teli borzadályszobájában tűnik fel legközelebb. Ki ez a Mimi, és milyen szerepe van az egészben?

Engem elbűvölt a cselekmény, fantasztikus dramaturgiája garantálja az unalommentes perceket. Sok fordulattal, mágiával, misztikummal teli történet az önreflexió tanulásáról, függőségekkel való küzdelemről, személyiségfejlődésről. A szellemek nyújtotta borzongás vetélkedik a fel nem ismert romantika mozgatórugójával, miközben az USA fülledt Déljének erotikus varázsa és finom humora átüt a sorokon. A karakterek kidolgozása erősíti a történet hátterét - Nola makacs önfejűségét szolidan árnyalja Beau Ryan, a ház volt tulajdonosának józan ítélőképessége, Jolene McKenna - kollégiumi szobatárs - bohémsága. A Jeanne nevű nő, akit megfojtottak az épületben, szabályos krimit vizionál az olvasó elé: ki, mikor, miért felel az ügyben? Nolának muszáj utána járnia a történteknek, hogy megszabaduljon a múlt árnyaitól. Az izgalom garantált, bár helyenként legszívesebben nyakon vertem volna a főhőst, hogy hová figyelsz, te szerencsétlen, miért nem vagy képes túllépni olyan helyzeteken, amik szóra sem érdemesek? Persze, gyorsan revideáltam álláspontomat, jómagam egy minden hájjal megkent hatvanas vagyok, Nola pedig saját valóját sehol nem lelő 26 éves, mit akarok tőle?

Nekem tetszett a történet, istenigazából nem is értem a moly.hu-n szereplő vélemények jó részét, amik lehúzták a könyvet. Megítélésem szerint a főhős vergődését díjazták ezzel, figyelmen kívül hagyva, hogy milyen jó érzékkel lettek lefestve Nola útkeresésének buktatói. Való igaz, hogy idegesítőbbnél idegesítőbb élethelyzetekbe sodortatja a szerző hősét, ugyanakkor írói eszközválasztása tökéletes a helyzet mozgatórugóinak megvilágítására.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Nola Trenholm új életet kezd, mégpedig New Orleansban, és egy ódon, romos villát választ otthonául. Nagyon úgy tűnik, az előző lakók még nem állnak készen a végleges távozásra. Nolának fogalma sincs, hogyan értsen szót a kísértetekkel, de szerencsére ismer valakit, aki ezzel foglalkozik. Csak az a bökkenő, hogy Nola ezt a személyt a háta közepére kívánja – az égvilágon semmit nem akar vele együtt csinálni.

Beau Ryan múltja sem valami derűs: a szülei és a testvére eltűntek a Katrina hurrikán okozta katasztrófakor. Beau tudja, hogy a Nola által kiszemelt villában meggyilkoltak egy nőt, és a gyilkossági ügyet azóta sem sikerült megoldani.

De Nola nem adja fel: mindenáron ebben a villában akar lakni, akár belemennek ebbe a kísértetek, akár nem.



Karen White a New York Times és USA Today bestseller szerzője, 34 könyv írója. Londonban nőtt fel, de jelenleg férjével a Georgia állambeli Atlanta közelében él.

Köszönöm a lehetőséget a Next21 Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: Régiségbolt a Royal Streeten
Eredeti cím: The Shop On Royal Street
Szerző: Karen White
Fordító: Hessky Eszter
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2023. augusztus 07.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786156414632
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes