Átutazók

Könyvajánló - Adeline Dieudonné: Átutazók

"Egy több szálon futó, sokrétű könyv ez az életünkről, amin nevethetünk és sírhatunk, vagy éppen könnyesre röhöghetjük magunkat."

fokep_146.jpg

Este 11 óra, egy benzinkút, egy nyári éjszaka, egy ló, tizennégy ember és egy holttest. Így kezdődik Adeline Dieudonné Átutazók című kötete, ahol fejezetenként ismerjük meg a jelenlévőket. A regény olvasása közben garantáltan nem fogunk unatkozni, gyilkosságok, dráma, fekete humor és néha már horrorba csúszó jelenetek.

Ez nem egy megszokott, tipikus regény, inkább egy novelláskötetre hajaz, ahol időnként (kicsit erőltetett módon) összefutnak szálak. Mindenkinek megvan a maga története, némelyik szórakoztató, némelyik undorító és akadnak kegyetlenségek is. Pont emiatt a sorszínűség miatt szerintem ez egy nagyon megosztó, kissé abszurd kötet, ami valami kifacsart módon akarja megmutatni az olvasóknak, hogy mind keressük a célünkat a világban.

Álmok, frusztrációk, kudarcok meghökkentő gyűjteménye. Mindegyikük világa nagyon különbözik. Akad köztük filippínó dajka, akit gazdag főnökei előszeretettel aláznak meg és kezelnek szinte rabszolgaként, delfinfóbiás modell, akinek életét jelentősen meghatározza a víz iránti undora, szexfüggő szerelő, rúdtáncos, aki nincs megelégedve a férjével vagy épp egy olyan férfi, akinek életét meghatározza gyermekkori traumája.

Egy átlagos éjszakán betérve egy kútra a legtöbb embert nem törődik azzal, hogy ki és miért van éppen akkor és éppen ott. Egyszerűen elhaladunk egymás mellett, sokszor még csak egymásra sem nézve. Az Átutazók című kötetben azonban mindenki lehetőséget kap rá, hogy "hős legyen" a saját sztorijában.

A szerző szabadon engedte a fantáziáját és nagyon különböző figurák hozott össze. Dieudonné jó író, legalábbis a karakterek izgalmasra, színesre, változatosra sikerültek. Azt nem állítom, hogy sikerült megnyernie magának ezzel a különc darabbal, mindenesetre érdekes és elgondolkodtató kötetet alkotott. Az olvasás másnapján például akaratlanul is körbenéztem a pékségben és elfilóztam rajta, hogy vajon a sorban előttem állóknak mi lehet a történetük. Ami pedig különösen tetszett, hogy még a ló is kapott saját sztorit.

Kíváncsi olvasóknak bátran ajánlom, akik nyitottak a nem épp hétköznapi történetekre.

dieudonne_atutazok_borito_300dpi.jpgKöszönjük, Európa Kiadó!

A könyv borítóképére kattintva a mű kedvezményes áron elérhető a kiadó oldalán.

Kövess bennünket Facebookon!

Nem lesz jobb - személyes kép az Európai Unióról

Minden csendes és nyugtalan

Paradicsom

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes